
La plaça de Sant Pere s’ha omplert d’emoció i enyorança per acomiadar la Patum fins l’any que ve. Milers de persones ho han donat tot aquest diumenge a l’última Patum completa de l’any, que posa el punt final a la festa més esperada pels berguedans i una de les més concorregudes de Catalunya.
Més de 6.000 persones han atapeït tots els racons de la plaça que, de nou, s’ha fet petita per deixar ballar les comparses. Els Turcs i Cavallets, les Maces, les Guites, els Nans Nous, els Gegants, els Nans Vells i els Plens han hagut de lluitar per fer-se espai entre crits i empentes, sobretot durant els primers salts. Res fora del normal, si no fos

perquè a l’inici del salt, la Cobla Ciutat de Berga ha interpretat El Cant dels Segadors. A l’instant, milers de persones s’hi han sumat i han cantat a l’uníson l’himne nacional de Catalunya. Aquest fet ha estat totalment espontani i inaudit, ja que mai s’havia fet a una Patum. La plaça també ha acollit en diverses ocasions crits d’independència.
A més, els patumaires han escridassat en diverses ocasions el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, que ha vist els dos primers salts des del balcó de l’Ajuntament, al costat de l’alcalde de la ciutat, Juli Gendrau. Segons ha explicat Espadaler, tant ell com la seva família han “gaudit molt” d’aquesta Patum, una festa que s’estimen i aprecien. Respecte als xiulets i escridassades, el conseller ha considerat que “va amb el càrrec” i que ho respecta, tot i que no ho comparteix: “M’afecta molt poc”.
L’Ajuntament també ha acollit la presència del ministre de Cultura d’Andorra, Albert Esteve; de la dibuixant i ninotaire Pilarin Bayés, i del cap de la Divisió de Trànsit, Vicens Gasulla, entre d’altres.
En acabar la Patum, aquells patumaires més entregats s’han quedat fins l’últim moment i, ja entrada la matinada, han fet l’anomenada Patum dels torrats.
Una Patum plena de novetats
La Patum d’enguany, que va començar diumenge passat amb els Quatre Fuets, ha estat una de les més polèmiques dels últims anys, sobretot per la crema de la fotografia de Felip VI el dia de la seva coronació. Dijous al migdia, un patumaire va acostar una fotografia de l’acabat de nomenar Rei d’Espanya a la Guita Xica, que la va cremar amb un fuet. Això va provocar que la Patum completa de dijous al vespre tingués un remarcat caràcter polític, ja que es va penjar una pancarta a la plaça de Sant Pere en contra de la monarquia, es va clamar independència i algunes comparses també van manifestar el rebuig a la figura del nou Rei.

Per altra banda, durant la Patum de dijous al vespre la comparsa de les Maces i els Plens van voler homenatjar el seu antic cap de colla Ramon Sobrevies i van saltar, per primera vegada a la història, amb les vuit maces, en comptes de quatre. A més, aquest any també van decidir assajar el ball per anar compassats amb la música, una fita que mai s’havia aconseguit i que era un dels desitjos de Sobrevies.
Pel que fa a la Patum Infantil, va ser històric que durant els Tirabols de Lluïment de divendres sortissin les quatre Guites, i a la tarda els Gegants dels petits van sorprendre amb la novetat de ballar una cançó diferent durant el quart salt.
També la processó de Corpus a la Residència de les Germanetes ha suposat una novetat, ja que després de 45 anys s’ha recuperat i hi van participar més de 100 persones, un èxit segons el rector de Berga, Marc Majà. Per altra banda, la del patró dels Plens i les Maces, Sant Ceferino, va donar un toc de bogeria a la tarda de dissabte i es va consolidar en el seu tercer any.
En general, una Patum sense incidències que va començar de mala manera gràcies a la pluja, però que, com cada any, perviurà dins la memòria dels patumaires, que ja esperen amb deliri que torni Corpus, el moment més esperat de l’any.
Salt de Guites a la Patum de diumenge Foto: Aida Morales
Salt de Plens de diumenge Foto: Aida morales

