A Sant Julià de Cerdanyola, la crema general s’ha viscut com marca la tradició a la plaça de l’Església, després que un nombrós grup de fallaires hagi transportat el foc des del Clos, on les torxes s’encenen en una vistosa baixada nocturna. La festa a Cerdanyola comença quan es pon el sol, amb el Pedraforca i les Penyes Altes del Moixeró de fons. A Bagà, centenars de faies més han baixat del Siti fins a omplir de foc la plaça Catalunya i la tradicional plaça Porxada. Centenars de faies han cremat a les places de les dues poblacions.
VÍDEO La Fia-Faia crema de nou la nit de Nadal a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola; per @RogeerSM61https://t.co/HyaFhfrAtC pic.twitter.com/LnUiPvHay5
— NacióBerguedà (@NacioBergueda) December 24, 2021
L’escalfor de les faies i les guspires, l’alegria i el característic “Fia-faia, que nostro senyor ha nascut a la paia” són protagonistes als dos nuclis. Els cants i les rotllanes han clos, per tant, una nova nit de tradició i foc a l’Alt Berguedà. Enguany no hi ha hagut el tast del típic allioli de codony a causa de les restriccions imposades per la pandèmia.
El foc de la Fia Faia va arribar aquest dimarts als dos municipis des de la Torre de Faia. Dos petits grups de persones van baixar el foc a les poblacions en la recuperació d’aquest ritual pel solstici d’hivern 85 anys després, ja que no es feia des de la Guerra Civil Espanyola l’any 1936.
L’1 de desembre de 2015, la Fia-faia va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO amb la resta de falles dels Pirineus. La celebració berguedana és l’única tradició fallaire que es fa coincidint amb el solstici d’hivern. Ben orgullosa de les seves marcades arrels paganes, s’ha tornat a convertir aquest any 2021 en punt de trobada de centenars de persones.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
