Un dels membres de l'equip de la Penya Boletaire que s'encarrega del muntatge de la falla, Ramon Gassó, ha explicat a NacióBerguedà que aquest matí s'ha instal·lat la base al Passeig de la Pau i encara hi falten tres peces d'alçada que es muntaran demà.

Muntatge de la base de la falla de la Penya Boletaire, aquest dimecres, al Passeig de la Pau. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
"Fa dos o tres anys que les falles que fem són d'entre 10 i 11 metres d'alçada, aquesta concretament farà uns 10 metres i mig, que és l'alçada que ens sembla que va bé per la disposició que té i perquè pugui cremar-se sense que el foc que faci sigui excessiu", ha explicat Gassó, que ha afegit que també tenen estudiada l'amplada amb el mateix propòsit. L'estructura, doncs, es manté any rere any, i en canvia la forma. Enguany, la falla serà una al·legoria a la festa dels bolets per excel·lència, que la Penya Boletaire celebra cada any al Pla de Puigventós i també amb actes a Berga.
"Aquest 2018 no hi ha un tema específic, sinó que el tema és senzillament la festa dels bolets: mantenim la base on es posen els dibuixos que fan cada any les escoles, i llavors, a partir de la base, hi haurà una estructura vertical amb l'escut de Berga i el Pi de les Tres Branques, com a símbol que és nostre", ha detallat Gassó. "Finalment, al capdamunt, s'hi afegirà un bolet molt simpàtic amb cara i ulls", ha afegit Gassó.
A diferència d'altres anys en què la falla buscava reflectir temes d'actualitat o llençar algun missatge més polític, enguany es torna a centrar en Berga i el Concurs de Boletaires. Al 2017 tot i que la falla també versava sobre Berga i la ciutat, sí que va afegir alguns elements d'actualitat com un cor on es podia llegir "No tinc por".
Entre dotze i quinze persones han participat en el muntatge de l'estructura, un procés que va començar-se al juliol i que s'ha portat a terme en l'antiga fàbrica Frigo del camí de Pedret que els cedeix l'Ajuntament de Berga. "Tot el procés comença al juliol, recollim les idees de tothom, tothom que vol participar pot fer-ho i donar la seva opinió; un cop que n'hem parlat, el dibuix definitiu surt de la suma de totes les idees, el posem en comú i és el que després es construeix sobre plànol", ha comentat Gassó.

Muntatge de la falla de la Penya Boletaire al Passeig de la Pau. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
Els berguedans podran veure la falla totalment muntada aquest dijous al vespre, ja amb tota mena de detalls que acompanyaran la composició coral d'enguany que ha tingut en compte la implicació i la participació de tothom que ha volgut participar-hi. El procés habitual, des de la confecció de la idea fins al muntatge, és llarg. Abans d'enllestir-la s'han hagut de realitzar les estructures de fusta, recobrir-la de cartró i paper, crear els elements decoratius i pintar-la. El resultat lluïrà fins diumenge al centre de la capital berguedana.
La falla, sense focs artificials
L'encesa de la tradicional falla de la Penya Boletaire no anirà acompanyada enguany d'un castell de focs però sí de pirotècnica terrestre. El castell de focs no es podrà realitzar d'acord amb la nova normativa d'encesa de focs artificials que impedeix aquesta activitat a menys de 250 metres d'una benzinera.

Aspecte de la base de la falla Foto: Cedida

Elements de la falla amb una col·laboradora a la nau on es prepara. Foto: Cedida

Un bolet somrient amb ull pirata coronarà la falla. Foto: Cedida

La falla s'ha construït a l'antiga fàbriga Frigo del camí de Pedret. Foto: Cedida