El Ball de l'Almorratxa de Gironella és un dels convidats del MercèDansa, activitat emmarcada en el programa de les Festes de la Mercè de Barcelona, aquest dissabte. Els dansaires berguedans actuaran a l'avinguda Catedral (11.00 hores) i a la plaça Sant Jaume (17.00 hores), juntament amb altres agrupacions d'arreu de Catalunya.
Els gironellencs portaran a la capital catalana una proposta inèdita. Ballaran amb una antiga partitura del ball de l'Almorratxa composta l'any 1936 pel director d'orquestra Ricard Lamote de Grignon, just quan l'Almorratxa es va deixar de ballar a Gironella. La peça ha estat recuperada per l'Esbart Català de Dansaires i, aprofitant que es commemoren 125 anys des del naixement del compositor, es posarà en escena per primera vegada.
"S'ha de reconèixer la feina de posicionalment cultural que estem fent, i creiem que estar convidats al MercèDansa és fruit d’això", ha destacat el regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall, que ha celebrat la participació gironellenca a la Mercè i el paper de l'Agrupació Cultural Tres Pinyes en aquesta fita. En una línia similar, la presidenta de l'entitat, Queralt Cardona, declara que "poder representar la dansa en un escenari tan emblemàtic amb la resta de dansaires d’altres poblacions és una oportunitat que ens fa especial il·lusió i que segurament recordarem". Amb tot, Cardona assenyala que "haver estat convidats és un reconeixement a la nostra tradició i a la passió amb què mantenim viva la cultura de Gironella".
Els dansaires de l’Almorratxa actuaran conjuntament amb el Ball de l’Ovella de Castellví de la Marca, el Ball de Garrofins de Moià, la Moixiganga d’Olesa de Montserrat, el Ball de Cascavells de Ribes, el Ball d’Espases de Salou i el Ball de Gitanes de Sentmenat. Totes les actuacions estaran acompanyades per la Cobla Sabadell.
El MercèDansa és, des del 1992, una mostra de les danses tradicionals catalanes enmig de la programació de la Mercè, la Festa Major de Barcelona. És un acte organitzat per l’Esbart Català de Dansaires, que busca crear un espai on compartir la tradició dansaire entre agrupacions en actiu de diferents zones del territori català.