La Fia-Faia recupera l'encesa de foc a la Torre de Faia, el vestigi més antic de la festa

Bagà i Sant Julià de Cerdanyola tornaran a fer baixar el foc de la Torre, on es mantindrà encès fins a l’inici de la festa

  • La Fia-faia se celebra la vigília de Nadal -
Publicat el 10 de desembre de 2021 a les 14:09
Actualitzat el 11 de desembre de 2021 a les 17:28
La celebració de la Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, una tradició imprescindible del calendari berguedà, tornarà a viure la festa en la seva plenitud. Enguany es torna la normalitat, i com a novetat, els dos pobles recuperaran l’encesa del foc a la Torre de Faia. El ritual de l'encesa que, es va fer durant segles fins a l'any 1936, ressorgirà el dia 21 de desembre, coincidint amb el solstici d'hivern.

Durant segles la torre de Faia, datada de l'any 968 d.c., va ser el punt d'inici de la festa del foc de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, l'única que se celebrà durant el solstici d'hivern als Pirineus. L'any 1936, però, amb la Guerra Civil Espanyola, es va deixar de fer. Tot i que es va recuperar la festa anys després no va ser fins al 2001 que se li va voler donar un revulsiu per recuperar-ne les arrels i es va reprendre la baixada de falles. Des de llavors s'ha mantingut la baixada i la crema de les falles, però no l'encesa a la torre.

En aquest sentit, el foc es baixarà fins als municipis i servirà perquè la vigília de Nadal, dia de la festa, encengui les torxes dels faiers. El foc es dipositarà dins d’unes làmpades que seran guiades per persones voluntàries dels dos municipis. Aquests faran relleus per transportar-lo a través de carreteres i camins. La recepció del foc a Bagà es farà a la seu del parc natural del Cadí-Moixeró i es dipositarà a l'ajuntament. Per la seva banda, a Sant Julià de Cerdanyola el foc també romandrà a la casa consistorial fins el dia 24, quan es farà servir per encendre les faies.

El 24 de desembre, Bagà i Sant Julià de Cerdanyola esperen tornar a veure centenars de faies cremant en el mateix moment baixant per les places i els carrers. “Es preveu que es puguin encendre unes mil faies entre els dos pobles” i esdevingui “un espectacle únic”, ha detallat l’historiador Xavier Pedrals en roda de premsa.

Els alcaldes de Bagà, Joan Oña, i de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elías, confien en recuperar la festa en la seva plenitud. “Hi ha moltes ganes de poder tornar a celebrar la Fia-Faia, després d’un any que es va celebrar d’una manera més reduïda i íntima”, han coincidit. El fet de recuperar l’encesa del foc a la torre de Faia “suposa recuperar, simbòlicament, un element que havia format part de la festa en el seu dia”, han destacat els batlles.

Per la seva banda, Josep Ureña, president de l’Associació de la Fia-Faia, s’ha mostrat esperançat per tornar a celebrar la festa d’una manera més o menys normal, i ha recomanat als assistents que vagin amb mascareta. Ureña ha afegit que l’encesa del foc a la torre de Faia “serà una prova per consolidar aquesta tradició”.

[h3]Horaris[/h3]
La sortida de fallaires de Bagà cap a la muntanya del Siti es farà a 17:30 hores de la tarda. A les 18 hores es tirarà un coet des del Siti i aleshores començarà la baixada des del Clos de Sant Julià de Cerdanyola. A Bagà la baixada començarà a les 18.30 h i arribaran al nucli abans de les 19 h. A les dues poblacions es cremaran les torxes vegetals al so de la música de la festa. En acabat es repartirà el tradicional allioli de codony

L'1 de desembre de 2015, la Fia-faia va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO amb la resta de falles dels Pirineus. La celebració berguedana d'arrels paganes és l'única que es fa coincidint amb el solstici d'hivern.
 

Presentació de la Fia-Faia a Sant Julià de Cerdanyola. Foto: Roger Simon