
Receptes d'allioli de codony participants al concurs. Foto: Aida Morales.
La quarta edició de la Fira de l'Allioli de Codony de la Pobla de Lillet va pel bon camí, tot i que creix, encara, de manera modesta. La competència amb altres esdeveniments més grans, com la Fira de Sant Martí de Puig-reig o la Fira de Puigcerdà li han restat visitants, malgrat que el nombre de turistes ha augmentat en comparació amb l'any passat.
D'aquesta manera, doncs, La Pobla de Lillet ha viscut, aquest dissabte, la seva fira dedicada a l'allioli de codony més participativa i concorreguda, amb l'objectiu d'acabar-se de fer visible en els propers anys. Pel que fa al concurs, la seva participació ha augmentat i, malgrat que no s'ha arribat a la vintena de receptes, sí que s'hi han presentat unes quinze persones.
De totes aquestes, un jurat ha elegit els tres millors alliolis de codony, seleccionant els plats de Josefina Anfruns, Àngela Baraut i Conxita Pérez, a qui s'ha entregat un gran morter com a premi. Per altra banda, tots els participants han rebut un morter petit, i els turistes i visitants han pogut tastar, una vegada repartits els obsequis, tots els alliolis presentats al concurs.

L'alcalde de la Pobla de Lillet entregant un dels tres premis a Conxita Pérez Foto: Aida Morales.
Segons ha explicat a NacióBerguedà una de les guanyadores, Conxita Pérez, el secret de l'allioli de codony és afegir-hi una molla de pa torrat amb moscatell. Un "truc", ha dit, molt particular que cadascú, però que per a ella és fonamental a l'hora de donar-hi un punt especial.
Aquesta és la recepta familiar de Pérez que, tal com ha relatat, realitza des que té "ús de raó". No obstant això, aquesta era la primera vegada que participava al concurs. Per això, ha rebut amb especial "satisfacció" aquesta commemoració, i ha animat la gent jove a aprendre a realitzar allioli de codony, i a participar-hi.
Mercat alimentari i artesanal
Davant de la plaça de l'Ajuntament, on s'han situat enguany les parades de mercat alimentari i artesanal, s'hi han pogut trobar des d'estands de formatge, olivat, embotits o quadres, a part d'artesania decorativa. En total, una vintena de parades que han donat un toc de color més atractiu a aquesta fira, encara molt jove i per explotar.

Mercat artesanal i alimentari a la Fira de l'Allioli de Codony de la Pobla de Lillet. Foto: Aida Morales.