La Patum de la Llar s'acosta a la de la plaça amb un vestuari més acurat

La directora del centre destaca la il·lusió amb què els nois i noies participen a la festa

Publicat el 02 de juny de 2015 a les 19:22

Nans Vells a la Patum de la Llar Foto: Aida Morales


La Patum de la Llar Santa Maria de Queralt cada vegada és més popular. Ja no tant per la gent que hi participa, que augmentat cada any, sinó pel respecte, el caliu i la tendresa que transmet. Popular, doncs, en el sentit més profund de la paraula; una Patum inclusiva, una Patum de tots però, sobretot, una Patum “seva”. Amb aquestes paraules ho ha definit a aquest diari la directora del centre, Mercè Ribera, que ha assegurat que és la festa que els nois i noies de la Llar i del Taller Coloma d'Avià viuen “amb més intensitat”. 

“És la seva perquè l'accessibilitat que tenen és diferent de la que poden tenir a l'altra”, ha declarat. Una Patum on ells tenen el protagonisme, ho saben i ho transmeten. Però res és gratuït, ja que, de fet, la demostració que fan cada any és fruit d'un virtuós esforç. Segons ha explicat la directora, fa setmanes que els 51 implicats assagen després de classe o del taller, com a mínim, dues tardes per setmana, amb una gran prova general aquest dilluns, preparant els motors pel gran dia. 

 

Salt de Maces a la Patum de la Llar Foto: Aida Morales

I aquest any ho han fet de manera impecable, acompanyats per centenars de persones i amb bona part del vestuari nou. La mestra Teresa Cirera ha destacat que, com a novetats, s'han estrenat els cascs dels Turcs, els vestits dels Àngels, els mocadors de les Guites i les barretines dels geganters. Es tracta d'un material que s'ha d'anar renovant perquè, cada any, la Patum de la Llar sigui més semblant a la que es viu dijous i diumenge a la plaça de Sant Pere. 

“Jo no sé com dir-te què és la Patum; és una emoció”, ha explicat Josep Costa, un dels participants i guitaire. Segons ell, que compartia estona amb Toñi Lozano, una altra alumna, la festa berguedana és “la més maca” i n'ha volgut destacar l'"ambient”. Lozano, per la seva banda, ha relatat que fa Patum des de que tenia, com a mínim, 9 anys, i que està a la comparsa dels Nans Nous perquè la roba és bonica i li agrada ballar. De la mateixa manera, Montserrat Rota, que ha fet de Maça i Ple, ha explicat que li agrada el foc, la música i que, durant la Patum, gaudeix molt: “Em diverteixo a la Patum”. 

Aquest any, i a diferència del passat, la meteorologia també ha aguantat, i totes les comparses han pogut realitzar els seus respectius balls, com porten fent des de fa 36 anys. A més, s'han repartit els premis de dibuix figuratiu i abstracte, així com 15 títols de patumaire, una tradició que es va encetar l'any passat, tot i que va quedar deslluïda per la pluja. Aquest any, els mereixedors de les commemoracions de patumaire han estat Susanna Cabanas, Sara Carballo, Xènia Casas, Sílvia Gallego, Josep Garcia, Pau Gili, Marc Graus, Jordi Jordana, Neus Pedrals, Inès Puig, Francesc Pujol, Maria Teresa Pujol, Jacint Ros, Ivet Sánchez i Martí Santias. El tercer premi de dibuix figuratiu ha estat per Maria Serra, el segon per Jasmina Chrouaa i el primer per Guillem Arnau. Pel que fa a la categoria de dibuix abstracte, el tercer se l'ha endut Paco Hernández, el segon Efren Trasserra i el primer Anna Clarà.
 

GALERIA DE FOTOS de la Patum de la Llar

 

Toñi Lozano i Josep Costa, participants de la Patum de la Llar Foto: Aida Morales

 

Salt de Plens a la Patum de la Llar Foto: Aida Morales