La projecció del documental «De la terra al plat» enceta els actes de la Fira de la Puríssima

Una setantena de persones degusten el tast de productes fets amb blat de moro | L’Ajuntament i l’Associació de Comerciants esperen rebre un bon nombre de visitants a la Fira.

Publicat el 04 de desembre de 2015 a les 18:50
Actualitzat el 04 de desembre de 2015 a les 20:32

L'alcalde de Gironella, David Font, a l'acte de presentació del documental. Foto: Cristina Prat.


Enguany, la Fira de la Puríssima arriba amb la il·lusió renovada amb diverses activitats. Una d’elles ha estat la presentació del documental “De la terra al plat” que s’ha pogut veure aquest dijous a l’Església vella de Gironella i que ha anat acompanyat d’un tast de productes culinaris elaborats amb blat de moro. 

A l’inici de l’acte, l’alcalde de la població, David Font, ha reafirmat la importància que té la recuperació, a dia d’avui, del blat de moro escairat, el tret més significatiu de la fira. També ha aprofitat per agrair a l’Agència de Desenvolupament del Berguedà el seu esforç en la realització del documental “De la terra al plat”, un reportatge que també ha comptat amb el suport de la Xarxa de Productes de la terra de la Diputació de Barcelona. 

El documental, que mostra el procés que passa el blat de moro des de la terra on es cultiva fins a la taula, ajuda a entendre qüestions com, per exemple, què vol dir escairar o quina tipologia de blat de moro es menja al Berguedà. 

L’objectiu del documental, segons ha explicat la directora de l’Àrea de Turisme de l’Agència, Imma Espelt, és donar a conèixer el blat de moro perquè sigui més reconegut i és converteixi en el producte de referència del Berguedà, ja que és un llegum molt arrelat a aquest territori, però a la vegada molt desconegut a fora. 

La vetllada ha finalitzat amb una degustació de productes de blat de moro escairat, a càrrec de la botiga de vins i degustació Gotim de Gironella. S’hi han pogut tastar sis propostes culinàries diferents, des d’una tradicional escudella de blat de moro escairat, fins a propostes més arriscades i innovadores, totes elles però, amb el blat de moro com a ingredient principal. 
 

Un dels plats fets amb blat de moro. Foto: Cristina Prat.


Novetats importants

L’acte també ha servit per presentar els nous canvis que incorpora la 30a edició de la Fira Nadalenca, Artesana i Tradició de la Puríssima. Unes novetats centrades en ampliar l’oferta gastronòmica de la fira. Enguany, al tradicional Tast del Blat de Moro Escairat, presidit per Toni Massanés, director de la Fundació Alícia i al Concurs d’allioli de codony s’hi afegeix una nova proposta, l’Espai Cuina. Aquesta aposta gastronòmica, situada a l’Església Vella, és basa en la degustació de productes de proximitat i de temporada, on s’hi trobaran elaboracions tradicionals i altres més contemporànies. A més, es podrà veure una petita exposició de llegums i cereals típics del Berguedà. 

Altres novetats són el canvi d’ubicació de l’exposició de pessebres que es trasllada a la Casa Arxiu o que a diferència dels altres anys, els gegants no pujaran al casc antic de la vila sinó que ballaran a la Plaça de l’Estació. 
Finalment, perquè la fira també estigui present a les xarxes socials, s’ha convocat el 1r Concurs d’Instagram.
 

Degustació de productes fets amb blat de moro. Foto: Cristina Prat.