La revolta arriba al teatre amb «l'Emprenyada de Maria»

L'obra de teatre promet trencar tradicionalismes i explicar una història amb tics contemporanis

Publicat el 14 de novembre de 2014 a les 17:29
Ningú coneix com acabarà aquesta història, tot i que sí que se sap com començarà: una emprenyada i, segurament, tot un conjunt d'accions desafortunades. Però a partir d'aquí, què? I per què? Aquestes són algunes de les preguntes que s'aniran desxifrant a l'extravagant obra de teatre que ha preparat per aquest cap de setmana Anònim Teatre

L'Emprenyada de Maria, doncs, és la penúltima obra de la mostra de teatre de Berga, una idea que l'escriptor Jordi Cussà va desenvolupar a partir dels Pastorets de Pitarra que cada any s'interpreten a Berga, però amb un text “totalment nou”. Així ho ha explicat a aquest diari, on ha definit l'obra com “una mena de joc” amb final incert. 

El primer acte, lluny de la normalitat nadalenca, però molt més real del que pot semblar, transcorre l'any “dos mil i escaig”, en un moment en què els Reis Mags van cap al Pessebre i els Pastors preparen l'Anunciació. En aquest punt, “la Maria, a més de prenyada, està emprenyada, i el Josep encara més, de manera que l'Arcàngel necessita Déu i ajuda per acabar el primer acte sense que esclati la revolta”. El que passa a partir d'aquí, recorda el seu director, “només es pot veure a escena”. 

Segons ha indicat, L'Emprenyada de Maria és una obra que es va començar a gestar el febrer de l'any passat. A partir del març, els nou actors que la interpreten van començar els assajos. L'obra es representarà aquest dissabte i diumenge al Teatre Municipal de Berga a les 22.00 i 18.00 hores, respectivament.

Pel que fa al públic, Cussà ha explicat que depèn de l'any i de l'obra el nombre de persones “fluctuen”, i com que aquest any es realitzarà dues vegades -dissabte i diumenge- en comptes d'una, encara costa més de saber. En qualsevol cas, ha convidat tothom a anar-la a veure, ja que, com és habitual en Anònim Teatre, promet trencar esquemes.