Laia Santanach i Santi Eizaguirre, principals reclams del Turbina d'enguany

El festival d'arts escèniques de Cal Vidal es reprograma en la temporada primaveral mantenint l'essència de convertir en escenari els diferents racons del Museu i la colònia

  • Jordi Vidal i Alba López han presentat la 8a edició del Turbina -
Publicat el 25 d’abril de 2024 a les 18:15
Actualitzat el 25 d’abril de 2024 a les 18:23

El Museu de la Colònia Vidal, amb el suport de l'Ajuntament de Puig-reig, l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, ha programat la vuitena edició del Turbina, el festival d'arts escèniques que es desenvolupa en diferents espais de la colònia. Serà aquest cap de setmana, 27 i 28 d'abril, i proposa cinc espectacles de gèneres diferents i amb presència d'artistes locals i de fora.

La tarda del dissabte tindrà lloc el gruix principal de l'agenda, inclosos els dos noms propis: Laia Santanach i Santi Eizaguirre. Santanach presentarà al Teatre Nou de Cal Vidal (19.00 hores) Tradere, una aposta de dansa contemporània i música electrònica al voltant de certes pràctiques tradicionals que impliquen el cos: l'exposa i el sacrifica. Esdevé una explosió controlada que vol fer reflexionar sobre aquests costums tan arrelats i sostinguts, cercant l'empatia del públic. Per la seva banda, l'exguitarrista de Cheb Balowski torna als escenaris per presentar Com un segon origen, al Cinema de Cal Vidal (20.30 hores). En aquest disc, Eizaguirre reivindica la cançó d'autor per abordar l'actualitat, des d'una perspectiva personal.

Pel que fa a la representació berguedana, es comptarà amb dues propostes teatrals. La primera i tret de sortida del Turbina serà la d'Iris Hinojosa: Curriculum vitae. El text vol expressar al món allò que és una persona més enllà del contingut de les paraules. Serà a la Biblioteca, a les 18.00 hores. Gerard Vilardaga serà l'altre ambaixador local d'enguany, amb el monòleg El meu fill li diu papa al gos, on parlarà de les vicissituds de la paternitat, la criança, i el seu aprenentatge constant. L'espectacle es desenvoluparà al Teatre nou (20.00 hores).

El diumenge serà el torn del circ, en una matinal amb la Cia. Silosenomecuelgo. Primerament, oferiran la performance Trapezio muixo, una autoficció que parla dels clixés del circ i deixarà anar les frustracions. Tindrà lloc a la Pista Esportiva de Cal Vidal a les 11.30 hores i, a continuació, s'oferirà un taller de circ en família, amb propostes de trapezi, equilibris i malabars, entre altres.

Aquesta varietat d'ubicacions tindran la terrasseta del Museu de centre neuràlgic, lloc on els assistents podran gaudir d'una oferta de menjar i beure per amenitzar les esperes entre espectacles o podran compartir les primeres impresions dels actes. De fet, crear auditoris improvisats és un dels principals trets del Turbina: "L'essència és fer servir d'escenari espais que no ho són", ha valorat al respecte el director del Museu de Cal Vidal i organitzador del Turbina, Jordi Vidal, que també ha recalcat l'heterogeneïtat pel que fa als gèneres, incidint que "no ens focalitzem en cap registre, sinó que volem que la gent que vingui pugui tenir un tastet de diferents arts escèniques".

El que sí que canvien són les dates, i és que després de set edicions celebrades el mes de setembre, els responsables fan per primera vegada un tempteig a la primavera. Passada la celebració, "valorarem si val la pena mantenir-lo en aquesta època o tornar al setembre", comparteixen. En tot cas, el que referma el festival és l'aposta per utilitzar elements del museu com a imatge, escollint aquest 2024 una maquineta que hi ha a l'Escola i un petit ventilador situat a la Biblioteca. Els responsables dels cartells són Fura Studio.

Les entrades als espectacles costen 5 euros. Ara bé, els assistents també tenen la possibilitat de gaudir del conjunt de l'oferta del dissabte per 15 euros, o comprar un abonament complet al festival, per 20 euros. Els menors de 10 anys tenen accés gratuït.