Sant Sebastià, doncs, s'ha convertit per als olvanesos en una tradició compartida i estimada, que neix del miracle que es va demanar a aquest patró: que les malalties no arribessin al municipi. Davant d'aquesta promesa, van decidir que cada any realitzarien un àpat per als pobres que, amb el temps, s'ha acabat convertint en l'actual arrossada festiva del 20 de gener.
En aquesta es preparen unes 2.000 racions d'arròs, el que suposa uns 200 quilograms d'aquest producte. L'arrossada s'organitza, habitualment, amb el suport dels veïns que, col·laborant amb cuiners i professionals, confeccionen un plat gustós que s'ambienta amb el caliu del veïnat. La implicació de la gent, de fet, acostuma a ser un tret característic de Sant Sebastià, motiu pel qual l'arrossada es pot portar a terme de forma gairebé gratuïta per a tothom.

Taules parades a punt de servir l'arròs a la festa de Sant Sebastià d'Olvan Foto: Aida Morales