
Els cuiners preparen l'arròs de la festa de Sant Sebastià d'Olvan Foto: Aida Morales
El fred serà intens, però la tradició perdurarà. Cada any, per Sant Sebastià, els vilatans d'Olvan surten al carrer per celebrar una de les seves festes més estimades; l'arrossada de Sant Sebastià. Aquesta, que agafa el nom del patró, ja s'ha convertit en una tradició compartida i esperada però, anys enrere, aquest dinar popular va tenir una voluntat molt més transcendental.
Quan la pesta arrasava la comarca, els habitants d'Olvan van demanar un miracle al seu patró; que aquesta malaltia no arribés al municipi. Per això, van prometre que cada any realitzarien un àpat per als pobres que, amb el temps, s'ha acabat convertint en l'actual arrossada que se celebra cada 20 de gener.
Segons ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde d'Olvan, Martí Orriols, enguany es prepararan unes 2.000 racions d'arròs, un nombre similar al d'altres anys, i que suposa uns 200 quilograms d'aquest producte. Com sempre, l'arrossada la portaran a terme els veïns que, amb l'ajuda d'uns cuiners i professionals, aniran confeccionant el plat que contribuirà a reescalfar la mans fredes del matí.
En aquest, s'hi afegirà peix fresc i bons vegetals, a part de la carn fregida que prèviament hauran passat per la graella diversos voluntaris. I és que la implicació de la gent, ha especificat l'alcalde, és un dels trets característics de la Festa de Sant Sebastià. Aquesta, a més, es pot portar a terme d'una manera gairebé gratuïta per a l'Ajuntament d'Olvan, ja que l'arrossada es paga amb les aportacions dels veïns, i la seva confecció és, més que un treball, una gran festa col·lectiva.
En aquest punt, s'espera que l'arrossada atregui centenars de persones aquest dimarts, i que s'arribin a omplir les llargues taules del centre del poble. La meteorologia, per altra banda, preveu acompanyar malgrat el fred i, per qui vulgui aixecar-se a donar una volta, també hi haurà diverses parades d'artesania i agroalimentació.
La festa seguirà una línia tradicional i continuïsta amb la història, només amb una única modificació, ha indicat l'alcalde. El ball de després de dinar s'avançarà unes hores i, en comptes de fer-lo ja entrada la tarda, començarà a les 16.30 hores a l'Ateneu. D'aquesta manera, ha dit, s'espera mantenir la unitat de la festa, i que aquesta pugui continuar havent dinat sense demores.