Pedrals: “Que Berga fos botiflera, es va magnificar”

Juli Gendrau, Xavier Pedrals i Queralt Calderer presenten els actes del Tricentenari dels fets de 1714 | La recuperació de dos volums històrics trenca el mite de Berga com a ciutat botiflera

Publicat el 22 de maig de 2014 a les 18:51
L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, el director de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, Francesc Xavier Pedrals, i la regidora de Cultura de l'Ajuntament, Queralt Calderer, han exposat aquest dijous el conjunt d'actes que es realitzaran a Berga per la commemoració del Tricentenari dels fets de 1714.

"Creiem important saber què va passar a casa nostra", tant a Berga com a Catalunya, ha començat Gendrau, i ha destacat que el relat d'una Berga botiflera no és tant clar com sempre s'havia cregut. Segons ha explicat, des de fa aproximadament un any l'Ajuntament de Berga va començar a fer recerca amb l'Arxiu Comarcal, i s'han descobert sorpreses que relativitzen la posició de la ciutat davant de la Guerra de Successió.

Per això, i per explicar en detall els descobriments, s'ha organitzat un cicle de conferències i una exposició que començaran a partir del mes de maig i finalitzaran durant el mes de setembre. Entre aquestes, el 30 de maig el director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, explicarà els detalls de la Guerra de Successió a Catalunya, i el divendres 18 de juliol serà el torn de Pedrals, que desxifrarà si Berga va ser una ciutat botiflera o no.

En aquest punt, Pedrals ha avançat aquest dijous que la restauració de dos volums històrics ha proporcionat molta informació sobre aquest assumpte com, per exemple, que la impressió forana d'una Berga botiflera va ser "magnificada" pels guanyadors.

A més, "s'han descobert grans personatges" del bàndol austriacista que tenen relacions amb Berga, com per exemple Francesc Catllà i Tort i Francesc Puig de Sorribes. Segons ha explicat, de la restauració d'aquests dos volums s'ha pogut saber que Catllà i Tort va estar a la guàrdia reial, va ser ferit l'11 de setembre i va organitzar la sortida del General Moragues, i que Puig de Sorribes va ser governador del castell de Berga.

"Hi ha personatges suficients de les dues bandes per enriquir la nostra història", ha declarat, però "el més engrescador és poder matisar la història de Berga i descobrir aquests berguedans que estaven al bàndol dels perdedors i que no eren coneguts".

Amb la restauració dels dos volums històrics, que ha costat uns 2.200 euros, també s'ha pogut veure com a diferents ajuntament de la comarca hi havia "continuïtat de diverses persones" que tenien càrrecs importants del bàndol botifler. Això, sumat al fet de tenir un partit important a Berga, va fer que es creés aquesta idea d'una Berga eminentment botiflera.

Tota la informació sobre aquests esdeveniments, ha detallat Calderer, es trobarà a les tres conferències organitzades -la darrera de les quals es farà el 5 de setembre i anirà a càrrec de Francesc Serra- i a l'exposició '300 anys després. Commemorem el passat, repensem el futur', que s'inaugurarà el dissabte 19 de juliol al passeig de la Indústria.