
El llibre 'la Ginesta, flor nacional de Catalunya i d'altres símbols catalans' en una llibreria. Foto: Ramon Felipó/Twitter
Amb el títol 'La Ginesta, flor nacional de Catalunya i d'altres símbols catalans', Ramon Felipó fa l'antologia dels textos, repassa la importància històrica de la ginesta i parla d'altres símbols destacats del país com la falç. "La ginesta és groga i aquest em semblava un bon moment per explicar que tradicionalment aquesta flor ha estat un símbol de país", ha comentat Felipó. "La ginesta guarda relació amb el Corpus i era utilitzada en l'època de la dictadura de Primo de Rivera per protestar", ha assenyalat l'autor. "Per Corpus, sobretot durant la dictadura del general Primo de Rivera, la gent tirava tones de ginesta al carrer perquè era l'única manera de protestar", ha afirmat. "Llavors, també explico alguns dels altres símbols de Catalunya com la falç o la senyera", ha dit Felipó.
"Entre altres, hi explico l'origen de l'Onze de Setembre, que va començar perquè es feien misses en memòria d'aquells que havien donat la vida per Catalunya, la primera missa de l'Onze de Setembre va ser l'any 1886 i cent anys després es fan manifestacions", ha resumit Ramon Felipó, bon coneixedor del folklore i la simbologia del país. "També relato l'origen de la bandera i que la lletra dels Segadors es va escollir [el 1899] a través d'un concurs que va guanyar Emili Guanyavents", ha dit Felipó. Felipó es mostra satisfet amb l'acollida que ha tingut aquest volum i diu que ja s'ha començat a treballar en la tercera edició.
El llibre, editat per Llibres de l'Índex, relliga la importància del groc, des de la significativa flor fins al seu ús actual als llaços de suport als presos polítics i exiliats.