
II Congrés de FEPIME a l'ACEB Foto: ACEB
Els empresaris del Berguedà han fet arribar algunes de les principals demandes pel que fa al desenvolupament de la comarca, al II Congrés de Pimes de Catalunya que ha organitzat la Federació d'Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa (FEPIME) a Berga. Segons ha informat l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), les preocupacions més freqüents ballen entorn de la millora de les comunicacions i les infraestructures, amb el desdoblament de la E-9, la finalització de la variant de Sagàs, així com amb l'acabament i modernització dels polígons industrials, la cobertura mòbil 4G i la fibra òptica.
Aquests primers elements són els que, tal i com han traslladat a FEPIME, “podrien jugar un paper clau” en la continuïtat i desenvolupament del teixit empresarial al Berguedà. No obstant això, els empresaris també han considerat molt important que hi hagi una administració pública àgil i col·laboradora per disminuir la “paperassa” que, segons apunten, pot arribar a “ofegar” les empreses. En aquest sentit, consideren que cal simplificar la normativa perquè les tasques d'administració siguin més eficients i àgils, i que les institucions públiques realitzin una tasca “col·laboradora” i no “controladora”, com ja passa a diferents països d'Europa.
Per altra banda, en matèria de formació, les empreses han manifestat les dificultats que tenen a l'hora de trobar personal qualificat. Això, vinculat a la fuga de talent, porta a considerar que caldrien més cicles formatius adaptats al mercat laboral, apostant per un model dual de pràctiques; i una millora significativa del transport públic per afavorir la mobilitat de les persones.
Pel que fa a alguns projectes estratègics per a la comarca com serien l'execució de la Carta del Paisatge, l'estació de Coll de Pal o els Rasos de Peguera, els membres de l'ACEB han fet paleses les dificultats en la implementació dels programes d'ajuda a la innovació. Aquest últim punt es relaciona molt estretament amb les dificultats administratives que pateixen les empreses ja que, segons asseguren, moltes decideixen no acollir-se a ajuts i subvencions d'exportació, innovació o recursos humans per la “càrrega documental que els suposa”.
Totes aquestes propostes, conjuntament amb les recollides en altres comarques en les successives reunions, es plantejaran al Govern de Catalunya el proper estiu en un memorial pràctic per millorar l'entorn competitiu de les petites i mitjanes empreses catalanes.