Més de 1.700 berguedans i 30 ajuntaments de la comarca firmen contra el TTIP

Només falta un ajuntament del Berguedà perquè tots hagin aprovat la moció contra el tractat | Es convoca una concentració a Barcelona aquest cap de setmana

Publicat el 13 d’octubre de 2016 a les 19:20
Actualitzat el 14 d’octubre de 2016 a les 11:03
El Berguedà clama amb força contra el Tractat de Lliure Comerç que s'està negociant entre la Unió Europea i els Estats Units. Segons ha informat la Plataforma Anti-TTIP del Berguedà, 30 dels 31 ajuntaments de la comarca ja han aprovat una moció en contra d'aquest tractat, i més de 1.700 berguedans ja s'ha posicionat sobre aquest, a través de la recollida de firmes que fa aproximadament un any es va iniciar. 

Així ho han informat a NacióBerguedà membres de la Plataforma a la comarca, justament a pocs dies d'un cap de setmana, en què el clam contra el TTIP es vol fer més visible arreu d'Europa. Aquest proper dissabte, ciutats com Barcelona o Lleida acolliran manifestacions per demanar que es paralitzi la negociació d'aquest tractat, tot i que actes similars també es podran veure a altres punts de l'estat espanyol, Bèlgica o França. 

A Barcelona, segons han precisat, es farà una cadena humana a les 17.00 hores davant del consulat del Canadà a la plaça de Catalunya, que anirà fins a l'Oficina de la UE, al passeig de la Gràcia. En aquest punt, però, el clam contra el TTIP vol ser unitari a tot Europa, recordant els efectes de pèrdua de drets i control que comportarà aquest pacte, en diferents àmbits com ara el laboral, l'ambiental, l'agroindustrial, el mediambiental o el financer. 

Fa pocs dies, han recordat els representants del Berguedà, hi va haver una negociació a Nova York on, segons els portaveus i malgrat el secretisme que envolta les reunions, es va avançar "molt". Ara, però, sembla que es farà una parada per veure com acaben les eleccions als Estats Units i, en paral·lel, s'ha iniciat una "tàctica" a la contra per aturar les mobilitzacions. Aquesta, tal com han dit, es veu en els darrers missatges que s'envien des de governs europeus com ara el francès, en què s'intenten calmar els ànims sobre el TTIP, i presentar-lo com un supòsit que no avançarà. No obstant això, a finals d'aquest mes d'octubre es preveu aprovar un altre tractat molt similar entre la UE i el Canadà conegut com a CETA, que contradiu els missatges de calma dels governs europeus, i que dóna via lliure a les empreses multinacionals per realitzar tot tipus de tractes comercials sota el control dels anomenats "tribunals d'arbitratge", figures externes als poders legislatius dels països que podran actuar enlloc d'aquests. 

Actes al Berguedà

Fins el moment, la Plataforma al Berguedà ha realitzat diversos actes i xerrades, sobretot dirigides a informar la ciutadania sobre què és el TTIP. El fet que sigui un tractat que s'està negociant de sotamà, han explicat, dificulta que surti als mitjans de comunicació i, de la mateixa manera, ningú coneix ben bé quin és el seu límit. 

Per això, la Plafatorma ha instal·lat punts informatius i de recollida de firmes, i s'han realitzat xerrades en diferents instituts de la comarca. En aquest punt, han afirmat que estan "molt satisfets" de la resposta berguedana, ja que en conjunt, les 1.700 firmes recollides són força significatives, en proporció amb els quatre milions que ja s'han entregat a la seu de la Comissió Europea de Brussel·les. 

Pel que fa als ajuntaments, però, el proper pas serà intentar comprometre'ls de manera pràctica. Segons han explicat, la idea és "donar vida" a les mocions, fent que els consistoris "prenguin consciència" del TTIP i, en aquest sentit, realitzin accions en consonància. 

Així, es proposarà que s'organitzin xerrades de la mà dels ajuntaments, que es potenciïn els productes de proximitat, l'economia verda o la sostenibilitat, entre d'altres, i que es coneguin els "perills" del tractat no només a la Unió Europea, sinó també específicament al Berguedà. 

Afectacions al Berguedà

I és que, segons han dit, el TTIP podria tenir múltiples afectacions a la comarca. Entre aquestes, un exemple podria ser l'economia ramadera, que veuria impossible competir amb les grans multinacionals. De fet, han explicat, això ja es començarà a veure amb l'aprovació del tractat amb el Canadà. Fins ara, aquest país tenia aranzels del 400% per exportar carn de vedella a la UE. Si aquest baixen, l'exportació serà molt més barata i, per tant, el petit productor no podrà competir.

Això s'agreujarà, per altra banda, si s'aprova el tractat amb els Estats Units. Aquest país, han recordat, no té la mateixa legislació pel que fa a transgènics, productes farmacològics o hormones per engreixar els animals. Tot un seguit de productes prohibits a Europa pel principi de cautela, però que als EUA estan permesos: "Per exemple, l'amiant està prohibit a Europa, mentre que als Estats Units encara es produeix i molta gent segueix morint".