Tots els ajuntaments del Berguedà es posicionen contra el TTIP

El Consell Comarcal també va signar una moció contra al tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i els Estats Units

Publicat el 11 de novembre de 2016 a les 06:00
Actualitzat el 11 de novembre de 2016 a les 16:52

Concentració contra el TTIP davant de la Comissió Europea Foto: Flickr / Global Justice Now


Els 31 municipis que conformen el Berguedà ja han signat contra el Tractat de Lliure Comerç que s'està negociant entre la Unió Europea i els Estats Units. Fins fa poques setmanes, només faltava un ajuntament per ratificar la moció presentada per la Plataforma Anti-TTIP, La Nou de Berguedà, tot i que aquest dijous es va aprovar en Ple municipal. 

D'aquesta manera, el Berguedà fa pública la seva posició sobre aquest tractat, que vol flexibilitzar les relacions comercials entre els dos continents, però que, segons la Plataforma, pot suposar un greuge important per a ciutadans i empreses de proximitat, ja que pot comportar una pèrdua de drets i control en diferents àmbits, com el laboral, l'ambiental, l'agroindustrial, el mediambiental o el financer. 

A més, el Consell Comarcal del Berguedà també va signar en sessió plenària la moció amb què es posiciona en contra del TTIP, i ja són més de 1.700, les persones de la comarca que, a títol individual, han signat per no aplicar el tractat. 

Fins el moment, la Plataforma Anti-TTIP al Berguedà ha realitzat diversos actes i xerrades, sobretot dirigides a informar la ciutadania sobre què és el TTIP. El fet que sigui un tractat que s'està negociant de sotamà, segons els membres de la Plataforma, dificulta que surti als mitjans de comunicació i, de la mateixa manera, ningú coneix ben bé quin és el seu límit. 

Per això, s'han instal·lat punts informatius i de recollida de firmes a Berga i comarca, i s'han realitzat xerrades en diferents instituts. Pel que fa als ajuntaments, però, el proper pas serà intentar comprometre'ls de manera pràctica, fent que organitzin xerrades sobre productes de proximitat, l'economia verda o la sostenibilitat, entre d'altres, i que es conegui què comportarà el tractat no només a la Unió Europea, sinó també específicament al Berguedà. 

I és que, segons van avançar, el TTIP podria tenir múltiples afectacions a la comarca. Entre aquestes, un exemple podria ser l'economia ramadera, que hauria de fer grans esforços per competir amb les grans multinacionals, i no només per la producció a gran escala, sinó també perquè la legislació en transgènics, productes farmacològics o hormones per engreixar animals no s'aplicaria.