La capacitat de superació i l'esport d'elit sempre van lligats, però quan en aquest camí apareixen les lesions, l'esforç es multiplica. Aquest és el cas de Mario Erra, culturista, entrenador personal i responsable del Centre Esportiu d'Estètica Corporal (CEEC) de Berga, que recentment s'ha proclamat Míster Univers a l'internacional de Liechtenstein, en la disciplina de culturisme clàssic (classic bodybuilding en anglès). Ara bé, tot i que es consideri un competidor nat, per al berguedà el seu triomf en el món de l'esport ve de la seva trajectòria professional.
Amb els 40 anys acabats d'estrenar, la categoria d'Erra ha canviat a Màster. Les sensacions de novetat s'acompanyaven pel fet que la prova de Liechtenstein era el retorn a la competició de més alt nivell pel berguedà, que s'ha vist obligat a baixar el ritme els últims anys fruit de les operacions a les quals s'ha hagut de sotmetre els anys 2018 i 2024. Les sensacions amb la recuperació de la darrera intervenció han estat més bones que les anteriors, i sumat als ànims de la federació catalana i la seva dona, s'ha decidit a fer el pas de plantar-se novament en l'escenari internacional. I, posats a fer-ho, ha optat per fer un doble concurs, participant també amb els Sènior. Una aposta molt encertada, perquè s'ha imposat als participants més joves.
"Entre els mateixos competidors de la categoria feien broma, comentant déu-n'hi-do amb el vell. Perquè clar, ells tenen 20 o 30 anys, i a mi em veuen allà amb les canes a la barba", comparteix Mario Erra a NacióBerguedà, que celebra que aquest ha estat el seu millor resultat en una prova mundial. A més de la victòria i títol de Míster Univers en Sènior, també va resultar el segon classificat de la categoria Màster. "Vaig optar als dos grups perquè estava preparat i a mi m'agrada competir", assenyala el berguedà, que reflexiona que "al final, t'estàs preparant durant molt temps per una competició que es resumeixen en cinc o deu minuts que estàs a l'escenari, i jo volia donar el màxim".
Més enllà d'un triomf destacat al palmarès, la victòria al certamen organitzat per la IFBB (la Federació Internacional de Culturisme i Fitness, per les sigles en anglès) suposa un renaixement competitiu per a Erra, que va veure la seva trajectòria truncada l'any 2018 per un accident laboral. "Tenia una molt bona condició física el 2018, guanyant totes les competicions i proclamant-me campió de Catalunya. Però, un dia, caic aquí al gimnàs i em destrosso el braç", detalla l'esportista, afegint que "m'han d'acabar operant d'urgència, perquè l'atenció en primera instància no és l'adequada, i la intervenció implica que m'hagin de trasplantar part del múscul, concretament el tendó del tríceps". Després d'aquella intervenció, els metges li comuniquen que el braç li quedarà funcional, però que mai podrà recuperar el seu nivell de competició.
"Això em destrossa, perquè soc competidor i m'agrada competir", reconeix Erra, qui detalla que va optar per mirar endavant i anar tornant a la vida normal, entrenant al seu ritme. Però les ganes de tornar als escenaris li cremaven per dins, així que l'any 2022 va fer el pas de tornar a competir. "No em va anar malament, perquè a Catalunya vaig ser campió en la meva categoria i segon de l'absolut, i també vaig arribar a ser quart d'Espanya. Però clar, la meva condició no era la del 2018", indica el berguedà, que apunta que, en aquell moment, va ser una injecció de moral. Aquesta vitalitat respecte de les proves va trontollar novament ara fa un any, quan va ser sotmès a una operació per unes hèrnies abdominals.
"Quan m'ho van dir, vaig sentir que era el moment d'acceptar que aquell tren ja havia passat", comparteix, tot i detallar que "sorprenentment, em vaig recuperar molt bé d'aquella intervenció, i de seguida em vaig veure i sentir millor que el 2022". Així, en menys d'un any, ha aconseguit refer-se i superar-se del major entrebanc físic i anímic de la seva carrera. "A vegades som capficats i ens volem autosuperar, i ho he aconseguit", comparteix amb orgull. De fet, lluny d'aturar-se, Mario Erra ja té la següent cita competitiva agendada: el 26 d'abril a Portugal, amb una prova que enfrontarà els culturistes de l'arc mediterrani.
Una passió també laboral
Mentre Mario Erra evolucionava i avançava dins el món de la competició, també ho feia laboralment, formant-se en la Llicenciatura de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport i posant-se al capdavant d'un centre esportiu a la seva ciutat natal. La llavor dels dos camins que ara convergeixen en harmonia se situa ja en l'adolescència del berguedà, quan va inscriure's al gimnàs per practicar natació i, més endavant, es va passar a les arts marcials. "Per posar-me una mica més fort, vaig incorporar les peses, i la veritat és que vaig respondre molt bé. Aleshores devia tenir uns 16 anys i va arribar un moment que em vaig adonar que m'anava millor", explica.
Aquesta etapa vital va coincidir amb el moment de decidir quina carrera estudiaria: "Valoro que una sortida que podia unir la medicina amb l'esport, és fer ciències de l'esport". "Em vaig complicar la vida, perquè em vaig fer un currículum acadèmic amb assignatures molt enfocades a la ciència: anatomia, fisiologia, psicologia, nutrició… però n'estic molt content", relata. Amb els dos camins ben lligats, Erra va donar vida al CEEC, en el mateix espai que temps enrere hi havia el primer gimnàs on es va inscriure. D'aquella decisió ja n'ha fet més de 13 anys.
D'aquesta manera, tots aquests anys i recorregut li han permès observar els canvis que ha patit el món del fitness en general, que segons el berguedà, s'ha vist catapultat els darrers anys per la influència digital. "És un sector de l'esport a l'alça, especialment pel ressò que té a les xarxes socials. Això ha provocat que hi hagi molt intrusisme i fals professional", considera Erra, qui adverteix que "tot i que el fitness i el culturisme poden ser excel·lents promotors de valors, com la constància i la dedicació, mal portat et pot arruïnar la vida". En concret, fa referència als consells i recomanacions genèrics i llançats sense base coneixement per part d'algunes persones, ja que poden induir a problemes de salut mental, pràctiques contraproduents o, fins i tot, al consum de substàncies poc adients, lamenta.
"És un esport que pot arribar a ser egocèntric, perquè se centra molt en la imatge, però no ho és tot. El cos caduca, així que t'has d'omplir amb altres coses que, a vegades, en aquest món no es troben perquè pot arribar a ser molt superficial", argumenta, recalcant la importància de buscar un assessorament de cara a fer un canvi d'hàbits i optar per una vida més activa. "A través del fitness podem ajudar la gent a crear uns hàbits saludables i també prémer la tecla perquè milloris l'aspecte corporal. Però, principalment, t'estic donant salut, amb l'excusa de veure't millor", reitera.
Amb tot, Mario Erra està convençut que "l'èxit de la meva vida és tota la meva carrera professional", situant els assoliments dins el món del culturisme com un altaveu de la seva tasca laboral. "Això és un títol puntual. La meva funció principal dins del món de l'esport és que la gent tingui una oportunitat de sentir-se bé a través de l'activitat física", sentencia.