Si us agrada la fotografia i la imatge, no us podeu perdre per res del món l’exposició ‘La mirada sagaç’, organitzada per Logos Berguedà, el centre cultural holístic amb seu a l’Ametlla de Merola creat per Virgínia Parramon.
La mostra, dedicada al fotògraf Àngel Prat i Pujol (1906 – 2002), aplega gairebé un centener de fotografies de gran format, en blanc i negre, fetes entre el 1940 i 1980 i s’ha de visitar en dos interessants espais, Logos Berguedà i el Museu de la Colònia Vidal de Puig-Reig. Us recomano que l’aneu a veure sense cap mena de pressa, amb tot el temps del món.
Per acostar-vos a l’obra del fotògraf haureu de tenir presents dos indrets de la comarca, la colònia tèxtil de Cal Vidal, on va néixer, i la masia de Vilardaga de la Guàrdia, a Sagàs, on va viure. La temática de les seves fotografies gira precisament al voltant de dos eixos, la natura i el treball. Prat va ser un apassionat de la fotografia, un amateur que va anar provant i evolucionant, acostant-se als principals corrents fotogràfics de la seva època. Era del parer que per fer una bona fotografia no cal tenir la millor càmera. Per damunt de tot, va ser un paisatgista, enamorat dels fenòmens atmosfèrics com la boira, la pluja, la neu, el sol i les diferents llums que projecta, sobre la muntanya, sobre l’aigua o els objectes. Els animals, en perfecta harmonia amb l’home, la vida a pagès i les màquines van captar sempre la seva mirada, ultralocal, i que precisament per això, pot ser universalment entesa i provocadora d’emocions.
Els dos espais de l’exposició mereixen una atenció especial. Logos Berguedà el trobareu en una bellíssima plaça al cor de l’Ametlla de Merola en el mateix espai que ocupava l’antic col·legi de monges. Les fotografies de Prat s’exposen en les diverses sales del restaurant, que ofereix un caliu acollidor, una decoració original i una excel·lent oferta gastronòmica, natural i de proximitat. Demaneu, sobretot, que us informin del programa de sopars operístics i de les diverses propostes culturals que el centre porta a terme.
Per altra banda, quan aneu a Cal Vidal, trobareu les fotografies de Prat en una àmplia i lluminosa sala d’actes rehabilitada i estrenada amb motiu d’aquesta exposició, en la qual també s’exposen algunes de les càmeres i objectes personals de l’artista. Si no ho heu fet encara, teniu a més a més la possibilitat de fer una visita guiada pels diferents espais de la colònia on va néixer el fotògraf.
Fins al setembre de 2016, s’ha programat tot un conjunt d’activitats al voltant de l’obra de Prat del tot atractiu: tallers de Col·lodió humit, de Polaroids, una caminada pels entorns de Vilardaga, visites guiades a la mostra, un certamen fotogràfic, una jornada de debat i expressió sobre le món rural i una projecció de mapping. El llibre catàleg de l’exposició, magníficament editat, constitueix en si una peça artística per endur-se a casa, que explica perfectament quaranta anys del nostre territori.
Des de l’Ametlla, passant per Cal Vidal, la Font del Balç o el Konvent de Cal Rosal, el riu Llobregat continua sent la nostra principal font de cultura i modernitat.
Ara a portada