Ara que tot el país viu una efervescència de somnis, torna també el Canet Rock.
Pensava en el primer, el del 1975. Hi vam ser amb uns companys de La Fàbrica de Berga, una mena de Cau d'Art que ens dedicàvem a dibuixar, a pintar i a participar en alguns concursos de pintura ràpida arreu de Catalunya. Érem de terra endins i ens agradava anar a trobar la inspiració vora la mar.
Teníem un cau artístic que donava al Trencacames. Per Patum i caps de setmana se'ns omplia d'amics de cabells llargs. Ens visitava sovint el Mestre i se'ns feia clar escoltant les seves versions, des del Grup de Folk fins a Pink Floyd.
Els de La Fàbrica, de nom inspirat en la Factory d'Andy Wharhol, vam aconseguir fer una exposició del nostres treballs a la sala Jacint Codina del carrer del Roser de Berga, vam publicar el llibre "( i ) de més avall de Villarosa..." ple de poemes, històries i dibuixos. Vam fer de guardes del refugi del Rasos de Peguera durant uns mesos memorables. I vam ser responsables de fer la decoració del Teatre Patronat el dia de la presentació a Berga de l'Assemblea de Catalunya. Tot això van ser somnis fets realitat a finals dels 70.
Amb una altra colla de somiadors, a finals dels 80 vam engegar la Bauma dels Encantats, una societat recuperada del passat, que es definia com a berguedana, original, festiva i filantròpica. En la primera assemblea general, celebrada a la fonda Catalunya del Carrer Major, es va decidir anar a Olot a encarregar un Sant Jaume, el patró tradicional, per posar-lo a la capella de la drecera de Queralt.
La segona proposta va ser la recuperació del Carnestoltes de Berga. I la tercera, fer construir un parell de gegants, el periodista Penina, la Gosolana, curandera. Es van pagar amb una quarantena llarga d'aportacions populars de 15.000 pessetes i van arribar a Berga a peu des de Solsona, on van ser parits per Manel Casserres.
Amb els gegants i els quatre nans, inspirats en personatges carlins, que van venir més tard, la Bauma es va passejar per les principals ciutats d'Holanda per promocionar el festival Poetry Park de Rotterdam. Amb el bestiari va viatjar també a París i a molts pobles i ciutats de Catalunya. Durant uns quants estius es va organitzar la Dormida amb llits al carrer, a la plaça del Forn i vam deixar a les hemeroteques dues revistes, una de temàtica carnavalesca, 'El Carallot', i una altra relacionada amb la dormida, 'La Son'. Actualment, la Bauma segueix fent via amb la seva tercera generació de l'època moderna.
I fa quatre dies, el 1r de gener del 2010 vam presentar en societat La Sobregaia Companyia a la General de Berga amb un acte programàtic on hi va haver música, teatre i poesia. En els quatre anys de vida, l'entitat definida com a "associació cultural promotora de les idees i la creació artística" ha organitzat un grapat de concerts, recitals de poesia i presentacions de llibres. Menció a part, mereixen les dues edicions del Sopar de Cantadors celebrades al restaurant Cal Nen.
Alguns dels artistes i poetes que ha portat la Sobregaia Companyia a Berga van actuar al Concert per la Llibertat d'ara fa un any al Camp Nou. Uns altres ho faran al Canet Rock d'enguany.
Fet aquest repàs, un cop més ens adonem de la importància de les societats, entitats, agrupacions i associacions de tota mena per fer possibles els petits i els grans somnis col·lectius.