De vegades, l’estiu i les vacances serveixen per fer-nos adonar de les coses que tenim a la vora i que no cal anar a buscar més lluny. Algunes aparicions recents ens diuen que a la comarca hi ha gent viva, amb empenta, que estima el país i que creu en les seves possibilitats.
Per exemple, amb molt poc temps han aparegut al berguedà unes quantes cerveses artesanals de qualitat: Pedraforca, Quer, Guillem de Berguedà, Niu Nou... La febre cervesera ha arribat amb una força fins ara insospitada.
A Borredà, hi teníem artesans formatgers. Doncs bé, d’uns anys ençà s’hi celebra a mig agost el Formatjazz, un concert de jazz amb un tast de formatge d’un país convidat cada any. El mestre formatger Chueca i la Berguedana de Jazz fan que aquest miracle sigui possible.
Per altra banda, el romànic del Pirineu també s’ha aliat amb la música. Amb la sinèrgia entre les entitats organitzadores s’ha pogut bastir el Festival de Música Antiga dels Pirineus, de mitjans de juny fins a mitjans d’agost, amb un cartell de luxe.
A l’antiga fàbrica tèxtil de Cal Rosal s’hi organitza cada any la mostra d’art Konvent punt Zero. Aquest estiu, a més, s’hi ha obert un nou espai amb un deliciós jardí, ideal per menjar, beure, escoltar música diversa i gaudir de la màgia d’un indret molt especial. En Pep Espelt és qui governa el timó de la immensa nau.
La mina de petroli abandonada de Riutort, a Guardiola de Berguedà, que per si sola ja mereix una visita, enguany ha volgut captivar els visitants organitzant tastos de vins maridats amb delícies gastronòmiques preparades per la xef Conxita Carreras. La sommelier Sílvia Culell, amb la seva professionalitat afectuosa, ha estat l’encarregada de transmetre l’amor pel vi als entaulats, fent una gustosa passejada amb vins catalans i europeus.
A partir de l’aigua de les fonts del Llobregat, a Castellar de n’Hug, el mag del gintònic, Jordi Millan, ha ideat la ginebra Ginatge, paraula que vol lligar ginebra i paisatge. La primera ginebra berguedana ja és a les botigues i als bars. A part de la ginebra, l’empenta i l’èxit de Millan passen per la Granja de Berga, el Gotim de Gironella i el Glaç de Manresa. Amb aquest impuls meteòric, no ens hauria d’extranyar gens que de cara al centenari de la coronació, el 2016, fes ressuscitar el popular licor Queraltina, això sí, adaptat al gust actual.
Aquestes són algunes de les propostes amb valor afegit que han vist la llum en els darrers mesos. Durant tot l’any, però, els professionals del turisme, com per exemple Imma Espel i els companys de la seva oficina de l’entrada de Berga sud, s’encarreguen de fer conèixer el Berguedà a Catalunya i a fora.
Un dels resultats palpables de la seva feina és l’aparició del número 199 de la revista Descobrir Catalunya, aquest mes d’agost, amb cinquanta pàgines dedicades a mostrar l’Alt Berguedà, “el vessant pirinenc d’una comarca feta per gaudir”, amb unes magnífiques fotografies de Rafael López- Monné.