Opinió

Tenir cura de la població envellida, un repte majúscul

«Els canvis són lents, però si continuem treballant conjuntament aconseguirem una residència més amable i estable per la nostra gent gran»

andrea corominas roura nacio
02 de desembre de 2024, 19:45

Per tots és conegut que la població de més de 65 anys a Berga, i en general a Catalunya i Europa, augmenta cada any. Els indicadors demogràfics mostren des de fa anys un envelliment progressiu de la població. Es tracta d'un índex que reflecteix en percentatge la població de més de 65 anys, i la tendència és ascendent. De fet, s'estima que l'any 2041, el 30% de la població tindrà més de 65 anys, mentre que actualment és el 22,9%.

L'esperança de vida en néixer a Catalunya en el període 2018-2022 és de 83,26 anys, 80,46 anys per als homes i 85,97 anys per a les dones, gràcies als avenços en medicina, la salut pública i la qualitat de vida. L'envelliment de la població és un repte de la nostra societat. Hem de promoure polítiques actives per millorar els determinants socials i ambientals de salut directament relacionats amb la millora de la qualitat de vida. Com envellirem i on ho farem depèn en part de nosaltres, però no del tot, i des de l'administració hem de vetllar perquè tothom tingui l'oportunitat d'envellir amb dignitat.

Les residències de gent gran, com a habitatge, representen l'últim graó. Les hem de repensar per tal de fer-les més amables i tan semblants com sigui possible al nostre domicili. Actualment, ja es treballa en unitats de convivència i en l'atenció integrada centrada en la persona, però encara tenim feina a fer. Una de les eines importants que s'ha estat treballant en els darrers anys és l'avantprojecte de llei de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària (Agaiss). Representa un pas important en l'atenció de les persones dependents, tal com es va demostrar durant la pandèmia: allà on es treballava conjuntament la salut i els serveis socials, els resultats varen ser molt millors.

Aquesta llei ens ha de permetre la cura i l'atenció a les persones de manera integrada, prioritzant l'entorn domiciliari i comunitari el màxim de temps possible, però també s'ha de treballar per potenciar els centres de dia i les residències. La implementació de l'Agaiss estava prevista al llarg del 2025 a tota Catalunya. Tanmateix, a la Residència Sant Bernabé s'aplica des del juliol del 2024, gràcies a la feina conjunta amb dels departaments de Salut i Serveis Socials de l'anterior Govern, a qui dono les gràcies pel seu suport, i que sembla que tindrà continuïtat en endavant.

És aquesta feina que s'ha anat fent lentament, però sense treva que ens portarà a la gestió delegada per tal de millorar i endreçar la gestió del dia a dia de la residència. Els canvis són lents, però si continuem treballant conjuntament aconseguirem una residència més amable i estable per la nostra gent gran.

Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la UB. Especialista en Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor. Des del novembre de 2018, treballo a l'Hospital de Berga. En el tram final de la meva carrera professional, és un repte formar part de l'equip de govern a l'Ajuntament de Berga per aportar el meu coneixement i col·laborar en aconseguir una ciutat més saludable i amable per a tothom.

El més llegit
funerària ferran
Obituaris
Dimecres 18 de desembre de 2024

Teófilo Fernández Cerro (94 anys)

Dilluns 16 de desembre de 2024
Berga

Josep Muntada Planas (70 anys)

Veure més