
El mapa polític català, durant els darrers mesos, s'està modificant a gran velocitat i pot ser que Berga no en sigui una excepció quan arribin les eleccions municipals. Serà el moment de comprovar si l'efecte d'Oriol Junqueras també es nota amb una crescuda d'ERC al territori i de veure com els diferents sectors del Partit dels Socialistes de Catalunya es recol·loquen. Els quatre regidors no adscrits de l'Ajuntament de Berga, ex-PSC, hauran de construir el seu camí però sembla clar que, per aspirar a ser alternativa de govern, les passes a recórrer els acosten a la formació republicana. La seva portaveu, Ermínia Altarriba, en dóna algunes pinzellades.
- Quin balanç fas de la gestió de l'equip de govern de CiU a l'Ajuntament de Berga durant aquests tres anys de legislatura?
Hi ha molta inactivitat. Anem encetant molts temes però no en tanquem cap. Tot queda a l'aire. Tenim coses molt encallades. Tenim una llista que fa por. Començant per la caserna, que ho tenim al jutjat. No oblidem que va lligat amb Queralt, cosa que ens invalida fer qualsevol actuació a Queralt o a la caserna. Això ho tenim empentenegat i temps que durarà. També hi ha el SES Serra de Noet, que per a nosaltres és una qüestió prioritària. L'equip de govern ho va posar com a nivell 1 d'urgència i estem allà on estem. I el que no pot ser és que tinguem la canalla en barracons, en les condicions en què estan. Però hi podríem afegir el tema dels mitjans de comunicació. Jo em vaig retirar del consell d'administració del nou mitjà públic que ha d'englobar l'actual Ràdio Berga per la inoperància. Fa un any i mig i no s'ha mogut res, no s'ha fet cap pas. El Centre d'Acollida Turística (CAT), n'és un altre exemple. No se sap prendre cap decisió. Un dia s'explica al diari que potser serà oficina de turisme, i l'altre que potser serà estació d'autobusos. Són coses que, a vegades, no depenen de l'ajuntament i això és veritat. Però pensem que, com que s'empaita tan poc, com que es fa tan poca pressió des d'aquí, des del territori... Són coses que s'han d'anar fent, s'han d'anar perseguint. I creiem que això no es fa o no es fa prou. La dedicació de l'equip de govern és poca. Hi ha poc esforç. S'inverteix molt poc temps i es persegueixen molt pocs els temes.
- I el vostre paper, el dels regidors no adscrits i ara aglutinats en el corrent Impuls pel Berguedà?
Amb una majoria absoluta, sempre és complicat. Al començament, teníem més ganes de fer aportacions. En teníem més ganes o potser ens les han anat traient, vist com es recullen les aportacions en positiu que volíem fer. Nosaltres sempre havíem dit que volíem fer una oposició en positiu, no de criticar-ho tot sinó de ser més aviat partíceps del govern. Vem fer algunes aportacions que fins i tot es van aprovar. Però això és una tònica general. Aprovem les coses i després no es porten a la pràctica. A l'oposició, en general, tots ens trobem igual. Al començament, vem fer l'aportació de la 'Patum Innova', per tal de fer un projecte amb beques, per lligar la Patum amb el treball artístic i històric. Unes beques per donar diners, aprofitant la Llei de Patum de la qual no se n'ha sabut res més, i fer una aportació a joves i no joves que presentessin propostes per dur a terme. Però és difícil que facin les coses en què no creuen. Jo penso que, si no hi creus, tampoc no cal aprovar-ho. Ells ho aproven perquè pensen que està prou bé però, com que no hi creuen, llavors es fa de forma precària o es deixa a mitges
.

- Respecte al trencament amb el PSC. Què va pesar més perquè en sortíssiu? La posició amb el dret a decidir o la manera de fer del partit?
Crec que les dues coses van pesar. Les estructures internes eren molt feixugues, hi havia una dinàmica d'acceptar poc les discrepàncies, una certa manca de sensibilitat democràtica. Ens vem anar trobant amb una sèrie de coses que no ens agradaven. Et vas trobant més apartat perquè no coincideixes amb la línia oficial. I aquests mesos ens han anat donant la raó. En lloc de voler acceptar la discrepància i mirar d'arribar a un consens, el que s'ha fet és obrir la porta i dir que el que no pensi així, marxi. Això es va veure de seguida que anava per aquí. I a més, cada cop s'han anat enrocant cap a un cantó que nosaltres no ens hi sentim gens identificats.
- I per què us veu presentar dins la llista del PSC? No ho veu veure?
La meva visió és des de la ciutat. Havia tingut molt poc contacte amb els partits. I els altres venien d'un PSC molt més obert que va anar degenerant amb el temps. Ha estat la deriva, des que Pere Navarro va accedir a la primera secretaria, que ha anat agafant el partit. I el fet nacional l'hi ha donat tres mil revolucions. I ha anat degenerant absolutament tot.
- Ara us presenteu com Impuls pel Berguedà. Què ha de ser Impuls? Un pal de paller per construir una nova majoria d'esquerres, al voltant vostre, o una marca per arribar a pactes amb partits d'ideologia propera com ERC?
Veurem què pot ser. La nostra idea és aglutinar, ser transversals per aglutinar la sensibilitat d'esquerres. Aquest és l'objectiu. Estem en una comarca absolutament convergent que ens ho posa molt difícil perquè les alternatives costen molt de trobar. I pensem que si no anem molt junts sempre... La dreta sempre s'ajunta més i les esquerres van molt més separades, són molt crítiques. Si no arribem a fer una alternativa prou conjunta, si ens fraccionem massa, no arribarem a aconseguir el que nosaltres creiem necessari, que és donar un tomb a la comarca. És donar un tomb a la situació actual, d'anys de governs convergents. És molt difícil sortir d'allà on estem perquè la situació és molt crítica, però amb els governs que tenim, pensem que no ho aconseguirem. Perquè portem molts anys així. La gent no té il·lusió i nosaltres volem que hi hagi més propostes, més alternatives i que la gent participi més.
- L'actual líder d'Esquerra Republicana de Catalunya a Berga, Enric Barrios, ha dit que no és partidari de pactar amb Impuls. Com veieu la possible entesa amb ERC?
És d'hora, encara, i ho hem d'anar veient. Penso que hem de continuar treballant en aquest sentit. Cadascú pot opinar com vulgui però nosaltres no defallirem en la cerca d'enteses a la comarca sobretot. I no hi ha res que no es pugui explorar encara. No hi ha portes tancades. No crec que ells s'hagin enrocat de cap manera. No n'hem parlat encara amb ells perquè vem arribar a l'acord que primer passessin les eleccions europees. Nosaltres vem participar en un acte d'ERC en què el coordinador d'Impuls, Jordi Pujals, va intervenir, per tal de visualitzar la col·laboració entre les forces d'esquerres. Jo penso que no hem de tancar res encara, està per veure. Les coses sempre són complicades quan es toquen les persones. Al final, els que ens hem d'entendre som les persones i hem de veure fins on podem arribar.

- El problema és quines cares ocupen determinats llocs de la llista?
No, és que encara no hem arribat a aquest punt. No pot ser perquè encara no n'hem parlat. No hi ha hagut tantes negociacions. Ens hem trobat un dia o dos i vem quedar de deixar tot això per després de les eleccions europees. Encara és molt incipient.
- No teniu condicions prèvies a l'hora de construir la llista? L'encapçalament de la candidatura o el número dos, per exemple?
És que encara no ens ho hem plantejat, no hem arribat a aquest punt i estem oberts a tot. No hi ha res de concret.
- Si es vol garantir una alternativa de govern, a priori, s'hauria de parlar amb la CUP. Veieu pacte? Previ, posterior? Com és la relació amb ells?
Jo diria que tenim una relació correcta, no tenim cap problema amb la CUP. Diria, fins i tot, que durant aquests últims mesos ha millorat. Potser pel fet de sortir del PSC, se'ns veu amb uns altres ulls. Un altre element important ha estat la participació d'ERC, ICV, CUP o nosaltres en la Plataforma per la Defensa de la Sanitat al Berguedà. Tots hem vist que, amb un front comú, es poden aconseguir més coses. Penso que és un valor que tenim. No veig cap problema en parlar del que sigui. No sé si abans o després. Això ja es veurà. Ells parlen més de pactes a posteriori. No hi veig cap problema.
- Quin és el teu balanç personal, després de tres anys fent de regidora?
Ha estat una experiència realment important i una experiència que ha estat dura. Jo anava al tercer lloc de la candidatura, tots érem nous i ens va plegar el cap de llista. No ha estat una legislatura fàcil, de posar-te a la llista i anar veient com va, amb persones amb experiència. Dins del grup, hi havia persones amb molta experiència encara que no estiguessin al davant. Per a mi, ha suposat aprendre moltes coses. Aprendre el funcionament d'un ajuntament, que encara ens queda. Fins que no estàs al govern, no ho perceps amb tota la seva magnitud. La meva experiència sempre havia estat a fora, des de les associacions, i per això vaig fer aquest pas. El meu lema és no pensis què pot fer la ciutat per tu sinó què pots fer tu per la ciutat. Aquest és el gran repte. No hem d'oblidar que, a l'Ajuntament de Berga, nosaltres no estem cobrant res. I m'agrada ressaltar-ho quan ens posen tots els polítics al mateix sac. Des del municipalisme, hi ha gent que hi posa molts esforços i hores. Però la sensació ha estat de tenir una bona experiència.
- Seguiràs? Et veus encapçalant una llista?
M'agradaria continuar sigui en el format que sigui i en el punt de la llista en què pugui encaixar més bé. Més endavant o més endarrere, però que pugui seguir quatre anys més.