Ambient tens a l’últim ple de Berga abans de vacances

CiU afirma que el grup no adscrit s’ha “acarnissat” amb la responsable de RRHH per presumptes incompatibilitats | S’aprova donar suport al multireferèndum

Publicat el 04 de juliol de 2014 a les 00:41
Ple municipal de l'Ajuntament de Berga Foto: Aida Morales

L'ambient de l’últim Ple municipal de l’Ajuntament de Berga abans de vacances s'ha copsat crispat i tens. Ha estat una sessió on s’havien de tractar diversos temes, alguns polèmics durant les últimes setmanes, com el de la responsable de Recursos Humans de l’Ajuntament, sobre el qual alguns grups municipals ja han mostrat el seu desacord.
 
El pes pesat de la sessió d’aquest dijous ha estat, doncs, el debat sobre el presumpte cas de la responsable de RRHH que va cobrar més de 7.300 euros per realitzar tasques a l’empresa BRG Progrés, que es va crear per desenvolupar el Pla de Barris i que actualment gestiona la zona blava. El cas, i segons ha confirmat un informe del secretari, és que aquesta treballadora va vulnerar, durant el temps que va estar realitzant aquestes funcions, la Llei d’Incompatibilitats de les Administracions Públiques. A més, i segons el mateix informe, el consistori ha de reclamar l’import pagat -7.384,80 euros- per aquest concepte a BRG, i això és el que s’ha votat i acceptat per unanimitat en aquest ple.
 
Malgrat que l’acord ha estat unànime entre tots els partits i els primers passos per arreglar aquesta situació també, les consideracions han caldejat l’ambient, sobretot entre el grup de govern, Convergència i Unió (CiU), i el grup de regidors no adscrits que treballa sota el nom d’Impuls pel Berguedà i que van ser els que van posar a la llum pública el cas.
 
Durant el ple, l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha volgut deixar clars alguns aclariments. Segons ha dit, “no es destapa res, ni es treuen a la llum irregularitats”, ja que en aquell moment ningú els va dir que no podia ser així, i quan ho van saber –el 2013- ho van solucionar. A més, ha recordat que l’exalcalde socialista Ramon Camps també ho havia fet i, per tant, “es tenen precedents”.
 
“Hi ha un acarnissament totalment injust contra la funcionària”, ha continuat Gendrau, que ha avisat que, políticament, els poden atacar com vulguin, però que mai s’havia “traspassat aquesta ratlla”. 
 
Per contra, la regidora no adscrita Ermínia Altarriba ha insistit que “acarnissament no”, i ha afirmat que la feina de l’oposició és posar de relleu la mala praxis de l’equip de Govern. La regidora també ha recordat que fa temps que hi ha mala maror entre el funcionariat del consistori i ha afegit que aquesta ha estat una de les moltes queixes que han rebut del funcionament intern de l’Ajuntament.
 
Per la seva part, el regidor de CiU encarregat de RRHH, Ramon Bajona, insistit en recordar que això es va arreglar quan es va saber i que, l’import que segueix cobrant la responsable de RRHH és un complement específic per un augment de responsabilitats. A més, ha manifestat que l’Ajuntament està treballant en la relació de llocs de treball –una de les crítiques que Impuls havia fet durant aqueta setmana- i ha declarat que els no adscrits s’han “passat” a l’afirmar que el consistori és “un cortijo”. 
 
Multireferèndum
 
Entre d’altres temes, el Ple també ha aprovat amb el vot en contra de l’únic regidor del Partit Popular català (PPC) de Berga, Joan Antoni López Noguera, la moció presentada per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) en suport al multireferèndum que es va celebrar a Berga el 25 de maig coincidint amb les eleccions europees.
 
Com a conseqüència d’aquest, tres persones han estat citades a declarar per un presumpte delicte electoral, un fet que s’ha acordat injust al Ple municipal. Segons s’ha aprovat, l’Ajuntament de Berga rebutja les denuncies rebudes pel multireferèndum, dóna suport als organitzadors i demanar l’arxivament de les citacions judicials. 
 
En aquests punts, CUP, CiU i no adscrits han coincidit i ho han considerat excessiu, tot i que els dos últims han puntualitzat que potser es podria haver intentat fer un altre dia que no coincidís amb els comicis europeus.
 
En contra, membres del multireferèndum han exposat que no va entorpir en cap cas les europees i han mantingut que va demostrar ser un mecanisme eficient de participació ciutadana, ja que malgrat tots els problemes que van tenir, van votar-hi més de 900 persones.
 
Entre d’altres temes, també s’ha discutit la ubicació de l’estació d’autobusos al pàrquing del barri de la Font del Ros, les instal·lacions del Centre d’Acollida Turística (CAT), la nova caldera de biomassa que proveirà de calefacció el Tossalet i la situació dels horts urbans.