Barrios s'aparta de la candidatura d'ERC perquè hauria volgut pactar amb Impuls després de les eleccions

Esquerra de Berga estarà gestionada provisionalment per una comissió encapçalada pel president comarcal

Publicat el 24 de setembre de 2014 a les 18:04
Equip de treball de la candidatura d'ERC a Berga encapçalat per Enric Barrios Foto: Pere Gendrau

L'executiva local d' ERC a Berga s'ha desintegrat. Tres dels quatre membres que en formaven part han decidit de deixar el seu càrrec arran del pacte amb els integrants d'Impuls pel Berguedà que ha suposat l'entrada d'aquests quadres al partit en forma de militants. NacióBerguedà ja va avançar a principis de setembre que tots els membres de l'executiva havien acordat d'apartar-se'n si es materialitzava aquest pacte fruit d'una imposició per part de la direcció nacional del partit. El president de la secció local, Enric Barrios, juntament amb Jesús Boixader i Jaume Planas haurien complert aquest acord, mentre que Joan Ramon Bella se n'hauria desmarcat. En tot cas, el que és clar és que Barrios va fer efectiva la seva dimissió la setmana passada. 
 
Bella és, precisament, una de les cinc persones que conformen la comissió gestora que passa al capdavant de la secció d'ERC a Berga fins que es constitueixi una nova executiva. Ho fa juntament amb el mebre d'Impuls pel Berguedà Jordi Pujals, Jaume Giménez, Marie Kapretz i Toni Pérez. Pérez és qui s'encarrega de presidir aquesta comissió, alternant les seves funcions amb les de president comarcal d'Esquerra Republicana de Catalunya al Berguedà. 
 
Enric Barrios es descarta com a alcaldable
 
Una altra de les conseqüències del pacte amb Impuls pel Berguedà, a més de la dimissió de tres quartes parts de la secció local d'ERC a Berga, és que el seu fins ara president, Enric Barrios, no serà l'alcaldable que encapçalarà la llista dels republicans a les properes eleccions municipals. De fet, a banda de l'executiva de Berga, el que també s'ha desintegrat és el grup de treball d'una desena de persones que l'ha acompanyat des que es va posar al capdavant del partit per preparar la candidatura. Tal com el mateix Barrios ha explicat, no hi ha baixes de militància sinó que tant els membres de l'executiva sortint com els del grup de treball passen a "segona fila". 
 
Els motius d'aquest pas enrere els ha donat Barrios aquest dimecres en una roda de premsa acompanyat de set membres més de l'equip que ha treballat amb ell. La voluntat de Barrios era "treure ferro" al clima que s'ha gestat des que es va fer públic que hi hauria un pacte amb Impuls pel Berguedà. Des del seu punt de vista, s'ha donat una "importància desmesurada" a aquest episodi i la seva voluntat és la d'apartar-se i deixar pas a un altre equip al capdavant del partit. 
 
Barrios ha volgut ser "diplomàtic" en el relat d'aquest episodi i la màxima contundència l'ha aplicada quan ha admès que tant a ell com a l'equip de treball els sap greu no culminar la feina dels darrers mesos en una candidatura. "Teníem un grup de treball, havíem marcat un projecte, un enfocament de les eleccions municipals i el partit en tenia un altre; no compartim el projecte per Berga i voluntàriament decidim apartar-nos per deixar passar l'altra línia", ha subratllat Barrios. 
 
Línia nacional i línia berguedana
 
Els motius de fons que porten Barrios i el seu equip a apartar-se i deixar pas a altres militants al capdavant de la candidatura és la manera com s'ha pactat amb Impuls. La manera, i els temps. Preguntat per si hauria preferit arribar a un acord amb els ex-regidors del PSC després de les eleccions municipals, el fins ara president d'ERC a Berga ha admès que era la seva aposta. "A nivell personal, i molts dels que estàvem al grup de treball, ho preferíem així", ha assenyalat, tot afegint que "hi ha moltes altres maneres i si el partit creu que és millor fer-ho així, endavant". 
 
"Estem d'acord a sumar però la nostra manera de voler seguir aquesta estratègia a nivell nacional que tots compartim no la volíem fer de la mateixa manera que s'està fent a altres llocs", ha indicat Barrios referint-se al pacte a què ERC ha arribat amb Nova Esquerra Catalana per sumar forces a nivell local després de la bona experiència que van tenir amb el pacte per les eleccions europees. Barrios ha remarcat que ja s'havia "teixit o planejat" com arribar a "aquesta suma" amb Impuls, però la manera com ho enfocaven a la capital del Berguedà no ha coincidit amb els camins triats per la direcció nacional d'Esquerra. "El partit a nivell nacional té una tendència que és aplicable o no als municipis; entenc que cada municipi hauria de poder escollir si veu adaptable la tendència nacional al municipi", ha admès Barrios en un moment en què la seva volguda diplomàcia no ha pogut amagar els motius pels quals es passa "de primera a segona fila". 
 
Una porta que resta oberta
 
El pas enrere que fa Barrios, però, no significa un adéu per sempre. En primer lloc, perquè manté la seva militància a Esquerra Republicana de Catalunya però també perquè, tal com ell mateix ha remarcat, "d'aquí cinc anys hi tornaran a haver eleccions". Sigui com sigui, el següent capítol de la construcció de la candidatura d'ERC a Berga arribarà el dia 10 d'octubre, quan se celebrarà l'assemblea comarcal en què s'ha de ratificar el pacte amb Impuls per part de la militància. Una assemblea que, segons ha indicat Barrios, s'hauria hagut de fer abans de consumar l'acord amb Impuls i no després.