Berga dóna suport al referèndum amb els vots de la CUP, CDC i ERC, l'abstenció d'ICV i la negativa del PSC

El ple municipal aprova ratificar el decret que aquest dijous ha signat l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós | Els socialistes afirmen que hi ha altres vies, i ICV es manté "en coherència" amb la postura de partit al Parlament

07 de setembre de 2017, 20:19
Actualitzat: 21:42h
Els regidors signen la moció.
Els regidors signen la moció. | Aida Morales
L'Ajuntament de Berga ha aprovat, aquest dijous a l'inici del ple municipal, donar suport a la ratificació, per part del ple municipal, de la Llei del Referèndum d'Autodeterminació. Ha estat a través de la moció presentada per la CUP, CiU i ERC, partits que han votat a favor, amb l'abstenció d'ICV i el vot contrari del PSC. 

En aquest cas, la sala de plens s'ha omplert de gom a gom per viure l'inici de la sessió. Un moment "històric", segons ha manifestat l'alcaldessa, Montse Venturós, que aquest migdia ha signat el decret. Després de defensar la seva postura política cadascun dels partits, els regidors favorables han signat la moció que s'enviarà al Govern, sota l'advertència del secretari, i un gran aplaudiment ha ocupat tots els espais de la sala. A continuació, un emotiu Cant dels Segadors ha donat punt i final al primer punt extraordinari de l'ordre del dia i la sala s'ha tornat a buidar. 

De fet, pocs minuts abans, unes 150 persones s'han concentrat, a instàncies de l'ANC, a la plaça de Sant Pere de Berga, per donar suport a aquesta votació. 
 

Unes 150 persones es concentren a Berga per dona suport al referèndum. Foto: Aida Morales


"Nosaltres entenem l'autodeterminació com un dret inalienable; entenem que tota persona ha de poder decidir de forma lliure, i no només amb caràcter territorial", ha afirmat l'alcaldessa. Per això, ha considerat que aquesta aprovació no només és una oportunitat per autodeterminar-se a nivell territorial, sinó en tots els àmbits de la vida que afecten la vida dels catalans. A més, ha continuat, aquesta aprovació respon a anys de reivindicacions, lluites i repressió, i malgrat que aquest darrer any és quan tot això s'ha accentuat per part de l'estat espanyol, ha dit, hi ha moltes altres persones que també l'han patit. 

En aquest punt, Venturós ha volgut remarcar que la votació d'aquest dimecres al Parlament de Catalunya va ser històrica pel fet, però també per la data, ja que coincideix amb el mateix dia, fa cinc anys, que el ple de l'Ajuntament de Berga va aprovar la moció per mantenir l'estelada al balcó del consistori fins el dia de la independència. Per aquest fet, Venturós va ser citada a declarar i té un procediment judicial obert: "Dues dades que han acabat formant part d'un dia que, per a la ciutat i pel país, és històric". 

Calma i respecte

Venturós, però, tampoc ha volgut acabar sense un "agraïment etern" a les persones que han lluitat durant anys, a tots el regidors que signen el compromís i que responen al "mandat popular", i sense fer una crida a la "calma". "Demanem molta calma i serenitat, però també tota la determinació per trencar, definitivament, amb el règim del 78, amb l'estat espanyol caduc i que no ens representa en absolut", ha declarat contundent. 
 

El públic canta els Segadors, després de l'aprovació de la moció. Foto: Aida Morales


En aquesta línia també han anat les intervencions dels caps de llista de CDC i ERC. Per la seva part, Antoni Biarnés ha remarcat el caràcter "excepcional" del moment, tot assegurant que, des del president del país, Carles Puigdemont, fins l'últim militant del PDeCAT, no tenen "por". "Com podem tenir por quan tothom hi està posant la seva pròpia mà?", ha preguntat, i ha reafirmat el seu "compromís" per continuar avançant. 

No obstant això, ha recordat, el que s'està reclamant és el dret d'expressar-se en democràcia, motiu pel qual també s'haurà de demanar la veu de les persones que pensin que, el proper 1 d'octubre, el millor serà votar que no: "Ells també s'hi juguen molt; i també demanaria que ens comportem intel·ligentment; això vol dir respectar els que volen votar que no". 

Una visió compartida amb els republicans. "Som un poble que sap buscar la seva llibertat en plena autonomia i de manera justa i sense fer malbé el que té", ha assegurat Altarriba. Per això, ha dit, cal demanar "respecte i màxima participació". 

Abstencions i negatives

El tret diferencial, tot i que no sorprenent, ha vingut de la mà d'ICV i el PSC. Els ecosocialistes, ha defensat el seu regidor, Joan Torres, s'han abstingut, de la mateixa manera que va passar aquest dimecres al Parlament de Catalunya. "Simplement per coherència política m'abstindré de signar el document", ha afirmat. Així i tot, Torres també ha volgut deixar clar que Iniciativa és un partit "històric pel dret a decidir" i, en aquesta línia, l'1 d'octubre ell mateix votarà el que "cregui més convenient". 

L'únic partit que ha votat en contra ha estat el PSC, de la mà de la seva regidora, Rosalia Monroy. "Ja sabeu que jo penso diferent i això no vol dir que jo no sigui demòcrata", ha volgut deixar clar. Simplement, ha dit, les seves idees van en la línia d'una "altra solució al problema de Catalunya". Per això, ha mantingut, "avui i sempre" votarà en contra d'aquesta "manera de trencar", en pro d'altres formes polítiques de fer-ho. 

VÍDEO Així s'ha viscut l'aprovació de la moció en suport al referèndum 

Arxivat a