Berga estudia la viabilitat del Tossalet per anticipar-se a la pròxima concessió

L'oposició mostra el seu neguit pel futur de l'equipament i insta el govern a planificar les inversions i a fer-los partícips del full de ruta de l'espai

Imatge d'arxiu de les piscines cobertes del Tossalet
Imatge d'arxiu de les piscines cobertes del Tossalet | CEM el Tossalet
07 de febrer de 2025, 17:25
Actualitzat: 17:25h

Arribar a l'any 2030 amb una oferta atractiva de cara a la pròxima concessió. Aquest és l'objectiu que s'ha marcat l'Ajuntament de Berga respecte del Centre Esportiu Municipal el Tossalet, que en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, ha posat en marxa un estudi de viabilitat de l'equipament per anticipar-se a la data de venciment de l'actual adjudicació. Els grups de l'oposició han mostrat el seu neguit respecte de l'espai que dona vida a la Zona Esportiva Toni Sabata, i han demanat poder ser partícips d'aquest estudi i formulació del full de ruta en aquests cinc anys de marge fins a la data establerta.

El responsable de treure del calaix la qüestió del Tossalet ha estat el portaveu de Junts per Berga, Ramon Caballé, en el decurs del ple ordinari del mes de febrer. Caballé ha posat de manifest la "preocupació" del grup municipal que lidera recordant que "és un equipament que tornarà a mans de l'Ajuntament perquè la concessió té una data de finalització", i si no s'actua degudament "ens trobarem l'any 2030 que una empresa que el que no farà és repetir amb un negoci que té unes pèrdues extraordinàries cada any". Aquestes pèrdues, segons les xifres compartides pel mateix regidor, s'eleven als 180.000 euros el 2022 i als 350.000 el 2023.

El temor dels de Junts és que el futur de la concessió prengui el camí que ha seguit la gestió de la Residència Sant Bernabé de Berga d'ençà del traspàs de l'Hospital de Berga. "El 2030, qui sigui que estigui assegut en aquest plenari debatrà, com hem fet nosaltres amb la residència i amb la càrrega econòmica que ha suposat", valora Caballé, instant a tots els grups a planificar els passos que ha de seguir l'espai perquè esdevingui atractiu de cara la pròxima concessió, tenint en compte que "hi haurà algú que es trobarà aquest equipament i no tindrà la sort de dir: això ho paga l'empresa concessionària i l'Ajuntament no llepa". D'aquesta manera, el prec de Junts per Berga és que el consistori dugui a terme un estudi de viabilitat del CEM el Tossalet i elabori un pla d'inversions en la línia de potenciar i fer més eficient l'equipament.

Caballé va rebre bones notícies en la mateixa rèplica, i és que tal com va assegurar el regidor d'Esports, Guillem Canal, "vam demanar un recurs del catàleg de Diputació de Barcelona per fer aquest pla de viabilitat i ja està en marxa". Una empresa externa ja ha posat fil a l'agulla a l'estudi, que segons el titular de l'àrea, constarà de tres fases engegant amb una revisió inicial. L'objectiu és clar: "Trobar com es pot fer que aquesta concessió sigui més reeixida i no s'esdevinguin aquestes pèrdues", analitzant tant el preu dels subministraments com l'oferta d'activitats, inversions de millora o una reorganització dels espais. 

Després del sotrac de la pandèmia i segons Canal, "s'estan fent bé les coses en l'àmbit esportiu i per a la difusió d'hàbits saludables", posant d'exemple la xifra de 1.600 abonats a l'espai. No obstant això, "està clar que els números no estan sortint", reconeix el regidor, que apunta que "la Federació Catalana de Natació, com a gestors, ens estan presentant uns comptes auditats amb unes xifres de pèrdues que són importants i preocupants". Sigui com sigui, Canal assenyala que "el nostre objectiu, ja no com a regidoria d’esports o com a govern, sinó com a ciutat, és que s'ha de continuar prestant aquest servei i que sigui el millor possible".

Des del PSC han coincidit en la necessitat de vetllar per la continuïtat de l'equipament. El portaveu, Abel Garcia, ha recordat que "tots els grups hem remat i ho continuarem" en referència als diferents esdeveniments que han marcat l'actual concessió del Tossalet, i ha lamentat que la voluntat de treball no contempli, de moment, la participació de l'oposició. "M'ha semblat entendre, en aquesta exposició, que hi ha certes coses que transcendeixen el mandat electoral que ens ocupa però el nostre grup mai s'ha sentit partícip en aquest pla de viabilitat de cara a futur", ha declarat Garcia, incidint que "si hi ha aquest marge de maniobra, demanaríem que de la mateixa manera que quan les coses han anat molt malament ens heu cridat, que si ara hem de construir i mirar a curt i mitjà termini en aquest pla, ens convidin a participar en l'elaboració d'aquest document des d'una visió polièdrica i participada per tots els grups".

Al voltant d'aquesta implicació, Canal ha explicat que el treball que ara s'ha posat en marxa es desplega des d'un punt de vista tècnic i fora de l'àmbit polític. Ara bé, el regidor s'ha comprès a mantenir al corrent del treball a tots els grups i que, en cas que es consideri la presència del consistori, obrir-ho també a l'oposició.

Pròximes actuacions i una proposta de reordenació

Més enllà de treballar en el pla de viabilitat, l'Ajuntament de Berga ha previst executar pròximament al Tossalet algunes de les inversions de millora previstes en el pressupost de 2024. La més imminent és la impermeabilització d'una part de la teulada, on es disposen uns ulls de bou. Segons Guillem Canal, els treballs ja estan adjudicats i haurien de posar-se en marxa "a finals de mes", amb una previsió d'unes tres setmanes d'execució. Una mica més de temps requerirà la instal·lació de plaques solars a la teulada del Tossalet i el pavelló nou, amb un projecte que s'ha encarregat a l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i que també necessitarà fonts de finançament externes. Finalment, el treball a curt termini també inclou la revisió de la caldera de biomassa per rendibilitzar-la i reduir la despesa de la factura de gas.

Encara pel que fa al futur del CEM el Tossalet, Berga Grup Independent (BeGI) ha fet el prec que l'equip de govern tingui en compte el projecte de reordenació i ampliació de les instal·lacions exteriors de l'equipament elaborat pel grup. Tal com ha destacat Lluís Minoves, la proposta elaborada pels independents contempla l'expansió a la zona inferior del centre, amb la possibilitat de situar-hi noves pistes de tenis i de pàdel, així com una de poliesportiva que en el futur es podria cobrir per esponjar l'activitat de clubs com l'Handbol Berga o el Bàsquet Berga. També estima ubicar un nou parc infantil i un camp de sorra on practicar noves disciplines, especialment al període estival. "Pensem que és un bon inici per resoldre totes les problemàtiques del sector", ha apuntat Minoves. Canal ha avançat que, un cop finalitzin el pla de viabilitat, es plantejarà amb la mateixa interlocució de la Diputació tirar endavant un nou treball per avaluar el conjunt de la zona esportiva, i que aquestes idees es tindrà en compte.

Arxivat a