Berga no té intencio de col·locar la foto de Felip VI a l'ajuntament

Els consistoris catalans no mostren cap entusiasme per penjar el retrat del rei espanyol a les sales de plens

Publicat el 07 de juliol de 2014 a les 20:44
Retrat oficial de Felip VI Foto: Casa Real
 
L'article 85.2 del Reial Decret 2568/1986, que aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic dels Ens Locals especifica que “en lloc preferent del saló de sessions estarà col·locada l'efígie de sa majestat el rei”. La norma però, contrasta amb el poc entusiasme demostrat per part dels ajuntaments catalans, alguns dels quals ja incomplien la norma amb l'anterior cap de l'Estat, cosa que seguiran fent amb el nou monarca espanyol.

Perquè de fet, quan el passat 2 de juny el rei Joan Carles va anunciar la seva abdicació, la maquinària de l'Estat es va posar a treballar en la successió a la corona, un dels aspectes del qual és el subministrament de retrats oficials del nou rei per substituir els de Joan Carles I pel del seu fill, Felip VI. Tant és així que uns dies més tard, els ajuntaments de tot l'Estat rebien un correu electrònic instant els responsables corresponents a omplir un formulari -actualment desactivat- per procedir a la petició d'imatges oficials del rei. De fet, aquesta informació va fer-se pública quan Èric Vila, alcalde de Seva (Osona) la va fer pública per Twitter, deixant clar que el seu municipi no en necessitava “cap ni una”.

En el cas concret de Berga, el consistori ha manifestat a aquest diari que "no hi ha plantejat" demanar cap foto, Segons l'alcalde, Juli Gendrau, la fotografia del monarca ja es va treure el 2007 i "no es té intenció de col·locar la de Felip VI". Pel que fa a altres ajuntaments catalans, sembla que la idea tampoc acaba de quallar.

Ni foto ni príncep de Girona

Així a Girona, ciutat especialment implicada en la successió reial atès que l'hereu ostenta el títol de Príncep de Girona, el seu alcalde, Carles Puigdemont, que ha deixat prou clar que l'ajuntament no dóna suport al manteniment del títol a la princesa Elionor, va aprofitar l'anunci de l'abdicació de Joan Carles per retirar el seu retrat i de moment ha deixat clar que “no té previst posar cap retrat dels nous reis”, perquè “no cal”. 

A Ripoll, l'ajuntament no preveu cap novetat, bàsicament perquè anteriorment no hi havia cap mena de referència a l'Estat espanyol a l'ajuntament, ni retrat ni tampoc bandera espanyola, i la intenció és seguir igual, tot recordant que tant l'anterior cap de l'estat com la seva família van ser considerats 'personae non gratae' l'any 2012, poc després de sortir a la llum pública el polèmic episodi reial a Botswana.

A Osona la figura del nou monarca tampoc no desperta gaire caliu, ja que a Vic ni hi havia el retrat de l'anterior ni es té intenció de demanar el nou, mentre que a Seva ja van deixar prou clar, via twitter que no els en calia cap, ni tampoc a Manlleu, on el retrat del rei, ni està ni se l'espera, el mateix que passa a Torelló, on no exhibeixen la foto de Joan Carles des del 23 de juliol de 2001, quan el consistori va retirar provisionalment el retrat de Joan Carles fins que es retractés d'aquelles paraules que van fer tant de mal: “Mai ningú no ha estat obligat a parlar en castellà: són els pobles més diversos que han fet seu ben lliurement l'idioma de Cervantes”. Com que Joan Carles no va rectificar mai, Torelló no ha tornat a exhibir la seva fotografia.
 
A Olot sí que l'han demanada

A Olot (Garrotxa), en canvi, la intenció es la de posar el retrat del nou monarca tan bon punt els arribi. Això sí, el retrat de l'anterior es va retirar tant bon punt Joan Carles va anunciar que plegava i mentre no arriba el nou, només la imatge del Molt Honorable President de la Generalitat presideix els plens. També han demanat fotografia -petita- l'ajuntament d'Igualada (Anoia). Per la seva banda, a Solsona sí que s'ha demanat un nou retrat, però s'ha indicat que el col·locarien “on tenien l'altre”, sense esclarir si presideix el saló de plens. 

A Vacarisses (Vallès Occidental), l'ajuntament va anar ràpid a treure la fotografia de Joan Carles, però res fa pensar que hi haurà tanta pressa per posar la del seu substitut, mentre que a Rellinars ni s'ha demanat ni tenien la de l'anterior cap d'Estat.

Finalment a Reus, on en comptes d'una fotografia tenien un bust -la llei només indica que ha d'haver-hi “l'efígie”- van procedir a retirar-lo tant bon punt es va difondre l'abdicació del titular de la corona i s'ha fet la petició formal d'un retrat del nou.