Berga torna a augmentar l'IBI i incorpora una ponderació a la taxa de gual

Equip de govern i oposició coincideixen en la necessitat d'augmentar els ingressos del consistori actualitzant, en la línia dels costos de la vida, la càrrega fiscal municipal

Un moment de la sessió ordinària del ple de l'Ajuntament de Berga d'aquest octubre
Un moment de la sessió ordinària del ple de l'Ajuntament de Berga d'aquest octubre | Lídia López
04 d'octubre de 2024, 12:25
Actualitzat: 12:26h

El plenari de l'Ajuntament de Berga ha donat llum verda amb unanimitat les Ordenances Fiscals del 2025. Una de les principals novetats és que l'IBI torna a anar a l'alça i que s'ha incorporat un sistema de ponderació en la taxa de gual en funció del seu ús. En definitiva, accions per retallar la diferència entre els ingressos i el pressupost per càpita de la ciutat.

Pel que fa a l'Impost sobre els béns immobles (IBI), el factor multiplicador passa del 0,75% al 0,77% (un 2,6% més). Tal com ha recordat el titular d'Hisenda, Moisès Masanas, aquest augment va en la línia del que es va aprovar el curs passat, albirant un increment de sis punts en tres anys. Així, el gravamen passarà del 0,72% vigent el 2023 al 0,78% que es portarà a aprovació el 2026, tal com han avançat des de l'equip de govern. Segons les dades del consistori, la mitjana actual de l'IBI a Berga se situa en els 315 euros anuals, i ara serà d’uns 318. En paral·lel, també s'han modificat alguns articles i incorporat algunes puntualitzacions respecte de les bonificacions.

En relació amb l'ordenança reguladora dels guals, després d'aplicar un increment global del 5% aquest 2024, l'Ajuntament proposa ara establir una ponderació en la taxa. "No costa el mateix el manteniment d'una entrada de tres metres d’una casa unifamiliar de la Valldan, que el d'un establiment comercial situat al passeig de la Pau", ha argumentat el regidor d'Hisenda, que ha detallat que la proposta parteix d'un estudi de costos de sobrefreqüentació

D'aquesta manera, el reglament incorpora aquest nou coeficient corrector a partir de la tarifa vigent enguany i que diferencia entre la tipologia d'aparcament privat i dels locals comercials. Així, mentre que en una propietat privada els preus oscil·laran entre els 28 euros i els 237,5 en funció de la categoria de carrer on s'ubiqui i el nombre de vehicles que en faci ús, la forquilla serà dels 70 euros pels aparcaments de menys de 50 places en carrers de 4a categoria i fins als 475 euros que pagaran els locals comercials amb més de 150 places i situats en carrers de 1a categoria.

El nou text regulador de les Ordenances Fiscals també incorpora un seguit de puntualitzacions i variacions en altres gravàmens, com els impostos sobre vehicles de tracció mecànica i sobre construccions, instal·lacions i obres; i les taxes per la utilització de les instal·lacions esportives municipals i equipaments culturals; la instal·lació d’anuncis ocupant terrenys de domini públic local; o per parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions i indústries del carrer i ambulants, entre altres.

Una visió macro per augmentar els ingressos del consistori

En una compareixença davant la premsa, Moisès Masanas ha compartit que el motiu d'incrementar la càrrega fiscal al veïnat de Berga és dins de l'objectiu d'equilibrar els comptes entre els ingressos i les despeses de l'Ajuntament. Per a justificar-ho, ha compartit algunes de les dades públiques sobre la gestió econòmica disponible al portal de transparència del consistori, i posant en relleu les diferències entre les mitjanes de la ciutat, la comarcal i la catalana

El primer aspecte destacat pel regidor ha estat que els ingressos de l'Ajuntament "estan bastant per sota de la mitjana del Berguedà i molt per sota de la de Catalunya". La darrera xifra en aquest sentit és del 2022, quan Berga va ingressar 906 euros per habitant, mentre que la mitjana comarcal va ser de 1.128 i la catalana de 1.373. Aquesta xifra contrasta amb la del pressupost per càpita del mateix any, que a la ciutat va ser de 1.347 euros, 1.619 a la comarca i 1.508 a Catalunya: la diferència local i comarcal és molt major a la catalana. D'aquesta manera, s'opta per la via de l'increment impositiu de certes taxes amb la finalitat de no afectar ni la capacitat d'estalvi ni en la generació de deute. Un deute que, segons Masanas, Berga ja està "molt per sota de la mitjana catalana", amb 298 euros per habitant el 2023 respecte dels 450 del conjunt català.

Tot plegat, el debat obert entre l'equip de govern i l'oposició ha propiciat l'entesa i el resultat favorable unànime a la proposta d'actualització de les ordenances. "Pensem que no és moment de fer pujades molt fortes perquè estem en la situació que estem, però sí que cal anar fent una regularització en la línia del nivell dels costos de la vida", argumentava per part de Junts Ferran Aymerich. Per la seva banda, els portaveus del PSC, Abel Garcia, i de BeGI, Judit Vinyes, han agraït la voluntat negociadora i han instat el titular d'Hisenda a posar en marxa, d'una vegada definitiva, la taxa de clavegueram.

Arxivat a