Bosch reconeix un «problema d'encaix amb Espanya» en un cara a cara amb Titot més tou de l'esperat

Ribera assegura que les eleccions seran plebiscitàries perquè si l'independentisme perd, sí que es miraran els escons | El president de SCC dóna majoria als partits del sí

Publicat el 16 de setembre de 2015 a les 19:26

Debat cara a cara entre Josep Ramon Bosch i Francesc Ribera Foto: Aida Morales


El president de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch, ha tingut més punts en comú dels esperats, en el debat cara a cara amb el cantant i regidor de la CUP de Berga, Francesc Ribera "Titot". El que es preveia com un duel romà, ha acabat, finalment, com una amigable conversa de posicions contraposades. La sang no ha arribat al riu.

Davant d'un centenar de persones a l'espai Rubiralta de Manresa, Bosch i Ribera han discutit diplomàticament de diversos punts, tant històrics com d'actualitat, repassant les darreres declaracions del president dels Estats Units, Barack Obama, d'aquest dimecres, fins a remetre's a 1714. De fet, respecte d'aquest punt, Bosch ha defensat una "manipulació política" del Tricentenari i un relat totalment "magnificat".

"També va ser una guerra civil entre catalans", ha declarat, tot negant que, només fos una batalla entre catalans i espanyols. A això, Ribera li ha recordat l'atac que la llengua i cultura catalana va patir a partir de llavors, tot remarcant que no va ser una opressió contra els austriacistes o els perdedors de la guerra, sinó contra els catalans i valencians. 

El caràcter de les eleccions, com no podia ser d'una altra manera, també ha tingut un paper protagonista al debat. Justament durant el seu equador, Bosch ha reconegut la seva importància, tot assumint el moment històric i que "Catalunya es revolta perquè hi ha un problema d'encaix dins Espanya". Amb tot, ha negat el seu caràcter plebiscitari, clicant l'ullet a les xifres a la baixa que es van donar de la Via Lliure de la darrera Diada. 

 
"Són plebiscitàries i en tinc proves fefaents" ha etzibat Ribera. I s'ha explicat: "La primera serà el tuit que faràs si no guanya la independència", tot indicat que, llavors, els partits unionistes "sí que contaran els escons". La segona, ha remarcat, és que cap dels partits espanyolistes que en anteriors eleccions es presentaven com UPyD, PxC o la Falange es presenten en aquests comicis: "Renuncien a presentar-se perquè no es disgregui ni un sol vot del no". 

Possible pacte?

Sobre la possibilitat d'una mà estesa per part de l'Estat espanyol, les visions han estat totalment contraposades. Per a uns, això seria un "engany" i, segons ha declarat Ribera, la CUP no donaria suport a cap mena de reforma, donant un vot de confiança a Junts pel Sí, de qui considera que tampoc la acceptarien. Per l'altra banda, el president de SCC ho ha vist amb bons ulls i ha afirmat que, lluny de ruptures, la seva entitat ja "ha superat la pantalla". 

 
Durant el debat també s'ha parlat del reconeixement d'una possible Catalunya independent per part de la comunitat internacional. "A fora ningú fa cas?", ha preguntat el moderador, Xavier Gual, al que Ribera ha contestat que Catalunya és "una realitat present". "No deixen de ser performances", ha contestat Bosch, que ha tingut una postura contundent: "Els costos que Catalunya hauria de pagar són molt alts". 

Majoria d'escons per l'independentisme

Una de les sorpreses de la nit, però, ha arribat al final de tot. Quan gairebé tothom donava el debat per tancat, els presentadors han demanat una porra als dos confrontats. En aquesta, Bosch ha donat entre 6 i 8 disputats a la CUP i entre 62 i 64 per a Junts pel Sí, el que sumaria entre 68 i 72 diputats per l'independentisme i, per tant, la majoria. Per altra banda, creu que el PP traurà entre 13 i 15 diputats, C's entre 19 i 20, PSC entre 13 i 15, Catalunya Sí que es Pot entre 14 i 15, mentre que UDC creu que no entraria o, si ho fes, n'obtindria només dos. 

Per la seva banda, Ribera ha donat una majoria molt més tranquil·la als partits favorables a la independència, sense mullar-se desgranant la porra per partits. Al sí, doncs, li atorgaria 79 escons, al no 41, mentre que a Catalunya Sí que es Pot, que ha definit com a "blanc", li'n donaria 15.

El president de Societat Civil Catalana també ha fet menció, a preguntes del moderador, de la querella que s'ha fet pública aquest dimecres per, suposadament, haver amenaçat independentistes a través de Facebook. Sobre aquesta, Bosch se n'ha desentès, afirmant que no hi té res a veure.