Carles Campuzano: «Sense exigència, la democràcia no estarà curada»

Pere Gendrau defensa en un col·loqui sobre bona política "l'ètica col·lectiva" i la "responsabilitat" de tota la ciutadania | Xavier Gual considera que els partits s'han de "reformar"

  • Col·loqui sobre la "bona política" -
Publicat el 09 d’abril de 2016 a les 20:43
Actualitzat el 09 d’abril de 2016 a les 21:14
El debat sobre la bona i mala política ha ocupat les taules i els debats des de l'època antiga fins a l'actualitat. La consciència satisfactòria dels representats, en referència als representants, i la consciència d'aquests mateixos sobre la tasca que fan, amb més ètica i més deure, ha generat polèmica i, recentment, el que s'ha anomenat la "desafecció política". Per això, l'evolució que ha tenir la política pot ser radical en els propers anys, amb coses per millorar i moltes altres per canviar. 

Aquesta és la reflexió general del llibre "Per la bona política", que edita Joaquim Colominas i que aquest dissabte s'ha desgranat a Berga. Ha estat de la mà del diputat al Congrés per Democràcia i Llibertat Carles Campuzano; el cap de política de NacióDigital, Pere Gendrau, i el periodista i empresari Xavier Gual. Un debat presentat per Antoni Biarnés, que ha aplegat una seixantena de persones, amb una notable participació de representants polítics de CDC, PSC i Podem, i una destacada participació del públic. 

"Sense exigència democràtica de la ciutadania, la democràcia no estarà curada", ha argumentat Campuzano. Aquest, que ha repassat el canvi profund que ha viscut el món polític més recent, sobretot, des del 2010, ha posat l'accent en dues revolucions per millorar la política. La primera, ha afirmat, és una revolució democràtica, és a dir, d'uns polítics que treballin per una economia "que funcioni" i que s'allunyin del "càncer de la corrupció". Però també, ha remarcat, cal una revolució cívica; la dels ciutadans "exigents", que demanen i reclamen tot això. 
 

Xavier Gual, Carles Campuzano i Pere Gendrau, al col·loqui sobre Foto: Aida Morales.


I és que, en un món canviant, ha prosseguit, en la política "mai hi haurà espais buits", ja que aquesta és innata i no només està feta pels polítics. Recordant el fenomen dels indignats del 15-M, ha remarcat el naixement d'un nou mapa polític i, en aquest, la "responsabilitat" dels polítics, però també dels ciutadans. 

Les "regles del joc"

Una línia, la de la responsabilitat, que ha compartit i analitzat Gendrau, tot assegurant que "no tot és imputable als partits". El malestar actual amb la política, ha remarcat, també recau sobre uns ciutadans que han de ser "responsables", així com d'uns mitjans, que han de saber-se independents i professionals.

"Crec que la política es fa cada dia quan un surt al carrer", ha afirmat. I en tots aquests llocs, dintre de les entitats, amb la família o bé al bar, la ciutadania és la que crea les "regles del joc". Si aquesta, ha dit, és ètica, respectuosa i solidària, la política, poc a poc, també ho serà, i els partits, que són entesos com a "màquines de vetllar pel seu interès", ho aniran deixant de ser. 
 

El parlamentari al Congrés Carles Campuzano, i el cap de política de NacióDigital, Pere Gendrau Foto: Aida Morales.


"Dinosaures en extinció"

Els partits, però, ha remarcat Campuzano, poden ser "dinosaures en extinció". Per això, una de les solucions haurà de ser "adaptar-se al nou entorn". Així mateix ho veu Gual, que ha assegurat que els partits "s'han de reformar", i que considera que la "sacsejada" que s'està vivint de descrèdit polític, també pot ser una oportunitat. 

"Tots els partits polítics són massa estructurals, massa tancats", ha precisat. I aquesta, ha indicat, és precisament un element que juga en contra de la democràcia. 

Sigui com sigui, el món polític és obert i canviant, amb múltiples problemes, solucions i interpretacions. I queda en la consciència de cadascú, en la seva capacitat analítica, l'assumpció de la política com a pròpia, i l'aval o la crítica en cada cas, així com la pròpia organització.
 

Totes les cadires de la Sala Casino de Berga estaven plenes. Foto: Aida Morales.