Convicció, força i democràcia; última empenta del Berguedà pel Sí cap el referèndum

Unes 400 persones omplen el Teatre Municipal de Berga | Albert Batalla insta a donar una "resposta democràtica" als atacs "permanents, indignes i impúdics" de l'estat espanyol | Montse Venturós denuncia un "setge al pur estil colonial"

Publicat el 27 de setembre de 2017 a les 22:10
Actualitzat el 28 de setembre de 2017 a les 12:02
Convicció, força i democràcia. Els catalans estan a punt i veuen el referèndum a només un pas. Així s'ha viscut durant les últimes setmanes en els diferents actes que s'han realitzat en el marc de la plataforma del Berguedà pel Sí, i s'ha tornat a constatar, aquest dimecres a Berga, en l'acte unitari de final de campanya, on unes 400 persones s'han aplegat per donar l'última empenta al referèndum d'independència del proper 1 d'octubre. Un acte que ha començat festiu al ritme dels Trumlaires, i que ha finalitzat de manera solemne, però combativa, amb un emotiu cant dels Segadors i crits de "votarem".

Democràcia. "Ja ens agradaria fer una campanya defensant el sí, i ens trobem fent una campanya defensant la democràcia", ha bromejat l'alcalde de Solsona i membre d'ERC, David Rodríguez. Una convicció que també ha compartit el diputat i representant de Demòcrates per Catalunya, Antoni Castellà, que ha explicat que, en el seu cas, es troba realitzant el "míting il·legal número 26", però que ho fa perquè es troba davant d'un estat espanyol "que no va superar la transició del 1978". I a hores d'ara, ha continuat, els catalans pateixen un estat que "persegueix els mitjans de comunicació, censura la llibertat d'expressió, prohibeix el dret cívic a reunió i tanca pàgines web". "Això no és un país democràtic", ha sentenciat.

En aquest punt, ha continuat el membre del PDeCAT i alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, votar al referèndum "és essencial pel futur" de Catalunya però, també, per donar una "resposta democràtica" al que ha considerat "atacs permanents, indignes i impúdics" de l'estat espanyol. Una situació, ha dit, pròpia d'un "estat demofòbic", més que d'una democràcia. Així mateix, el cofundador de l'ANC Pere Pugés ha recordat que, per aquest motiu, ha estat "impossible" fer una "campanya normal". "S'han tret la careta definitivament, però aquesta és la seva campanya, ells també estan en campanya", ha assegurat. 

La paraula democràcia, de fet, ha estat una de les que més ha sonat a l'acte. Una paraula, concretament, que ha centralitzat bona part de la campanya i dels mítings de les últimes setmanes. "En els darrers dies hem pogut veure la cara més fosca i més bruta de l'estat espanyol", ha afirmat l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, en nom de la CUP. Un estat que beu del franquisme, ha dit, i que ha provocat un "setge al pur estat colonial" que ha fet que la seva democràcia "hagi caigut a trossos". En aquest sentit, ha assegurat també Castellà, la situació que s'està vivint avui dia no es permetria en cap altre país europeu, i ha recordat que, actualment, el govern permet tenir oberta "una web que fa enaltiment del terrorisme d'estat, com és la web de Francisco Franco". "A Itàlia o Alemanya, això tindria pena de presó", ha assegurat.

L'arma de la por

Davant d'aquesta situació, on s'ha tornat a recordar els més de 700 alcaldes investigats, impremtes registrades i periodistes identificats, entre d'altres, el missatge de l'estat espanyol s'ha vehiculat a través de la por, han coincidit tots els conferenciants. Una situació, ha prosseguit Venturós, que només es vencerà des de l'unitat: "La por la vencerem unides, perquè juntes som més fortes; i de la mateixa manera que als anys vuitanta els berguedans agafaven autocars de l'Atsa per anar a veure els companys a les presons de Madrid, aquest diumenge anirem a votar".
 

Acte de campanya del Berguedà pel Sí a Berga. Foto: Aida Morales


"El que estem fent ve de molt lluny i va molt més enllà", ha continuat Batalla. Aquesta situació, ha dit, la coneixen els catalans, però també l'estat espanyol, que sap, tal com ha recordat, que el camí que estan seguint polítics i societat civil respon, directament, al mandat democràtic que va sorgir de les urnes justament fa dos anys, el 27 de setembre del 2015. La por, però, ha continuat el membre de la Junta Directiva d'Òmnium Cultural, Sergi Rovira, se'ls hi gira en contra, ja que per cada cartell que despengin, la població en penjarà deu més, i per aquest motiu, ha dit, "no s'han atrevit a detenir Jordi Cuixart i Jordi Sànchez".

Durant la seva intervenció el representant d'Òmnium s'ha preguntat: "Quantes vegades s'ha enterrat el procés? Quantes vegades Rajoy ha sortit a dir que s'ha acabat?". Ara més que mai, ha continuat, "serenor, tranquil·litat" i participació, ja que això serà el que donarà "garantia internacional".

Un país de canvis

El país que sortirà després del referèndum, ha afirmat el cofundador de l'ANC, Pere Pugés, haurà d'afrontar diversos reptes. Aquest ha sortit a l'escenari a recordar els canvis polítics i socials que s'han viscut durant els últims anys, des que amb Lluís Ballus va explicar què era l'ANC a Berga. Durant els últims anys, el temps ha donat perspectiva de futur. La Catalunya que vindrà, doncs, s'haurà de plantejar nous reptes, com ara la globalització, l'increment de població, la sostenibilitat ambiental i les desigualtats. "Estem en un canvi d'era, de paradigma, en què els antics estats no hi saben donar resposta", ha afirmat.
 

El Teatre Municipal de Berga ple de gent durant l'últim acte del Berguedà pel Sí. Foto: Aida Morales


Venturós s'ha sumat a aquesta lectura, i ha afegit que, a partir de l'autodeterminació, caldrà defugir la "casta" d'un estat governat des de la "demofòbia, corrupte i al servei de les elits depredadores", per avançar cap a una nova forma d'organització política, econòmica, social i cultural. Ja que, tal com ha afirmat, "la solució passa per acabar amb el règim del 78".

El PSOE, una "vergonya"

Abans d'instar tota la població a votar, diversos conferenciants han lamentat, també públicament, l'actitud del PSC i el PSOE entorn de la situació catalana. "Sap greu que el PSC hagi decidit combatre el dret a l'autodeterminació", ha criticat Batalla. "En un moment clau com aquest, el PSC s'ha alineat amb aquells que no volen que Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur", ha afegit.

En aquesta mateixa línia, Castellà ha estat més contundent. "Fa vergonya històrica veure com el PSC parla de seny", i s'ha preguntat: "Seny és que ens trepitgin la dignitat? Que vagin contra els drets civils? És patir espoli fiscal? És atacar la nostra llengua i cultura?".