Desenes de berguedans se sumen al tall de frontera de Puigcerdà i es manifesten a Berga

També s'ha tallat la carretera de Llívia des de les 7 del matí amb més de 400 manifestants

Redacció
08 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:25h
Tallada la frontera a Puigcerdà des d'abans de les 7 del matí
Tallada la frontera a Puigcerdà des d'abans de les 7 del matí | Ivan Sanz
Desenes de persones han tallat la frontera a Puigcerdà (la Cerdanya), aquest dimecres, des de minuts abans de les 7 del matí. Prop de 400 persones, vingudes de la Cerdanya i també de comarques veïnes com ara el Berguedà, s'han anat concentrant durant el matí a la plaça d'Europa, la rotonda on hi conflueixen la carretera de Llívia (N-154), la carretera d'accés a França (N-152) i la carretera nacional francesa (N-116).

Aquest ha estat un dels principals actes en aquesta via, que enllaça el Bages i la Cerdanya, tot passant pel Berguedà, en què els manifestants han ocupat el tram de carretera sota la marquesina policial de control fronterer que hi ha just davant la comissaria que la Policia Nacional espanyola té a l'edifici duaner.
 

Tallada la carretera de Llívia a vehicles i mercaderies des d'abans de les 7 del matí Foto: Ivan Sanz


Fins a les 11 del matí el tall ha estat hermètic per a vehicles i mercaderies, i més tard s'ha deixat lliure encara de forma intermitent, el pas als vehicles. Per contra el pas de mercaderies ha quedat del tot descartat, segons els manifestants, que han estat convocats per la Intersindical-CSC.
 

Imatge de la marquesina de control policial de la frontera de Puigcerdà aquest matí Foto: Ivan Sanz


El tall s'ha fet efectiu no només per la presència de més de 400 manifestants, sinó també amb impediments físics, en aquest cas a la carretera de Llívia, amb troncs i bales de palla. Les estelades i un parell de pancartes demanant la llibertat dels presos polítics són els elements que alguns manifestants han desplegat en aquest tall de carretera que, recordem, coincideix just davant les oficines de control fronterer que els agents del CNP tenen a la capital cerdana.
 

Troncs i bales de palla a la carretera d'accés a Llívia Foto: Ivan Sanz


La majoria dels manifestants han estat convocats per la Intersindical però també via boca-orella i pel grup CDR a Cerdanya i el Berguedà, una entitat no jurídica que, d'alguna manera, coordina els actes de suport als resultats del Referendum de l'1-O, però que ara ho fa en suport als presos polítics.

CCOO i UGT s'han desmarcat de la convocatòria, ja que ni tan sols han defensat una fórmula d'aturada de país com la del 3 d'octubre, quan van instar els treballadors a pactar amb els empresaris parar la jornada de forma simbòlica i de mutu acord. Malgrat tot, la immensa majoria d'entitats de la Taula per la Democràcia ja van apostar dilluns per donar suport a la vaga convocada per la Intersindical-CSC.

Manifestació a Berga

Per altra banda, durant el migdia s'ha convocat una manifestació a Berga que ha travessat tot el carrer major de la ciutat, fins arribar a la plaça dels Països Catalans. Un acte encapçalat per una pancarta on s'instava a la llibertat dels presos polítics, i que han encapçalat membres de l'ANC i Òmnium, entre d'altres ciutadans. 
 

Manifestació a Berga per la vaga general. Foto: Cedida

 

Manifestació a Berga per la vaga general. Foto: Cedida