El bisbe de Solsona recorda el «deure» de votar en un 27-S «plebiscitari»

Xavier Novell creu que "només una alta participació pot aclarir la voluntat real del poble de Catalunya sobre el seu futur polític"

Publicat el 02 de setembre de 2015 a les 16:39
Actualitzat el 02 de setembre de 2015 a les 20:39

Xavier Novell. Foto: ACN


El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha recordat el "deure moral" de participar en les eleccions del 27-S en el seu últim full diocesà, que es repartirà diumenge. En un document titulat 'sí o no', Novell creu que els partits llegiran els resultats "en clau plebiscitària" i diu que "només una alta participació pot aclarir la voluntat real del poble de Catalunya sobre el seu futur polític". Novell ha volgut aportar alguns elements de reflexió "per il·luminar la qüestió que es planteja en aquesta contesa electoral i recordar el deure moral de la participació".

"Els qui afirmen que aquestes eleccions són plebiscitàries ho justifiquen a partir dels fets político-socials succeïts a Catalunya en els darrers tres anys. Concretament: les multitudinàries manifestacions ciutadanes a favor de la independència; la victòria en les darreres eleccions dels partits favorables al referèndum sobre l'autodeterminació; i la prohibició reiterada d'aquest referèndum per part de l'Estat Espanyol", ha remarcat Novell al full diocesà.

Així mateix, creu que quan es faci públic el resultat dels comicis "és molt probable que els partits polítics facin una interpretació en clau plebiscitària". Segons ell, les candidatures independentistes, "sigui quin sigui el resultat final, afirmaran que el poble de Catalunya s'ha autodeterminat". Per altra banda, "les altres candidatures, tant en el cas d'una derrota de l'independentisme com en el d'un victòria exigua, diran que el poble de Catalunya no vol la independència".

Per tot plegat, el prelat conclou la seva carta als fidels recomanant "vivament" el "deure moral de la participació". "En primer lloc, per la transcendència de la qüestió plantejada", assegura Novell i, en segon lloc, "perquè només una alta participació pot aclarir la voluntat real del poble de Catalunya sobre el seu futur polític i, resolt aquest debat, pot permetre afrontar tots junts, decididament i democràtica, els grans reptes de la nostra societat".