El Ple de Berga aprova amb recel el canvi de retribucions de les hores extres de Patum

Francesc Xavier Francàs trenca la disciplina de vot de Convergència i desmenteix que hagi fet "pressió" a l'equip de govern | CiU i ERC demanen més neteja als carres de la ciutat

  • La regidora de RRHH, Sílvia Armengou, al Ple de Berga exposant la situació de les hores extres. -
Publicat el 05 de maig de 2016 a les 21:54
Actualitzat el 05 de maig de 2016 a les 23:06
Ni tens, ni calmat. Ni curt, ni llarg. El Ple municipal de l'Ajuntament de Berga ha estat, aquest dijous, en la mitjana dels que toquen molts temes, però no n'aprofundeixen cap. De fet, l'ordre del dia, més enllà de la modificació de les retribucions de les hores extraordinàries per Patum, no era especialment interessant, motiu pel qual ha estat l'amanit de tot plegat, el que ha resultat més profitós de la sessió. 

Pel que fa a les hores extres, la CUP, ERC i el regidor convergent Francesc Xavier Francàs han votat a favor de la proposta de cobrar el 66% d'aquestes al 219%, que és el percentatge que s'havia acordat en legislatures anteriors. Així mateix, que la resta d'hores es compensessin amb dies de vacances. Una proposta no consensuada amb el Comitè d'Empresa, però que els treballadors públics municipals ja han afirmat que compliran, i que ha generat recels per part d'alguns grups de l'oposició. 

La sorpresa de la nit, però, ha vingut de la mà de Francàs. "Trencaré la disciplina de vot per donar-vos un marge de confiança", ha declarat, desmarcant-se de la posició de Convergència, que defensava el model anterior i que posava en dubte les declaracions d'aquest dijous al matí de l'alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, en què afirmava que hi havia un estalvi econòmic de més del 30%. Segons Francàs, la qüestió de les hores extres és un tema "que s'ha d'estudiar molt més a fons" i que no s'hauria d'estar negociant com s'ha fet. 

En aquesta línia, i per sorpresa de la sala, ha volgut desmentir les converses que alguns han afirmat que ell i el també regidor Pau Bessa suposadament havien fet per "pressionar l'equip de govern". L'objectiu d'aquestes, segons ha explicat, presumptament havia de ser aconseguir el 100% de la retribució de les hores extraordinàries.

 

La bancada convergent a l'Ajuntament de Berga. Foto: Aida Morales.


Reconeixement públic

La regidora de Recursos Humans, Sílvia Armengou, ha volgut fer un "reconeixement públic" als treballadors de l'Ajuntament i de la Policia Local que treballen per Patum "en condicions molt dures", com ara els membres de la brigada que van a buscar vidalba o les treballadores de comunicació i alcaldia que, segons ha lamentat, "han hagut d'aguantar, moltes vegades, faltes de respecte". 

Així mateix, ERC també els ha agraït "arremangar-se les mànigues" i, per altra banda, ha celebrat que es porti a terme la regularització d'aquestes hores extres.

Mocions d'ICV

ICV ha presentat també dues mocions relacionades amb la defensa i reconstrucció de l'estat del benestar en el marc del Primer de Maig, i en defensa de les polítiques de lluita contra la pobresa energètica. En el cas de la primera, aprovada amb els vots de l'ecosocialista Joan Torres i la regidora del PSC, Rosalia Monroy, es demanaven tot un seguit de compromisos al govern català i espanyol per garantir la igualtat, els drets de la ciutadania i la reactivació econòmica. Una moció que ERC ha titllat de generalista, i que la CUP ha considerat fora del seu "marc", en al·lusions a l'estat espanyol.

Per contra, la segona moció ha comptat amb unanimitat. Segons han coincidit tots els grups, la pobresa energètica és un problema de primer ordre que s'ha de regular i per la qual, malgrat que el Tribunal Constitucional hagi tombat la llei catalana, s'ha de continuar treballant. Per a la CUP, però, que s'ha refermat en "no obeir" el TC, la norma amb més legitimitat segueix sent la Llei 24/2015, que és la que es va aprovar al Parlament de Catalunya amb la unanimitat de tot els grups i a través d'ILP.
 

L'equip de govern de l'Ajuntament de Berga al Ple municipal. Foto: Aida Morales.


Brutícia i cartells

El Ple ha acabat amb peticions de més informació sobre temes d'actualitat i diversos precs i preguntes sobre l'estat dels carrers de Berga. Segons la convergent Maria Antònia Ortega, a la plaça de les Fonts hi ha problemes de brutícia i soroll, a part de moltes parets brutes plenes de cartells arreu de la ciutat. En aquest sentit, ha demanat més cartelleres o canviar-les d'ubicació per optimitzar la seva utilitat. 

Així mateix, la republicana Ermínia Altarriba ha insistit, per altra banda, en les fonts del Vall. Aquestes, ha lamentat, tenen pintades que les desvirtuen, i ha demanat a l'equip de govern que s'hi realitzi alguna acció.