El primer acte del Berguedà pel Sí omple d'anhels de futur el centre cívic de Guardiola

Més de 400 del nord de la comarca escolten les ponències de partits polítics i entitats sobiranistes | L'ANC destaca "l'oportunitat" de construir un "país millor" i una "nació de futur"

Publicat el 16 de setembre de 2017 a les 22:29
Actualitzat el 16 de setembre de 2017 a les 22:44
El primer acte de la plataforma Berguedà pel Sí ha tingut la resposta esperada, i fins i tot, l'ha superat. Malgrat la pluja que ha obligat a traslladar el míting al centre cívic de Guardiola de Berguedà, la ciutadania no ha fallat, i més de 400 persones s'han aplegat en un acte tranquil, que no ha comptat amb incidents, i que tampoc ha hagut de lamentar la presència de la Guàrdia Civil. La música ha guiat el seu inici i final, amb un emotiu Cant dels Segadors a l'acabar, i els crits de "votarem" han inundat d'emoció la sala, que també ha tingut minuts per recordar i denunciar les intromissions en determinats mitjans de comunicació, així com els avisos de la Fiscalia de Catalunya als alcaldes que van signar el decret de suport a l'1-O. 

"Els alcaldes no som uns delinqüents", ha avisat el batlle de Guardiola, Josep Lara, a l'inici de l'acte. "L'únic que volem és que els nostres ciutadans puguin exercir una cosa tan bonica i democràtica com és el dret al vot", ha continuat. Per tant, ha demanat, caldrà el compromís de tothom perquè, el proper 1 d'octubre, s'aconsegueixi "omplir les urnes". Guardiola de Berguedà ha estat el municipi escollit per realitzar el primer acte de la plataforma, nascuda el passat 10 de setembre. Un primer míting que pretenia acostar el punt de vista dels partits i de les entitats civils a la ciutadania, apostant per la territorialitat, també, comarcal.

I és que, segons ha afirmat el cofundador de l'ANC, Pere Pugès, és "ara", quan hi ha l'oportunitat de construir un "país millor" i una "nació de futur". "Estem en un canvi d'era, de paradigma, al que les velles ideologies i els vells estats no hi saben donar resposta", ha explicat. Per això, ha afegit el també membre de l'ANC Quim Cases, cal la màxima "unitat" en aquesta campanya, que suma sinergies de ciutadania, entitats i partits polítics. 
 

Unes 400 persones omplen el centre cívic de Guardiola de Berguedà durant l'acte. Foto: Aida Morales


Campanya de la "por"

Eduardo Cáliz, membre del secretariat nacional de la CUP, ha estat el primer en intervenir. "Vull agrair a tots els que esteu desobeint el Tribunal Constitucional", ha començat afirmant. Amb això, ha dit, els ciutadans exerceixen el seu "dret de llibertat", i davant de les últimes visites de la Guàrdia Civil a mitjans de comunicació i impremtes, ha assegurat que no hi haurà prou recursos per frenar la voluntat d'un poble: "Som un poble unit, alegre i combatiu, i un poble en moviment".

Igual de contundents han estat el diputat i membre de Demòcrates de Catalunya Joan Recasens, i la membre del PDeCAT i exalcaldessa de Guardiola, Montserrat Ribera. "Ens limiten la llibertat de reunió, d'informació, ens prohibeixen votar, ens prohibeixen decidir el nostre futur", ha criticat el primer, mentre que Ribera ha sentenciat: "El govern ha actuat amb la política de la por, de l'amenaça, ha posat la justícia a sobre nostre, la policia, els escorcolls, les impremtes, els mitjans de comunicació, han portat un estat d'excepció a Catalunya; tot plegat és inaudit". 

Sobre això, Ribera també ha volgut recordar que el referèndum "no és anticonstitucional", ja que el Tribunal Constitucional només l'ha suspès. En la mateixa línia, per altra banda, ha recordat que el govern de Madrid "no pot donar ordres als Parlaments", ja que aquests són "sobirans" i que per això hi ha la separació de poders. 

Unitat dels partits

Per a Cáliz, la clau de l'èxit serà la unitat, la fraternitat i la solidaritat. "Jo estic orgullós de dir-ho; com a andalús que porto aquí 10 anys vivint, sempre fratern i solidari; així és el procés i el poble català". En aquesta línia, el cupaire ha volgut deixar molt clar que "això no va d'identitat", sinó de democràcia, i ha afirmat que, per aquest motiu, "cal l'ajuda de tots". "El dia 1 serà un dia que durarà anys, i el 2 d'octubre començarem a construir la república", ha sentenciat. 

També ha intervingut el senador d'ERC Xavier Castellana, que ha afirmat que, ara per ara, Catalunya està vivint una "experiència revolucionària". "Democràcia vol dir respondre a aquelles preguntes que nosaltres decidim", ha indicat, i ha recordat que, això, el poble català ho va començar a exigir amb força el 2012, quan milers de persones es van començar a concentrar en massa a Barcelona el dia 11 de setembre. 
 

Ponents a l'acte del Berguedà pel Sí a Guardiola de Berguedà. Foto: Aida Morales


Davant d'aquesta situació, cal que tots els partits "vagin a la una", malgrat les diferències que puguin tenir, ha afegit Recasens. "Ho hem de fer pels fills i pels néts", ha indicat, pels del passat i pels que vindran de cara al futur. Per tant, ha dit, en to irònic, els catalans "seguiran delinquint fins el dia 1 d'octubre". 

Solidaritat amb els veïns de Bagà

El membre de l'ANC de Guardiola de berguedà Quim Cases també ha volgut tenir unes paraules pels "companys de la vila de Bagà" que, tal com ha recordat, no tenen un Ajuntament al costat del referèndum. En aquest sentit, públicament els ha enviat un "missatge de solidaritat i de suport", i els ha assegurat que, malgrat tot, i que els alcaldes del PSC no hagin volgut posar-se al costat del Govern de Catalunya, "també votaran". 

"Quan una institució es gira d'esquena davant del seu poble, el poble té la capacitat de superar-la", ha assegurat, convençut. Així mateix, Cases ha promès als ciutadans d'aquest municipi el seu suport, de la mateixa manera que el rebran els alcaldes compromesos amb el dret a decidir: "No caminareu sols, us acompanya el poble i arribarem fins al final".