Per unanimitat, l'Ajuntament de Berga ha aprovat l'adjudicació del contracte pel canvi d'enllumenat públic a led de gairebé tots els fanals de la ciutat. En total, un projecte d'1,6 milions d'euros que realitzarà l'empresa Elecnor SA, i que permetrà un estalvi de prop de 180.000 euros. "Arribem al final d'aquest via crucis que ha estat l'adjudicació del contracte de l'enllumenat, que és un dels temes de més pes que han passat per l'Ajuntament", ha declarat el regidor d'Urbanisme, Oriol Camps.
En aquest punt, la majoria de grups de l'oposició han felicitat l'equip de govern, tot recordant, des de CDC, que part de la feina també s'havia fet des de l'anterior equip de govern. Sobre això, Camps ha precisat que el projecte era diferent, i Minoves ha replicat: "De medalles, no en volem cap, però cada cosa al seu lloc".
La principal preocupació dels grups respecte d'aquest projecte, però, ha estat l'acotada oferta de l'empresa adjudicatària. Sobretot des d'ERC, la seva regidora Ermínia Altarriba ha insistit en la "necessitat de revisió i seguiment" perquè tot es desenvolupi tal com s'indicava en el contracte, i amb els temps previstos.

Els regidors d'ERC al Ple de l'Ajuntament de Berga. Foto: Aida Morales
El consens també ha arribat per aprovar la modificació de preus de la piscina del Tossalet, on s'ha aplicat un lleuger augment respecte de l'any anterior, així com amb els expedients sancionadors per tinença d'animals perillosos o infraccions relacionades amb els animals. Malgrat la posada en comú, sí que s'ha pogut començar a notar el xoc de trens entre CDC i la CUP en els precs i preguntes, quan aquests han criticat la campanya d'asfaltatge de carrers coincidint amb les festes nadalenques.
"On es vol ubicar l'estació d'autobusos?", ha preguntat també el regidor convergent Ramon Minoves. I el Consell Escolar municipal? Ha continuat la regidora Maria Antònia Ortega. El gruix dels temes pendents, però, han vingut de la mà del també convergent Francesc Xavier Francàs. L'estat de les goteres de la Casa de la Patum, les obres a la teulada de l'Ajuntament de Berga, la situació judicial amb Inberga Tur o què es farà al convent de Sant Francesc, han estat preguntes amb mitges respostes. El principal problema en tot això, han explicat des de l'equip de govern, és la manca de personal per fer contractacions, en la Secretaria o per realitzar estudis tècnics. Així mateix, també s'ha interrogat a la CUP sobre com serà l'escolarització dels refugiats i els canvis del bus urbà.
Pel que fa al primer d'aquests aspectes, han dit, s'estarà pendent de les recomanacions del Departament d'Ensenyament a través de les reunions que s'han de fer amb inspecció, mentre que pel que fa al bus urbà, s'ha justificat per la necessitat de "donar fluïdesa" al recorregut que, actualment, dura aproximadament tres quarts d'hora. "Parlin amb les associacions de veïns i els usuaris per fer aquests canvis", els ha retret el convergent Pau Bessa. Sobre aquest servei, tant l'actual regidor de mobilitat, Eloi Escútia, com l'anterior, Francesc Ribera, han justificat els canvis per la voluntat de donar més utilitat al servei, i ampliar el perfil de les persones que utilitzen aquest mitjà de transport.

El regidor republicà Jaume Giménez i la regidora socialista Rosalia Monroy Foto: Aida Morales
Com ja és habitual a cada ple, el Parc de la Natura també ha estat un dels temes a debatre. La regidora socialista i presidenta de la Comissió de Projectes Estratègics i de Ciutat, Rosalia Monroy, ha recordat la necessitat d'encarregar un avantprojecte, tal com també es va aprovar per ple. "Demanem que s'encarregui ja aquest treball d'una vegada per totes perquè fa gairebé sis mesos que estava tothom d'acord", ha reclamat, i ha sentenciat: "I si no, demanem responsabilitats al regidor". Davant d'aquesta situació, Camps ha denunciat que se l'estigui acusant d'una "falta de diligència", i ha recordat que, en l'última reunió que es va fer per tenir un segon pressupost, es va dir d'esperar-se fins passat Reis. Finalment, però, Camps ha tallat una discussió que s'anava tensant: "No ens posarem d'acord".
Berga, una ciutat amb "temeritat" policial
Un altre tema a debatre ha estat la seguretat de Berga durant les festes de Nadal. Segons el regidor republicà Jordi Pujals, durant aquests dies de desembre i gener la seguretat a Berga ha disminuït de forma dràstica. Concretament, ha recordat, la Policia Local no va fer "cap tipus de control" durant la nit del 24 de desembre, ni la del 31, mentre que el dia 24 hi va haver dos accidents de trànsit vinculats a drogues i amb danys materials: "Això no és un fet puntual i aïllat, sinó bastant recurrent".

Els regidors d'ERC al Ple de l'Ajuntament de Berga. Foto: Aida Morales
Per altra banda, Pujals també ha indicat que de gener a agost del 2015 es van fer, a Berga, 2.500 controls d'alcoholèmia, mentre que en el mateix període del 2016 només se'n van fer 543, i ha lamentat que del 26 de desembre a l'1 de gener només hi hagués un sol efectiu de la Policia Local durant les nits. "Em sembla una temeritat deixar una ciutat com Berga sense servei de la Policia Local, comptant que els Mossos tampoc estan en gaire bons moments i han de fer front a tota la comarca del Berguedà", ha sentenciat. Així mateix, ha recordat que Catalunya està en alerta quatre antiterrorista i, per llei, hi ha d'haver, com a mínim, tres agents.
Sobre aquest fet, el regidor de Governació, Francesc Ribera, ha lamentat les dades, que ha dit que són "certes", però també ha remarcat que algunes mesures les han cobert els Mossos, i que tot és degut al "dèficit de personal" que, durant el 2017, s'intentarà corregir.
Com en la majoria de plens municipals, també s'ha tornat a reivindicar una actuació de l'equip de govern amb les plaques dels carrers, així com actuacions urbanístiques i de neteja, a part de millores en carrers per facilitar la mobilitat dels vianants.