
Debat dels candidats de Berga sobra les polítiques de gent gran Foto: Pere Gendrau
Amb un alt índex de població envellida i les expectatives que aquesta augmenti en els propers anys, les polítiques per a la gent gran han de ser, inevitablement, un dels pals de paller dels partits polítics de Berga, amb vista a les properes eleccions municipals del 24 de maig. Per això, i amb l'objectiu de plantejar-les i debatre-les, els diferents candidats a l'alcaldia de la ciutat han participat aquest dimarts a la tarda en una taula rodona al Casal de la Gent Gran, on han exposat, davant de més d'un centenar de persones, les seves propostes.
Inicialment, els partits han exposat breument les seves idees força i, a continuació, se'ls ha traslladat algunes de les inquietuds consensuades entre el Consell de Govern del Casal. Concretament, se'ls ha preguntat sobre les aportacions de la gent gran a la ciutat, quines solucions proposen per a millorar l'accessibilitat de la ciutat, quina és la seva opinió sobre els pisos tutelats i com valoren la participació de la gent gran en els diferents òrgans de Berga.

El candidat de CiU, Antoni Biarnés, i la de la CUP, Montserrat Venturós Foto: Pere Gendrau
“Discrepo del senyor Biarnés; la ciutat s'ha d'adaptar de totes totes, i no podem fer carrers de primera i de segona”, li ha contestat la candidata d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ermínia Altarriba, respecte d'aquest eix. Per a l'alcaldable republicana, la clau de volta es troba en el manteniment diari i, més enllà d'aquí, en la participació, ja que, d'aquesta manera, aquest col·lectiu major de 65 anys podrà traslladar les seves inquietuds.
Altarriba ha defensat en totes les seves intervencions aquesta interacció entre polítics i ciutadans, una convicció que ha compartit amb l'alcaldable del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Rosalia Monroy, que ha assegurat que els partits “no són res, si no hi ha comunicació”. De fet, Monroy ha coincidit amb el fet de fer millores puntuals i eliminar barreres arquitectòniques però, en aquest aspecte, ha assegurat que s'ha de fer “amb el consens de tots els partits” i des del prisma de la reactivació econòmica.

La candidata del PSC a Berga, Rosalia Monroy Foto: Pere Gendrau
Envelliment actiu
Qui més ha defensat la necessitat d'un envellimentn actiu i inclusiu ha estat la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) a través de la seva candidata, Montserrat Venturós. “Vivim en una societat en què les persones de més de 65 anys passen a un segon terme”, ha denunciat. Venturós també ha afirmat que la gent gran té un valor “més enllà de la seva capacitat productiva” i que, davant de l'increment de l'esperança de vida, “l'autèntic repte és omplir de vida aquests anys”.
En aquesta línia, tant Venturós com Biarnés han volgut descartar actituds paternalistes, i tots els partits han coincidit en el gran valor afegit que aporta aquest col·lectiu al conjunt de la societat. “Experiència, coneixements i també crítica”, ha destacat el líder d'Iniciativa, o “sabiduria en el que s'ha de fer i no s'ha de fer”, com ho ha descrit el candidat popular.
Pel que fa als pisos tutelats o a l'atenció domiciliària, els candidats han conclòs que són alternatives que s'han de treballar, escoltant quines són les necessitats. Biarnés ha proposat la possibilitat de replantejar complexos residencials, Venturós ha destacat la fórmula de compartir pisos i, Joan Antoni López Noguera i Rosalia Monroy han insistit en la necessitat de bonificar i rehabilitar habitatges.
Resultats de les eleccions municipals 2011 al Berguedà, municipi per municipi
Resultats de les eleccions municipals a Berga, 2007 i 2011

La candidata de la CUP, Montserrat Venturós Foto: Pere Gendrau
Els candidats d'ICV i del PP, Joan Torres i Joan Antoni López Noguera Foto: Pere Gendrau

La candidata d'ERC a Berga, Ermínia Altarriba Foto: Pere Gendrau