Junts aposta per la prudència amb la central hidroelèctrica de la Baells

Ramon Caballé considera que és un bon projecte de transició energètica, però defensa que el suport de la comarca ha d'estar supeditat a la declaració d'impacte ambiental i a les compensacions que en pugui obtenir

Simulació de la central hidroelèctrica de la Baells
Simulació de la central hidroelèctrica de la Baells | Capital Energy
22 de novembre de 2024, 11:00

Després de tornar a l'esfera pública i rebre els primers posicionaments a favor i en contra, el projecte de la central hidroelèctrica reversible a la Baells manté un perfil baix. La discreció està guiant els passos dels agents implicats, línia que també ha adquirit el Consell Comarcal del Berguedà i els grups que el conformen. L'excepció és el PSC, que ja va fer un al·legat públic a favor de la central a través d'un comunicat de premsa. Ara, Junts assenyala que la seva postura és la de la prudència, defugint de manifestacions rotundes i a l'espera de comptar amb un projecte sòlid, la declaració d'impacte ambiental i de conèixer les compensacions que en pot rebre el territori.

"Des de Junts no ens posicionarem en fotos del sí o del no, perquè el debat és molt més profund", ha afirmat Ramon Caballé, portaveu de Junts i president del Consell Comarcal en declaracions a Nació Berguedà, que avança que "he demanat prudència al meu partit, perquè no podem jutjar un projecte abans de veure’l". En termes generals, Caballé apunta que "tothom coneix quin és el model de transició energètica que defensa Junts", i reconeix que "a priori, i amb la informació que tinc, penso que és un bon projecte de transició energètica". "Va per bon camí", indica.

Passant a valorar alguna característica més concreta, Caballé posa de manifest que "el Berguedà té moltes coses bones, i en aquest cas tenim la sort de disposar d'uns desnivells importants que fan possible situar-hi una central hidroelèctrica reversible". Com a punt positiu, el de Junts també exposa els actors que s'estan implicant en aquesta nova etapa del projecte: "Darrere d'aquesta iniciativa hi ha una empresa austríaca de molt renom i L'Energètica, l'empresa pública catalana de renovables". "Puc entendre que quan es va presentar per primera vegada, aquest projecte sonés estrany. Però ara s'estan seguint els passos que toquen i s'està adreçant la iniciativa pels canals que toquen", recalca el president.

De fet, aquesta aposta per la precaució també està liderant la postura de l'equip de govern de l'ens comarcal, que només s'ha mostrat obert a estudiar el projecte. Aquest gest ja dista de la reacció desencadenada a l'administració supramunicipal en la primera vegada que es va anunciar el projecte, quan va tirar endavant una moció en contra del projecte impulsada per ERC i la CUP, aleshores a l'oposició i ara socis de govern amb Junts i Més x Gironella. "El meu compromís i el del futur president és de parlar-ho, discutir-ho i portar-ho a un Consell d’Alcaldies i on faci falta", ha incidit Caballé, que reitera que "ni tot és blanc ni tot és negre".

La interacció amb els ajuntaments serà vital per encaminar la direcció del Consell Comarcal, assevera el president, que avança que "s'haurà d'escoltar els municipis afectats i estudiar les compensacions que hi pugui haver", pel fet que "quan tens una responsabilitat pública, el que has de fer és treure el màxim de rendiment d'una possible inversió". Aquestes possibles contrapartides són plantejades per Caballé com "oportunitats", entre les quals, cita especialment l'ocasió pel desenvolupament del Polígon Industrial d'Olvan: "Pot ser una oportunitat, si fem arribar aquesta línia de molt alta tensió al Polígon d'Olvan, de tenir un polígon que funcioni amb energia verda. Però hem de saber si serà soterrada o no", argumenta. També fa referència a altres beneficis, com per exemple, acordar possibles bonificacions energètiques als pobles afectats.

"El Berguedà ha de ser dur, unit i fort en la negociació", proclama Caballé, refermant que "si decidim donar suport a aquest projecte, n'hem de treure unes bones compensacions". Ara bé, qualsevol mena de suport estarà supeditat a la declaració d'impacte ambiental: "És cert que pot ser moltes oportunitats, però primer hem de tenir la declaració d'impacte ambiental, i crec que és el que ens exigeix la gent", sentencia.

Tot plegat, Ramon Caballé conclou que "fer demagògia amb aquest o altres temes és molt fàcil, però crec que és un error posicionar-nos amb un sí rotund com també amb el no absolut". "Ja hi serem a temps", culmina.