El Consell Comarcal, obert a estudiar el projecte de la central hidràulica: «La perspectiva ha canviat bastant»

L'administració està amatent a l'avenç de la iniciativa i en destaca la incorporació de l'energètica pública austríaca i l'interès de la Generalitat

El projecte de central hidràulica reversible aprofitaria l'embassament de La Baells
El projecte de central hidràulica reversible aprofitaria l'embassament de La Baells | ACA
08 d'octubre de 2024, 17:25
Actualitzat: 20:25h

Aquesta setmana, i després de dos anys de silenci, ha ressorgit el debat al voltant del projecte per a la instal·lació d'una central hidràulica reversible al pantà de la Baells. La principal novetat són els socis que Capital Energy, promotora de la iniciativa, sumaria en la nova aproximació: Verbund, l'empresa pública d'Àustria, tal com ha avançat Nació. A més, el projecte també compta amb l'interès manifestat per part de L'Energètica, la companyia de renovables que penja de la Generalitat. Ja fa mesos que els diferents actors s'han estat aproximant a les administracions berguedanes per presentar-los les novetats i temptejar la resposta del territori al plantejament, com és el cas del Consell Comarcal del Berguedà, que destaca que "la perspectiva ha canviat bastant".

Així s'ha expressat en declaracions a Nació Berguedà el conseller comarcal de Projectes Comarcals i Europeus, Cicle de l’Aigua i Energia, Moisès Masanas, qui destaca que el propòsit ha passat de ser "una idea llançada al territori sense filtres" a esdevenir "un projecte madur i seriós, amb uns fonaments més clars de què pot esdevenir en el futur". L'equip de govern de l'administració comarcal avança que la seva postura serà la de situar-se "al costat dels alcaldes i les alcaldesses implicats", i per això es mostren a l'espera de poder comprovar com es va consolidant el projecte. Ara bé, en valoren positivament els nous socis públics.

"Hi ha una variable important, i és que la Generalitat de Catalunya entén que aquest pot ser un projecte estratègic per la transició energètica del país", ha explicat Masanas, afirmant que "que L’Energètica hi aposti fa que, des del territori, la nostra visió sigui de dir: estudiem-ho". També posa en relleu la participació de Verbund: "El fet que hi hagi aquesta gran empresa pública garanteix una expertesa en la gestió d’aquestes instal·lacions, sobretot venint d'una regió com és la del centre d'Europa, on n’hi ha bastantes". Uns equipaments al cor d'Europa que, segons el conseller, "tenen un impacte positiu al territori perquè permeten que els espais de muntanya tinguin vida i recursos".

És per aquest motiu que, ara, l'ens comarcal es mostra disposat a estudiar el projecte. "Cadascú, en l'àmbit personal, podem tenir el nostre pensament i veure unes coses millor i altres pitjor, i és ben lícit que sigui d’aquesta manera. Però com a gestors públics, hem de contemplar totes les opcions que, dins d'uns criteris i una coherència, pugui contribuir que el territori tiri endavant", argumenta Masanas. De fet, amb la voluntat que la iniciativa es pugui explicar millor als alcaldes i alcaldesses, el Consell ha convidat L'Energètica al pròxim Consell d’Alcaldies, en una reunió perquè l'organisme comparteixi "què vol fer Catalunya els pròxims anys, en matèria de transició".

Precisament, la mateixa administració haurà de fer un exercici de reflexió intern, després que, en el primer acostament de la proposta, aprovés una moció en contra impulsada per l'aleshores oposició d'ERC i la CUP. Masanas, conseller comarcal pel grup d'Esquerra, ha exposat que "és evident que estem en un altre escenari", malgrat precisar que "no vol dir que no condicioni, però se n’haurà de parlar". Així, per part del seu grup -el majoritari-, augura un debat i treball assembleari per "posicionar-nos, com ho haurà de fer tothom".

A l'espera de la reacció dels ecologistes

Més enllà d'atendre les demandes d'alcaldes i alcaldesses, des del Consell Comarcal del Berguedà es mostren convençuts de la necessitat considerar els neguits i peticions del conjunt de la societat berguedana. Això implica tant els ciutadans que aquest projecte pot impactar d'una manera directa o indirecta, com les entitats ecologistes. Principalment, l'associació que va promoure l'acció contrària al projecte de fa dos anys va ser el Grup de Defensa de la Natura del Berguedà, motiu pel qual, el mateix Masanas va demanar a les empreses promotores que els compartissin la iniciativa en primera persona.

Ara, juntament amb la Plataforma Antiincineradora de Cercs, estan treballant en un posicionament comú que traslladaran aquest dimecres als mitjans, en una roda de premsa; i dissabte, en una xerrada oberta al Centre Cívic de la Nou de Berguedà (17.00h).