Junts per Berga descarta formalment liderar la majoria alternativa a la CUP

Els de Ramon Caballé s'emplacen a la fiscalització i deixen sobre la taula l'opció d'una moció de censura si la CUP "no compleix les polítiques que demanda la ciutat"

16 de juny del 2023
Actualitzat a les 10:33h
Foto de família de la candidatura de Junts per Berga
Foto de família de la candidatura de Junts per Berga | Lídia López
Després de guardar silenci durant dies, i a tan sols 24 hores perquè se celebri el ple d'investidura, Junts per Berga s'ha pronunciat respecte del seu posicionament de cara a la formació del nou govern a la ciutat, i ha descartat formalment fer part de la majoria alternativa a la CUP. Així, la formació encapçalada per Ramon Caballé, es mantindrà com a primera força a l'oposició.

En un comunicat de premsa, Junts per Berga assenyala que la decisió s'ha près en una assemblea d'afiliats celebrada el darrer vespre, on els assistents han coincidit en esdevenir els principals fiscalitzadors de la tasca d'Ivan Sànchez i el seu equip. En primera instància, fan èmfasi que "Junts per Berga és un partit que ve a complir els seus compromisos", i per això, tot i que matemàticament sumin majoria els tres grups fora de l'actual equip de govern,  "forjar una majoria alternativa als resultats a les urnes no seria complir amb la paraula donada". I és que, tal com va repetir en diferents ocasions el mateix Caballé durant la campanya i reitera la nota, la formació "sempre ha apostat que sigui la llista més votada la que governi la ciutat".

Junts per Berga també incideix en el text que "la CUP ha guanyat les eleccions sense tenir una majoria àmplia que li permeti fer i desfer governant la ciutat", puntualitzant que els resultats "l'empenyen a haver de teixir complicitats i pactes amb les diferents forces polítiques", és a dir, "a cohesionar les sensibilitats polítiques i a arribar a consensos". Serà en aquest punt que la formació es compromet a "fer seguiment i fiscalització del govern de la CUP", i obren la porta a, "si es donen els condicionants que aquest govern no compleix amb les polítiques que demanda la ciutat", proposar "una moció de censura contra el govern".

En definitiva, la formació clou el comunicat fent constar que la seu "objectiu i raó de ser com a grup polític és la transformació de Berga", i per això, "des de Junts no regalarem res a ningú i actuarem posant la ciutat per davant de tot".

Les brases del debat electoral a la capital berguedana s'han encès tot just aquesta setmana, un cop passada La Patum. Però, tot i el Corpus, els grups i regidors electes no s'han aturat i han establert debats per definir la composició del futur equip de govern que, sense cap majoria, restava oberta. La mateixa Junts per Berga reconeix que ha tingut "contactes amb les diferents forces polítiques" i que ha intercanviat punts de vista amb la societat berguedana conscients que les matemàtiques electorals "han deixat una majoria alternativa al plenari que podria haver estat liderada per Junts amb un pacte per desbancar la CUP".

Ara bé, ja fa un parell de dies que aquesta entesa, que també hauria d'haver comptat amb el PSC i Berga Grup Independent (BeGI), semblava no prosperar. Així ho va avançar la cap de llista de BeGI, Judit Vinyes, que va llegir el silenci dels de Caballé com una negativa al pacte: "Entenem que si hi hagués hagut un lideratge per part de Junts ja ho tindrien clar i s'haurien posicionat". En canvi, es mostrava més esperançat el candidat socialista, Abel Garcia, que reclamava que "tenim l'ocasió de solucionar aquest desastre, i si no ho aconseguim serà un fracàs", i s'emplaçava fins al dissabte a les 12.00 hores per aconseguir-ho.

Amb aquest escenari, i sempre que no hi hagi un gir de guió de darrera hora, la CUP engegarà demà el seu tercer mandat a Berga, i només caldrà veure si reedita la coalició de govern amb ERC com en l'actualitat, malgrat que tampoc sumen majoria i hauran de ser fiscalitzats al llarg dels quatre anys.