De manera inèdita, l'equip de govern a Berga s'ha plantat aquest dilluns a la tarda a la plaça de Sant Pere per respondre totes les preguntes que els ciutadans els han volgut adreçar sobre la seva gestió de govern en els seus primers 365 dies. Una feina que l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha descrit com a "àrdua", tot i que també plena de moments "fantàstics" pels quals, segons ha dit, tots els regidors de la CUP, així com membres del partit, tenen intenció de seguir treballant.
"Tenim molta empenta i tenim tres anys per endavant per donar tot el millor de nosaltres", ha declarat l'alcaldessa davant d'una quarantena de persones, fent balanç del primer any. No obstant això, ha reconegut que encara queda molta feina per fer ja que, en una de les 42 preguntes plantejades i enviades al consistori, fins i tot ha afirmat que, ara per ara i després d'un any, encara no hi ha els fonaments totalment establerts de la institució berguedana.
Segons ha dit, l'Ajuntament de Berga "tenia problemes endèmics que continuen sobre la taula". Uns problemes que s'han intentat solucionar, tot i que, durant aquest any, només s'ha pogut engegar "l'engranatge" d'un consistori altament endeutat. De cara als tres propers anys, però, Venturós s'ha mostrat convençuda que es podran establir estructures de promoció de l'ocupació i de l'economia en base als sectors productius i de proximitat. A més, es continuarà treballant per la remunicipalització dels serveis, i es potenciaran els valors de Berga com la Patum o Queralt, sense oblidar la dignificació de les persones, els projectes urbanístics i l'estalvi.
Durant més de dues hores i mitja en què l'assemblea oberta s'ha hagut de traslladar de la plaça de Sant Pere a la sala de Plens a causa de la pluja, els ciutadans han fiscalitzat la feina de l'equip de govern. Ho han fet sobre qüestions tan variades com la problemàtica de l'arbrat al Vall, zones degradades de la ciuat, els pressupostos participatius, el pàrquing de la zona blava de l'hospital o el pagament a proveïdors. Fins i tot, en una de les quaranta preguntes, els ciutadans recriminaven els regidors haver sortit a comprar en horari laboral o els demanaven explicacions per la no actuació contra el Casal Panxo, un local amb "bar" que consideraven "il·legal". Però amb el que l'equip de govern ha hagut de donar més explicacions ha estat amb els contenciosos administratius i amb la remunicipalització dels serveis.

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, durant l'assemblea oberta. Foto: Aida Morales.
La gestió de l'aigua, lluny d'aconseguir-se
Segons ha explica el regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, actualment s'està en la fase final de l'estudi de remunicipalització del servei de neteja dels edificis. Aquest és l'únic que en els propers mesos es pot assumir, deixant en un segon terme la neteja viària o l'aigua. Respecte del servei d'aigües, Camps ha explicat que l'Ajunament té un deute de més de dos milions d'euros amb l'empresa concessionària. El motiu són unes obres que es van fer en el passat i que, en aquell moment, el consistori no les va poder assumir.
En aquest punt, ha remarcat, és inviable la remunicipalització ja que, d'avançada, caldria liquidar el deute. Davant d'això, ha afirmat que l'Ajuntament no pot fer front a aquesta quantitat. En qualsevol cas, però, Camps ha negat completament que això es pugui sumar com un "fracàs" de l'equip de govern.
Respecte dels contenciosos administratius, Venturós ha anunciat que n'hi ha 41 d'oberts, tot i que alguns estan en procés de negociació. Tots aquests són d'abans del 2014, i malgrat que n'hi ha molts que poden generar importants costos econòmics pel consistori, també ha assegurat que "no hi ha ajuntaments lliures de contenciosos en absolut".
Per altra banda, la regidora de Cultura i Patum, Mònica Garcia, també s'ha vist interpel·lada per dos aspectes importants. El primer és la defensa "de favor" que li recriminaven que l'Ajuntament de Berga hagués fet de 'escola pública. Sobre aquest fet, Garcia ha contestat que només van vetllar perquè fossin els pares qui decidissin amb igualtat de condicions i que les preinscripcions mantinguessin el mateix nombre de línies.
En segon lloc, les mesures excepcionals que es van haver de prendre diumenge de Patum. En aquest punt, la regidora ha assegurat que l'equip de govern no es planteja restringir l'accés a la plaça, tot i que sí fer-ho en moments determinants que es decidiran des de les persones que realitzin el control. Així mateix, ha considerat que caldrà replantejar les mesures de control d'accés amb productes o elements que, com les ampolles o les motxilles, puguin suposar un risc.

Assemblea oberta de la CUP sobre el primer any de govern. Foto: Aida Morales.