La Ronda Queralt tindrà una àrea de càrrega i descàrrega i aparcaments de zona blava i lliures pels veïns

L'Ajuntament preveu inaugurar les obres de la Ronda Moreta aquest dissabte amb la rua de Carnestoltes

Joan Obiols
24 de febrer de 2022, 11:45
Actualitzat: 13:07h
1200_1645694948WhatsApp_Image_2022-02-23_at_20.54.23_(1)
1200_1645694948WhatsApp_Image_2022-02-23_at_20.54.23_(1) | Ajuntament de Berga
Ara sí, tot indica que dissabte, coincidint amb el Carnestoltes i la rua de comparses, la Ronda Moreta obrirà el pas als vehicles per posar punt final a les obres que es van iniciar l'última setmana de setembre del 2021. La reurbanització de la zona ha significat un conjunt de canvis en la major part de l'entorn. Així, a partir de dissabte, la nova via serà d'un sol sentit direcció oest i estarà limitada a una velocitat màxima de 20 km/h. El carrer Barcelona canviarà de sentit i serà de pujada. La plaça de la Creu tindrà una zona de càrrega i descàrrega i s'estudia la reubicació de la parada del bus urbà. La Ronda Queralt es convertirà en una via d'un sol sentit de baixada, amb el carril de la dreta que serà una àrea de càrrega i descàrrega i d'aparcaments de zona blava i lliures pels veïns.

Aleix Serra, regidor d'Urbanisme, ha declarat a NacióBerguedà que tots aquests canvis van encaminats a guanyar més espai pels vianants i millorar la seguretat dels vehicles, sobretot a la Ronda Queralt, que fins ara, era una via de doble sentit i estreta amb diverses cruïlles. També defensa que la reorganització de l'espai pretén ser un impuls per a dinamitzar el comerç i apropar els veïns a la mateixa Ronda i al carrer Major. De fet, el consistori va mantenir, aquest dilluns, una reunió amb membres de la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) per acordar els canvis de la Ronda Queralt.

Serra els va explicar que la nova zona d'aparcament seria de pagament durant la major part del dia, i que comptaria amb dues franges de càrrega i descàrrega durant el matí i la tarda. L'àrea es convertirà en places d'aparcament lliure pel veïnat a les nits, els diumenges i els festius. De totes maneres, el regidor recorda que enguany, s'ha d'actualitzar el Pla de Mobilitat de la ciutat i, per tant, des del consistori no es tanca la porta a "introduir o desfer canvis en la configuració dels carrers".

Les obres de la Ronda Moreta s'han allargat gairebé 5 mesos des que van iniciar-se l'última setmana de setembre del 2021. Aquest dissabte, es reobrirà el trànsit de manera definitiva, però quedaran pendents alguns "detalls". Serra explica que "caldrà fer algun acabat amb relació als fanals i l'arbrat, que arriba amb retard". Aquest fet, "pot provocar talls intermitents de trànsit en els pròxims dies", indica el regidor.

Per què s'ha endarrerit 2 mesos el projecte?
La dilació del projecte ha provocat queixes de l'oposició i de diversos comerciants. El primer termini fixava la finalització del projecte abans de Nadal, però per diverses complicacions, s'ha allargat dos mesos més. Serra ha detallat que els retards es deuen a 3 motius principals. Primer, pels problemes en la primera meitat de l'obra amb relació a les canalitzacions soterrades que donen pas als diferents serveis, que en la seva majoria, eren de molta fondaria i molt velles. El segon factor ha estat la decisió de recuperar el paviment de les llambordes, que va ser descobert quan es va aixecar el quitrà de la Ronda Moreta. Serra es mostra satisfet de la incorporació a l'obra d'aquests materials per "l'aspecte històric que ofereixen i per a lluïr patrimoni que havia quedat oblidat".

Per últim, el regidor apunta a "endarreriments en el treball de l'empresa". En aquest sentit, des del consistori valoraran els motius i les justificacions que ha fet la constructora sobre la dilació de les obres. També s'estudiarà la capacitat de sancionar de l'ens municipal. Seguint la línia del portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, qui en l'últim ple municipal va instar el govern a buscar les vies per a sancionar l'empresa si era responsable dels endarreriments. "Ho tenim present i veurem en què es materialitza", assenyala Serra.

Balanç econòmic de les obres
Així doncs, caldrà esperar al tancament de l'obra per a fer el balanç econòmic del projecte i determinar si l'endarreriment ha provocat sobrecostos. Serra augura que no espera "un gran sobrecost", ja que s'ha "prescindit de material" amb la col·locació de les llambordes. El pressupost inicial d'aquestes actuacions era de gairebé 320.000 euros (IVA inclòs), la meitat d'aquest import prové del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), una subvenció de la Generalitat concedida a l'Ajuntament de Berga l'any 2020. També es compta amb una subvenció de 45.000 euros de la Diputació de Barcelona i la resta es finança amb fons propis de l'Ajuntament.
 
Arxivat a