L'equip de treball de Barrios es desfà per la "imposició estalinista" de pactar amb Impuls

El nucli dur del grup presenta la dimissió perquè se senten "menystinguts i menyspreats" per la direcció nacional republicana

Publicat el 03 de setembre de 2014 a les 21:12
Local d'ERC a Berga Foto: Pere Gendrau

El nucli dur de l'equip de treball que ha acompanyat el president d'ERC a Berga, Enric Barrios, durant els últims temps per tal de conformar un projecte de ciutat i presentar-se a les properes eleccions municipals ha decidit de llançar la tovallola. El motiu és el que defineixen com una "imposició estalinista", per part de la direcció nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya, de pactar amb els ex-regidors del PSC a l'Ajuntament de Berga integrats en el moviment Impuls pel Berguedà. "L'equip que ha acompanyat Enric Barrios per construir la candidatura ha près la decisió d'apartar-se", assenyalen fonts de la secció local d'ERC de Berga, tot afegint que, si s'aparten, és per deixar "que Impuls faci el que vulgui". 
 
Les persones que han dedicit fer aquest pas enrere conformen unes tres quartes parts de l'equip de treball. Segons les fonts consultades per NacióBerguedà, se senten "menystinguts i menyspreats" per l'obligació de pactar amb Impuls que s'ha transmès des de Barcelona. "Com si la nostra veu no valgués per a res", afegeixen. La mateixa "recança" que senten per com han anat les coses la projecten cap als ex-regidors del PSC. Assenyalen que "el pacte ha estat contaminat des de l'inici per la desconfiança, no han volgut negociar amb els quadres de Berga i han anat directament a Barcelona". 
 
"OPA" d'Impuls amb una vintena d'altes de militància
 
Aquest dijous, hi ha convocada una roda de premsa a la seu d'ERC de Berga per presentar el resultat de la negociació que els republicans han dut a terme amb Impuls pel Berguedà. En aquesta compareixença, a priori, hi han d'intervenir el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó; el president d'ERC al Berguedà, Toni Pérez; i la portaveu d'Impuls, Ermínia Altarriba. La intenció inicial, segons ha pogut saber aquest diari, era d'anunciar l'ingrés d'Altarriba i de la resta de regidors no adscrits a ERC. És precisament aquest moviment el que ha portat al gruix de l'equip de treball de Barrios a presentar la dimissió. "No ens volem fer la foto al costat d'Impuls per com han anat les coses, sense poder dir res ni fer cap esmena", sentencien.  
 
Les fonts consultades veuen el gest d'Impuls com una "OPA" perquè, segons asseguren, els quadres liderats per Altarriba pretenien presentar una vintena d'altes de militància a la secció local de Berga per tal de controlar-la i tot plegat amb el vist-i-plau de la direcció nacional d'Esquerra. La imminència d'aquest moviment va fer que el president d'ERC a Berga, Enric Barrios, presentés la seva dimissió a la reunió comarcal del partit dilluns passat. Una dimissió que, pel que sembla, no es va acceptar. Preguntat per tot aquest procés, Barrios ha declinat donar la seva visió. 
 
Dins del grup de treball de la candidatura republicana a Berga, hi ha membres que optaven per "no fer soroll" i altres que s'han vist obligats a donar la seva versió responent a la "confiança" dels militants i amics que els han donat suport. Aquests darrers lamenten el paper que ha jugat la direcció nacional republicana. "Anàvem a les negociacions disposats a cedir però no la direcció nacional i, pel que sembla, tampoc Impuls", afirmen. També lamenten que "es vulgui mirar més pel partit, pel creixement a nivell nacional i a l'àrea metropolitana, que per la ciutat". En aquest sentit, atribueixen el paper de la direcció d'Esquerra a un pacte entre Nova Esquerra Catalana i la seu del carrer de Calàbria dirigit per l'ex-diputat socialista Toni Comín.