L'oposició expressa dubtes al Consell sobre els terminis del nou sistema de recollida de residus

L'ens comarcal licita 39 illes d'emergència pels dotze municipis que faran el porta a porta

28 de juny de 2018, 10:28
Actualitzat: 13:25h
El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, durant el debat.
El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, durant el debat. | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà ha tret a licitació 39 illes d'emergència pels dotze municipis que faran el porta a porta a partir de l'1 d'octubre i ha aprovat la modificació dels contractes per a la recollida de residus porta a porta en aquestes poblacions. En l'ordre del dia del ple del consell d'aquest dimecres hi constava també d'inici la contractació del servei de recollida i transport de residus als municipis semi-urbans i rurals de l'alt i baix Berguedà, un punt que finalment no va incloure's i que va causar un llarg debat amb l'oposició. ERC i la CUP van mostrar neguit per si això suposaria un retard en la implantació del nou sistema de recollida de residus en els dinous pobles restants de la comarca.

Una qüestió que l'equip de govern del PDECat i PSC va assegurar que no era necessàriament així. El president del consell comarcal, David Font, va expressar que "no fem un pas enrere, ni això altera cap dels terminis perquè el nou sistema de residus sigui eficient i aplicable a la comarca del Berguedà".

Font va assegurar que "el porta a porta a dotze municipis començarà al 100% de la primera casa fins a l'última". Així, Font va especificar que "el què estem fent ara és garantir la implantació del model porta a porta en aquests dotze municipis, i per això fan falta dues coses: la modificació d'uns determinats contractes i la tramitació d'urgència per incorporar la licitació de 39 illes tancades d'emergència en aquestes poblacions", punts que van aprovar-se anit al ple. Pel que fa als dinou municipis restants s'habilitaran àrees tancades per les illes de contenidors. Ara bé, el consell pretén valorar les properes setmanes "si la inversió que s'ha de tirar endavant és addent, o pot ser millorable".

Es vol intentar accedir per aquesta qüestió a una subvenció dels fons FEDER, la convocatòria de la qual ha de sortir al juliol. Però David Font va explicar que el fet de "deixar sobre la taula" en aquest ple de juny la licitació del servei d'aquests dinou municipis no ha d'endarrerir la posada en marxa del nou sistema de recollida de residus. El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, va argumentar que "si aquest plec del servei l'aprovem el mes d'agost amb la licitació de les illes corresponents, el mes de novembre funcionarà tot". 

Segons el president comarcal, "a hores d'ara no hem ni planificat ni redactat les illes d'aquests dinou municipis, i això no ha canviat des del ple extraordinari de fa quinze dies". 

La consellera comarcal Ermínia Altarriba (ERC) va advertir que "s'havia dit que es posaria en marxa a l'hora el porta a porta i el nou sistema de residus a tota la comarca, això es va dir que era una de les condicions que havíem de complir sempre, perquè el que no podem posar està en marxa el porta a porta en alguns municipis i a la resta no, i afavorir el turisme de brossa".

En el mateix sentit, Mònica Garcia (CUP) va advertir a l'equip de govern comarcal, que "van presentar un projecte flamant que s'havia de posar en funcionament tot alhora i sembla que no és així". Garcia va assenyalar: "el que jo vaig entendre és que els dotze municipis s'estrenava el porta a porta, mentre que a la resta de municipis s'estrenava al mateix temps la implantació de les illes aquestes més modernitzades, que serviria per fer el mateix procés que el porta a porta, però posant-hi allà la brossa cadascú". 
 

Els consellers de la CUP Antoni Chueca i Mònica Garcia, en primer pla. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Font va insistir, no obstant això, que el punt previst al ple "era la licitació del servei, de la ruta que els camions anaven a fer" i no pas la licitació de les illes que s'han de situar en aquests dinou municipis. "D'aquí quinze dies potser fem un ple extraordinari per licitar 70 illes tancades de contenidors que tinguin el sistema de xip i que ens permetin fer aquesta recollida, però ara estaríem licitant un servei que no tindria una imatge prou realista del que acabarà sent", va dir Font. 

La licitació de les 39 illes d'emergència pels dotze municipis que han de fer el porta a porta va aprovar-se per unanimitat si bé arran del debat sobre els terminis dels dinou municipis restants, la modificació de contractes dels serveis de recollida de residus, va acabar aprovant-se amb catorze vots a favor i quatre abstencions. S'hi van abstenir els dos consellers de la CUP i dos dels sis d'ERC, que va dividir el seu vot per expressar el seu temor sobre el compliment de tempos en el projecte.