El ple de Berga comparteix la necessitat d'arranjar les voreres de la ciutat

Els regidors aproven per unanimitat una moció del PSC demanant una "millora integral" de la via urbana i el govern insta els grups a pactar-ho en el marc de la negociació del pressupost del 2025

Imatge d'arxiu del barri de Santa Eulàlia, un dels emplaçaments on el PSC vol que s'inverteixi més urgentment en via urbana
Imatge d'arxiu del barri de Santa Eulàlia, un dels emplaçaments on el PSC vol que s'inverteixi més urgentment en via urbana | Lídia López
16 de desembre de 2024, 17:20
Actualitzat: 17:20h

El ple ordinari del mes de desembre a l'Ajuntament de Berga ha servit per aprovar per unanimitat una moció presentada pel grup municipal del PSC reclamant la "millora integral" dels carrers i places de la ciutat. La defensa del text ha estat a càrrec de Marc Ortega, qui a més d'aquesta planificació d'actuacions per part del consistori també ha reclamat la posada en marxa d'un servei digital que permeti a la ciutadania notificar les incidències que trobi.

Les vies més deteriorades, a parer dels socialistes i a partir de les queixes que els han fet arribar els veïns de Berga, són: els carrers Marià Obiols, Pío BarojaJosep Badia i Sobrevies, Roca de la Pila, i Ciutat, a més del conjunt dels barris de Santa Eulàlia i Tossalet de les Forques. Aquests han de ser els primers on es programin intervencions, apunten els tres regidors del grup, que també assenyalen que la ciutat necessita "de forma genèrica" una "planificació per a la renovació dels carrers", la qual ha d'incloure "l'arranjament de voreres i l'asfaltatge del ferm" així com "el soterrament del cablejat elèctric i telefònic, i la millora de la xarxa d'aigua potable". Ortega ha puntualitzat que aquestes actuacions s'hauran de desenvolupar "al llarg del mandat i no només a la recta final, com és habitual", i incideix en la manca d'inversió en via pública que ha patit la capital del Berguedà.

Més enllà d'aquest impuls a les inversions en matèria de via urbana, els socialistes també inclouen en les demandes de la moció la petició per a la contractació d'un "servei digital per notificar les incidències existents mitjançant una aplicació mòbil o una pàgina web, que la ciutadania utilitzaria per facilitar el manteniment dels espais públics". Anys enrere, la corporació local havia disposat d'un recurs d'aquestes característiques amb un aplicatiu anomenat Repara Ciudad, que va desaparèixer perquè l'empresa responsable el va tancar.

En el decurs del debat de la moció al plenari, Moisès Masanas (ERC) ha valorat que entén les mocions com una eina per apel·lar les administracions supramunicipals o per reclamar qüestions que van més enllà del dia a dia. Sigui com sigui, i coincidint que s'han de posar al dia diferents carrers de la ciutat perquè "la inversió que s'ha pogut fer no és la quina es mereixia Berga", els dos regidors d'Esquerra han donat el vistiplau al text. Des de BeGI, Judit Vinyes ha compartit la idea de disposar d'eines perquè el veïnat pugui informar sobre incidències, posant d'exemple el mapa d'afectacions que la formació ha elaborat fent una crida a la ciutadania. A més, els independents han defensat el paper clau que pot desenvolupar l'inspector de via pública en aquesta qüestió: "Podria anar a revisar els punts notificats, elaborar un informe sobre l'afectació i passar-ho a la brigada perquè actuï".

Clara Comellas, per part de Junts, ha apuntat que "és evident que els últims anys ha faltat un manteniment adequat i una planificació clara de les actuacions urbanístiques", cosa que "ha provocat un impacte directe en la seguretat i qualitat de vida dels berguedans i berguedanes". Per aquest motiu, els regidors del grup s'han sumat a la moció, argumentant que proposa actuacions que "permetran crear un espai públic més ordenat, segur i sostenible". En darrera instància, Aleix Serra (CUP) ha contraargumentat l'exposició del text al voltant de la manca d'inversió, afirmant que "no es pot dir que els darrers anys ha empitjorat el manteniment perquè ha passat just el contrari", instant a la resta de grups a "plantejar-nos les mocions i els debats partint de les dades". En tot cas, Serra ha reconegut que "s'ha fet bastant esforç en asfaltge i ara toca invertir en voreres", emplaçant els regidors a arribar a acords en la negociació dels comptes del 2025: "Ens hem de plantejar com fer-ho, i això no es fa amb una moció o amb un desig, es fa aplicant els pressupostos".

Tot plegat, el ple de l'Ajuntament de Berga ha acordat unànimement posar fil a l'agulla per arranjar els carrers de la ciutat més enllà de les accions de pavimentació dels darrers anys i fent èmfasi en les voreres, tant substituint les llambordes malmeses com desenvolupant els treballs necessaris per a garantir-ne l'accessibilitat. Amb tot, des del PSC asseguren que vetllaran pel compliment dels compromisos subscrits amb la moció per tal que aquestes demandes "no quedin en un calaix, com ha passat amb la moció dels parcs infantils". 

Arxivat a