Puig-reig gravarà els habitatges buits per incentivar que entrin al mercat

Les ordenances fiscals inclouen un increment del 5% la taxa de residus i un augment de tres euros sobre la tarifa de subministrament d'aigua pel 2024

03 de novembre de 2023, 19:42
Actualitzat: 19:43h
Un instant del ple extraordinari a l'Ajuntament de Puig-Reig
Un instant del ple extraordinari a l'Ajuntament de Puig-Reig | Ajuntament de Puig-reig
L'Ajuntament de Puig-reig ha aprovat les noves ordenances fiscals per l'any 2024. L'equip de govern ha apostat per un increment del 2,5% de la majoria de les taxes dels serveis municipals (amb excepcions com la de residus), per tal de "no carregar la totalitat de la pujada a la ciutadania". Ara bé, també s'han fet ajustaments en alguns tributs per equilibrar les finances del consistori, com l'aplicat a l'Impost de Béns Immobles (IBI) que, malgrat que manté el coeficient, incorpora nous recàrrecs als propietaris dels habitatges buits, amb un decalatge ascendent en funció dels anys que faci que està deshabitat.

Tal com ha explicat el regidor de Gestió Econòmica, Pol Vila, l'equip de govern executarà una mesura aprovada el mandat anterior, però que no es va arribar a implementar, que és aquest recàrrec sobre l'IBI en la titularitat dels immobles d'ús residencial desocupats amb caràcter permanent. La finalitat de la taxa, és doble: En primer lloc, incrementar el recapte de l'Ajuntament; i, a mitjà termini, incidir en la incorporació d'aquests habitatges buits al mercat, ja sigui de lloguer com a la venda.

El recàrrec local de l'IBI per desocupació de l'immoble ja està contemplat. Ara bé, la novetat proposada des de Puig-reig és l'establiment d'un increment gradual d'aquesta plusvàlua en funció dels temps que no hagi estat ocupat. És a dir, que més enllà del 50% supletori previst a partir del còmput de dos anys de desocupació fins ara vigent (només sobre el paper), el consistori l'incrementarà any rere any, imposant un augment del 60% quan superi els tres anys desocupat, un 75% quan en faci quatre, i el 100% a partir dels cinc anys buit.

Aquesta mesura, assevera el regidor, "no volem que impacti, en primera instància, als particulars", ja que, d'entrada, s'establirà a partir de la segona propietat. En tot cas, des de l'equip de govern comparteixen que han posat al punt de mira "els grans tenidors", com són els bancs o els fons inversors, coneixedors de dues casuístiques pròpies que es vol revertir amb aquesta acció: la desocupació de les colònies i les promocions d'edificis construïts, però no acabats. Ara bé, tot això són estimacions, ja que el primer pas per a l'aplicació d'aquest recàrrec serà l'elaboració d'un inventari públic d'habitatges en desús.

"Haurem de fer un esforç inicial perquè el recàrrec no quedi en paper mullat", reconeix el Vila, que avança que el consistori haurà de destinar recursos per identificar aquestes propietats i situant el final del treball en el primer trimestre del 2024. En tot cas, des de l'equip de govern confien en els fruits que pot donar aquesta acció, asseverant que "amb la regla del 20-80, si vas a buscar el 20% dels majors propietaris podràs obtenir prop del 80% de recapte previst en el recàrrec" i, per tant, "amb un mínim de recursos invertits, la recaptació serà major".

Paral·lelament, el regidor també explica que, "malgrat que el coeficient de l'IBI al municipi ha anat a l'alça els darrers anys, la recaptació ha baixat", fet que demostraria que "hi ha propietaris que no l'estan pagant", assenyalant precisament aquests grans tenidors. Per tant, tenir aquest document d'inventari ajudarà també a regularitzar els pagaments i, novament, beneficiar les arques municipals.

Amb tot, el regidor no es desvia de la voluntat primària de l'acció, que és "incentivar que els pisos buits es posin al mercat", ja que segons Vila, la desocupació permanent castiga l'emancipació dels joves del municipi i impacte negativament en l'arribada de nous residents al municipi.


La taxa de residus puja un 5%

Pel que fa a la resta d'ordenances fiscals del 2024 aprovades en un ple extraordinari, cal fer esment de l'increment del 5% de la taxa de gestió de residus "per ajustar al màxim el cost del servei i fer que sigui menys deficitari". A més, també s'apujarà tres euros la taxa del servei municipal d'aigua respecte del cost actual del rebut "amb l’objectiu de continuar fent front a les inversions de millora del subministrament".

El consistori també es manté l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) amb l'afegit de dues bonificacions destinades a beneficiar als locals que no hagin pogut tenir activitat, en funció del temps que hagin aturat l'activitat. Així mateix, s'introdueix una bonificació del 50% en l'Impost Sobre Construccions si es tracta d'una entitat sense ànims de lucre i del 95% si una obra incorpora elements per afavorir el medi ambient.

La proposta s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició, que ha posat en dubte que amb aquestes modificacions es puguin cobrir els costos dels serveis i es pugui mantenir el funcionament del consistori. A més, han mostrat malestar pel poc temps que han tingut per treballar la proposta.
 
Arxivat a