Quim Arrufat: «És responsabilitat nostra donar validesa al 9-N»

El diputat de la CUP acusa CiU de renunciar a la consulta | Arrufat assegura que el Casal Panxo de Berga ha estat un "referent"

Publicat el 18 d’octubre de 2014 a les 19:56

El diputat de la CUP Quim Arrufat dirigint-se al públic assistent al quinzè aniversari del Casal Panxo Foto: Pere Gendrau


Davant d'unes 250 persones, en el marc del quinzè aniversari del Casal Panxo de Berga, el diputat de la CUP Quim Arrufat ha fet una crida participar en la consulta del 9 de novembre i fer que aquesta suposi un "acte massiu de desobediència popular que posi a l'estat espanyol molt nerviós". Arrufat ha destacat que la situació és "francament complicada" perquè durant aquesta setmana "s'han perdut bous i esquelles". En aquest sentit, ha denunciat que, a la pràctica, els fets recents han suposat "una traïció una vegada més del conservadurisme català, de la burgesia catalana, de CiU". D'aquesta manera, el diputat de la CUP s'ha referit al trencament de la unitat dins el bloc de partits que impulsava la consulta de mitjans de setmana. 

Arrufat també ha carregat contra Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa, a qui ha acusat d'aprofitar "l'avinentesa" per tal de "marxar de la taula de negociacions". Segons el diputat de la CUP, els ecosocialistes ja tenien "un peu a fora". El motiu, al seu parer, és que "totes les propostes" fetes per aquest sector volien garantir la seva "supervivència institucional". En contrast, segons Arrufat, la Candidatura d'Unitat Popular no fa aquests càlculs sinó que la seva funció és la de "provocar la ruptura amb l'estat espanyol" i això, afegeix, "passa per treure les urnes". "És responsabilitat nostra donar validesa a les urnes el 9-N", ha sentenciat. 

 
Tot i donar suport a la convocatòria feta pel president de la Generalitat, Artur Mas, de cara al 9 de novembre, Quim Arrufat ha estat molt crític amb el paper de CiU. "Nosaltres som aquells que no hem confiat mai en el lideratge de CiU ni en el lideratge del conservadurisme català", ha sentenciat el diputat de la CUP, tot afegint que malgrat que CDC sigui "estèticament independentista", la federació "continua tenint molts anclatges en aquell negoci infinit que era formar part de l'estat espanyol i negociar amb l'oligarquia espanyola la submissió de les classes catalanes". Una submissió que, segons Arrufat, es tradueix en la renúncia de Mas a trencar amb la legalitat espanyola i convocar la consulta del 9-N en els termes en què s'havia abordat fins ara. 

Amb qui també ha estat crític Arrufat ha estat amb Esquerra Republicana de Catalunya. I és que, segons el diputat de la Candidatura d'Unitat Popular, Esquerra ha efectuat "poca vigilància" sobre "el pacte per la llibertat". Un pacte que ha permès a CiU governar amb el suport extern dels republicans i que, des del punt de vista de la CUP, ha costat "retallades, privatitzacions, pressupostos restrictius amb els drets socials". 

"Referent" nacional

L'anàlisi de la tensió política que s'ha viscut durant els darrers dies a Catalunya l'ha efectuada Quim Arrufat en el transcurs de l'acte polític que el Casal Panxo ha dut a terme al Teatre Municipal de Berga. El diputat ha començat el seu parlament destacant que el casal ha esdevingut un "referent" en l'àmbit nacional i que ha estat "peça clau juntament amb altres casals i molta altra gent que en un moment va decidi constuir del no res". El projecte que, des de fa quinze anys, s'ha construït a Berga és, segons Arrufat, el que relliga dues qüestions "imprescindibles": "la sobirania nacional i la democràcia necessària per a les classes populars catalanes". 

Per la seva banda, la portaveu del Casal Panxo, Montse Venturós, ha aprofitat el seu parlament per fer un homenatge als diferents moviments que hi ha hagut al Berguedà per la lluita nacional i social, i ha afirmat que el Casal n'és l'hereu. Per això, ha indicat que l'objectiu segueix essent el mateix que el 15 d'octubre del 1999: "Construir poder popular i Països Catalans". Venturós també ha dedicat part de la seva intervenció a Sergi Rodríguez 'Teti', que s'enfronta a una pena de cinc anys de presó per, suposadament, haver fet un calbot al regidor del Partit Popular català a l'Ajuntament de Berga, Joan Antoni López Noguera. De la mateixa manera, ha recordat els fets de Josep Maria Isanta i la desena de berguedans morts per defensar els seus ideals. 

 
Des de l'organització juvenil ARRAN, present al Casal Panxo, s'ha recordat que Maulets va treballar durant molts anys colze a colze amb el Casal per tirar endavant tots els Rebrots: "Sense el Casal, el Rebrot no hagués estat possible". La portaveu d'Arran, Clara Bertran, ha posat en valor la tasca del casal per fer confluir el teixit associatiu de Berga i de la comarca, i ha afirmat que aquest espai recorda la lluita quotidiana i diària: "La nostra relació amb el Casal és importantíssima".

Música, poesia i documental

Al marge dels parlaments, l'acte polític de l'aniversari del Casal Panxo ha comptat amb diverses intervencions musicals. L'acte s'ha obert amb l'actuació d'una cobla formada per membres del casal i del seu entorn pròxim que ha interpretat una sardana composada per Martí Villegas. Quatre integrants d'Artista Convidat també han intervingut a mig acte en format acústic i, al marge de la música, Marcel Tuyet ha recitat dues poesies, una de les quals de Vicent Andrés Estellés. L'acte també s'ha tancat amb la interpretació, per part de la cobla, de la Muixeranga i els Segadors. 

Just abans de cloure l'acte, s'ha projectat el documental #15anysPanxo. Es tracta d'un document audiovisual de mitja hora en què es repassa la trajectòria d'aquest casal, des que es va fundar i el seu local es trobava a la baixada de la Ribera, fins a l'actualitat. Compta amb la intervenció d'alguns dels primers membres que van impulsar el casal, com Jordi Boixader, Jordi Millan o Anna Maria Guijarro, i també amb algunes veus dels socis actuals, com Albert Pont i Marc Parera. 
 

Cloenda de l'acte amb la interpretació dels Segadors Foto: Pere Gendrau