Rull assegura que CiU i ERC han «cedit» per acordar eleccions

El coordinador de CDC afirma que és un “luxe” comptar amb Antoni Biarnés per ser candidat a l'alcaldia

Publicat el 15 de gener de 2015 a les 22:19
Actualitzat el 16 de gener de 2015 a les 13:00

Antoni Biarnés, Juli Gendrau, Jaume Farguell i Josep Rull Foto: Aida Morales


El coordinador general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Josep Rull ha afirmat aquest dijous al vespre al Pavelló de Suècia de Berga que les properes eleccions al Parlament català del 27 de setembre seran “el camí cap a la independència”. Rull ho ha assegurat a l'acte que ha organitzat Òmnium Cultural del Berguedà, on també ha indicat que, per arribar fins l'acord entre Artur Mas i Oriol Junqueras, tant Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) com Convergència i Unió (CiU) van haver de cedir: “És un bon pacte perquè tots hem cedit, i no com a imposició, sinó voluntàriament”. 

Enmig d'una taula de gala presidida per l'exalcalde de Berga i president d'Òmnium, Jaume Farguell, així com per l'actual batlle, Juli Gendrau, i l'alcaldable de CiU recent anunciat, Antoni Biarnés, el també diputat ha aprofitat per agrair la feina de Gendrau, i donar el recolzament del partit al nou candidat. Per a Rull, és un “luxe” que CiU hagi proposat una persona com Biarnés per a realitzar el relleu de Gendrau que, de passada, ha recordat que és “un valor molt sòlid” pel partit. En la mateixa línia, l'actual alcalde s'ha mostrat convençut que Biarnés farà bona feina i treballarà pel futur de la ciutat, i Farguell l'ha descrit com “una persona de tota confiança” que “val la pena conèixer”. 

 
En clau nacional, però, el coordinador nacional de CDC ha recordat a les prop de 150 persones que l'escoltaven que “el que tenim entre mans és molt potent”, i ha demanat fermesa, compostura i unitat per arribar fins a la independència. Segons Rull, “la unitat és allò més fort que tenim”, un valor que, tal i com ha remarcat, ha quedat palès amb l'acord per convocar eleccions d'aquest dimecres. 

Fent retrospectiva fins el 9 de novembre, ha recordat com, des de Madrid, es tenia la convicció que no es votaria. En canvi, els catalans van sortir al carrer i, sense entrar en el terreny de la confrontació, van iniciar un camí que va començar a anul·lar completament Espanya de Catalunya. “Ara culminarem el procés amb l'aprenentatge del 9-N”, ha manifestat Rull, “transformant unes eleccions ordinàries en les eleccions que no ens han deixat fer”. Tant abans com després, però, encara quedarà molta feina, ja que s'han de consolidar les estructures d'Estat, activar la presència internacional, aconseguir una alta participació de cara als comicis i continuar treballant en aquells aspectes bàsics del dia a dia. Tot, perquè l'endemà de la proclamació d'independència, Catalunya pugui funcionar com un Estat amb totes les lletres, ha explicat.

Oportunitat per a Europa

Segons Rull, la independència de Catalunya és una "oportunitat positiva” per a la resta d'Europa, ja que es tracta d'una economia oberta, emprenedora, d'excel·lència en l'àmbit científic i turístic, a part d'una societat civilitzada i exemplar: “A Europa li cal tenir un sud amb els millors valors del sud, però també amb els millors valors del nord”. 

“Hem de ser capaços d'aprofitar aquest moment històric i d'omplir-lo de contingut”, ha continuat, ja que “som un poble que els manuals de lògica deien que hauríem desaparegut". No obstant això, ha precisat, "300 anys després no només no hem desaparegut, sinó que estem en condicions de recuperar la nostra identitat nacional”.
 

El president d'Òmnium Cultural, Jaume Farguel, i el coordinador general de CDC, Josep Rull Foto: Aida Morales

 

La sala del Pavelló de Suècia plena per la conferència de Josep Rull Foto: Aida Morales

 

Josep Rull saludant els berguedans abans d'iniciar l'acte Foto: Aida Morales