Una vintena de membres d'Impuls s'integren a ERC

L'assemblea de militants de la qual ja formaran part els nous membres haurà de ratificar l'acord el mes que ve

Publicat el 04 de setembre de 2014 a les 19:55
La presidenta d'Impuls, Ermínia Altarriba, i el d'ERC Berguedà, Toni Pérez, signant el protocol
Foto: Pere Gendrau

Des d'aquesta setmana, la secció que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) té a Berga compta amb una vintena de militants més que provenen d'Impuls pel Berguedà, ja sigui en qualitat de membres de ple dret o de simpatitzants. Aquesta és la principal conseqüència de l'acord d'àmbit comarcal que ha presentat el president d'ERC al Berguedà, Toni Pérez, juntament amb la portaveu d'Impuls, Ermínia Altarriba, i el secretari general adjunt de la formació republicana, Lluís Salvadó. L'acord es ratificarà en una assemblea de militants que es farà el 10 d'octubre a la capital del Berguedà, i en la qual els quatre ex-regidors del PSC a l'Ajuntament de Berga i la resta de nous membres d'ERC ja podran exercir el vot. 
 
Toni Pérez ha presentat l'acord i l'ha justificat assegurant que s'ha de disposar de la "capacitat de teixir aliances diverses" tenint en compte el "moment històric que està vivint el país". Preguntat, posteriorment, sobre si aquest pacte millorarà els resultats d'Esquerra Republicana al Berguedà, se n'ha mostrat convençut i ha afirmat que el que volen és "sumar" perquè "la comarca està envellida" i se li ha de donar un "tomb". Seguint aquest fil, també ha assegurat que l'aliança amb Impuls els permetrà presentar-se a municipis on abans ERC no hi podia optar. Ara bé, no ha volgut donar-ne cap exemple i ha assenyalat que hi ha temps "fins l'abril". 
 
Per la seva banda, Ermínia Altarriba ha afirmat que, des de la fundació d'Impuls, la seva voluntat sempre ha estat la de sumar i ha afegit que "el catalanisme polític del qual en som representants sempre ha apostat per lligar catalanisme i progrés social". "Hi ha més coses que ens uneixen amb ERC que no pas que ens en separen", ha sentenciat. Durant el torn de preguntes, quan diversos periodistes han plantejat les discrepàncies dins d'ERC de Berga a l'hora de pactar amb Impuls, Altarriba ha volgut defensar l'entesa assegurant que tenen un "repte" que tots plegats han d'afrontar. "Vam veure que la suma era necessària, que no podíem ser petits i residuals", ha assenyalat per justificar l'aproximació al partit republicà. 
 
La veu per part de la direcció nacional d'ERC l'ha posada Lluís Salvadó, el qual ha començat remarcant que no es tracta d'un pacte gestat "de forma espontània" sinó que porten "mesos dialogant". A més, segons el secretari general adjunt, el que s'ha fet a la comarca del Berguedà "no és un element aïllat". Salvadó ha posat l'exemple de Figueres, on fa pocs dies es va signar un acord similar amb "grups de l'esquerra catalanista" equivalent al que representa Impuls. En clau berguedana, a més, ha destacat que a les passades eleccions europees ja es va col·laborar amb Impuls, seguint la línia de l'acord assolit amb l'espai socialista catalanista com la Nova Esquerra Catalana d'Ernest Maragall. Els resultat va ser que l'entesa d'ERC i NeCAT va ser l'opció més votada al Berguedà, superant el 40%. Un fet que Salvadó ha qualificat com una "experiència exitosa", tot afegint que "la suma va ser ben rebuda a la comarca". 
 
Contraris de fer un "safareig públic"
 
Del que no han volgut parlar massa ni el president d'ERC al Berguedà ni el secretari general adjunt de la formació és del malestar generat a diversos militants i, especialment, a l'equip de treball que ha acompanyat fins ara el president de Berga, Enric Barrios, arran del pacte amb Impuls pel Berguedà. Tal com va publicar NacióBerguedà, l'equip que havia d'impulsar la candidatura d'Esquerra a Berga s'ha desfet després de confirmar-se aquesta entesa però Salvadó s'ha negat a respondre a "declaracions anònimes". "No farem aquest safareig públic que no aporta res", ha sentenciat tot afegint que la seva "responsabilitat" és la de "parlar amb els militants cara a cara, a través dels òrgans establerts". Per la seva banda, Toni Pérez ha afirmat que "aquí no ha plegat ninú" i que "ERC no té cap baixa presentada". 
 
No obstant això, el que sí que ha admès Salvadó és que "alguns militants de Berga encara no comparteixen l'estratègia" de pactar amb Impuls, fet que ha qualificat de "normal". Des del seu punt de vista, "acceptar que peresones que fins fa quatre dies formaven part de projectes diferents s'integrin al partit requereix d'un procés de maduració". En aquesta línia, ha afegit que Enric Barrios se sent "desconcertat" i "lamenta les declaracions que han sortit publicades". La versió de Barrios haurà d'esperar perquè no era present a la seu d'ERC de Berga durant la presentació del pacte. 
 
Un dels interrogants que queden per aclarir, a partir d'ara, és qui serà el candidat a l'alcaldia de Berga per part d'Esquerra Republicana de Catalunya. De moment, tal com han assenyalat Pérez i Salvadó, no està decidit. El secretari general adjunt ha indicat que es decidirà de forma "conjunta i col·legiada" juntament amb la nova militància que s'ha integrat al partit; Ermínia Altarriba ha afirmat que no li han plantejat la possibilitat de ser la cap de llista "en cap moment". Sigui com sigui, representant la direcció nacional d'ERC, Lluís Salvadó ha conclòs que "les sumes generen distorsions i hi ha persones que no tenen bones relacions però el que fem és pel bé del conjunt del país". "El que guanyem és molt més que les incomoditats personals", ha reblat.